Plante pentru scaderea colesterolului

Plante pentru scaderea colesterolului

Stilul de viata dezordonat, stresant si o alimentatie bogata in alimente grase pot sa duca odata cu trecerea timpului la cresterea nivelului colesterolului. In aceste conditii, se depun formatiuni de grasime pe peretii arterelor, astfel ca inimii ii va fi greu sa pompeze sange in corp. Exista astfel riscul de a dezvolta boli cardiovasculare cu efecte grave in timp.
Aflati cele mai importante informatii despre colesterol, care sunt mai exact cauzele lui si ce plante au rol esential in reducerea lui!

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanta grasa importanta pentru functionarea optima a corpului, insa el devine un factor de risc pentru sanatate atunci cand ii creste nivelul. Exista doua tipuri de colesterol, unul este considerat „bun” (HDL -lipoproteine de inalta densitate) si celalalt „rau” (LDL - lipoproteine de joasa densitate). Primul este produs de catre organism, unde ficatul joaca un rol esential, iar ultimul provine din dieta alimentara. Pentru a preveni bolile coronariene, atacul vascular si atacul cerebral, este important sa tineti sub control nivelul colesterolului1.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, nivelul crescut de colesterol cauzeaza la nivel global 18% din bolile cardiovasculare si este vinovat in 56% dintre cazuri de dezvoltarea bolii cardiace ischemice. In total, el conduce la aproape 4.4 milioane de decese2.

Cele mai frecvente cauze ale colesterolului marit

Dieta si stilul de viata sunt primii factori asupra carora specialistii se opresc atunci cand nivelul colesterolului creste. Alimentele bogate in grasimi si lipsa activitatilor fizice din viata de zi cu zi sunt principalele cauze care conduc la depunerea grasimilor pe peretii arterelor. Fumatorii, persoanele care au probleme de greutate, in special cele care au tesut adipos in exces in zona taliei, au risc crescut pentru afectiuni cardiovasculare.

De asemenea, exista si factori secundari care trebuie luati in considerare in mentinerea sanatatii sistemului circulator. Persoanele care sufera de diabet de tip 2, care au probleme cu rinichii, cu ficatul ori cu tiroida (hipotiroidie – atunci cand glanda nu produce suficienti hormoni) sunt predispuse sa dezvolte formatiuni de grasime in interiorul arterelor. In plus, trebuie sa se tina cont si de faptul ca nivelul colesterolului creste in mod natural odata cu inaintarea in varsta, dupa instalarea menopauzei in cazul femeilor.

Nu trebuie excluse de pe lista cauzelor nici factorul genetic sau administrarea anumitor tratamente (diuretice, antidepresive, supresoare pentru sistemul imunitar si hormoni steroizi)3.

Plante care tin sub control nivelul colesterolului

Adoptarea unei alimentatii sanatoase, cu putine grasimi saturate - cele care provin din surse animale (carne, lactate, oua), si includerea activitatilor sportive in viata de zi cu zi sunt primii pasi pe care trebuie sa ii urmati pentru tinerea sub control a nivelului colesterolului. Nu poate fi neglijat ajutorul oferit de natura: tineti cont de plantele care au grija de sanatatea inimii.

Paducelul este recunoscut pentru proprietatile lui terapeutice pe care le are in cazul bolilor de inima (insuficienta cardiaca congestiva, dureri in piept, batai neregulate ale inimii, presiune arteriala mica ori mare, colesterol mare). Acesta reduce grasimea acumulata in ficat si in artera aorta si stimuleaza activitatea bilei4.

Gheara diavolului este o alta planta care are ca ajuta la scaderea nivelului de colesterol. Acest remediu naturist impiedica absorbtia grasimilor la nivel intestinal si favorizeaza eliminarea apei din tesuturi. In plus, mentine presiunea sangelui in limite normale5.

O alta planta pe care trebuie sa o luati in considerare pentru mentinerea in valori normale a colesterolului este ienuparul. Fructele acestuia scad nivelul colesterolului, fiind de un real ajutor in cazul afectiunilor cardiovasculare. De asemenea, acestea au actiune benefica in caz de retentie de apa, infectii si indigestie6.

Si ghimbirul este un ingredient de baza pentru tinerea sub control a colesterolului. Intr-un studiu realizat in doua clinici pentru cardiaci din Babol, Iran, intre aprilie si mai 2004, s-a demonstrat ca ghimbirul este un adjuvant semnificativ pentru reducerea colesterolului rau. Cercetarea a fost realizata pe doua grupuri, unuia i s-au administrat capsule cu ghimbir in trei doze zilnice, iar celuilalt capsule cu lactoza dupa aceleasi reguli (grupul placebo). Studiul a durat timp de 45 de zile, iar la final s-a constat ca rezultatele au fost mai bune in cazul persoanelor carora li s-au administrat capsule cu ghimbir7.

Aveti grija de sanatatea sistemului cardiovascular! Adoptati un stil de viata bazat pe o alimentatie sanatoasa, sport si nu neglijati suportul terapeutic pe care il pot oferi remediile naturiste.

Cholesterol Blend este o formula unica, fito-homeopata, cu rol in sustinerea reducerii colesterolului seric total, a trigliceridelor si a LDL-ului. Amestecul de pectina din mar, Psyllium si Gheara Diavolului formeaza o masa gelationasa (fibra solubila) cu rolul de a elimina grasimile si a impiedica asimilarea lor la nivelul intestinului subtire. Amestecul de Ienupar si Paducel sustine integritatea vaselor de sange si favorizeaza relaxarea lor.


Referinte:
1. Good vs. Bad Cholesterol, www.heart.org
2. The world health report, www.who.int
3. What can cause high cholesterol?, www.heartuk.org.uk
4. Hawthorn, www.webmd.com
5.Health Benefits of Devil’s Claw. www.medlicker.com
6.Medicinal benefits of jupiner berries, www.healthyeating.sfgate.com
7.Investigation of the effect of ginger on the lipid levels, www.ncbi.nlm.nih.gov

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare