Impactul monitorului asupra ochilor

Impactul monitorului asupra ochilor

In ritmul alert al lumii moderne, cei mai multi dintre noi isi petrec ziua in fata monitorului, iar in pauze tot spre monitoare ne indreptam – telefon, tableta sau televizor. Insa dispozitivele care ne insotesc de dimineata pana seara ne expun unui risc pe care adesea nici macar nu il constientizam: lumina albastra emisa de monitoarele LED.

Oricine a putut observa stralucirea albastra pe care chipurile noastre o capata in fata monitorului sau smartphone-ului. Aceasta lumina emisa de ecranele dispozitivelor moderne a starnit ingrijorarea specialistilor cu privire la impactul pe care il are asupra sanatatii oculare, avand in vedere ca 60% dintre persoane petrec cel putin 8 ore pe zi in fata dispozitivelor digitale1. Aceste ecrane mici pot cauza probleme mari, deoarece lumina albastra pe care o emit are cea mai scurta lungime de unda si incapsuleaza un nivel ridicat de energie la nivelul spectrului vizibil2.

Ce este lumina albastra

Lumina albastra, cunoscuta si sub numele de lumina vizibila cu intensitate ridicata, este un fenomen natural si parte din spectrul vizibil al luminii albe. Aceasta ne mentine alerti si contribuie la reglarea ritmului circadian, dar poate cauza probleme vederii. Pentru ca lungimea de unda scurta a luminii albastre ii confera un grad mai ridicat de difuzie, permitandu-i sa treaca de cornee si cristalin si sa patrunda in retina3, supra-expunerea creeaza o serie de riscuri pentru sanatatea ochilor nostri.

Riscurile luminii albastre asupra ochilor

In mod normal, o persoana clipeste de aproximativ 15 ori intr-un minut, insa frecventa cu care clipim poate ajunge la jumatate in perioadele de concentrare, in care privirea este atitinta asupra unui punct fix4. Asadar, nu este de mirare ca intre 64 si 90% dintre utilizatorii de computer5 acuza disconfort ocular in urma citirii unui text pe un ecran de dimensiuni reduse. Disconfortul este provocat de un cumul de cauze: lubrifierea globului ocular scade creand senzatia de “ochi uscat”, vederea incepe sa fie incetosata, iar muschii faciali, cei ai gatului si umerilor se contracta – este ceea ce specialistii numesc “sindromul privitului la computer”6.

Mai mult, studiile arata ca tindem sa aducem dispozitivele electronice mai aproape de ochi decat in cazul unei carti7 . Oboseala ochilor si muschii tensionati nu sunt insa singurele neplaceri cauzate de privitul intens in monitor sau touchscreen. Expunerea prelungita la sursele de lumina albastra poate conduce la dezvoltarea unor afectiuni ale retinei sau cataracta, avertizeaza un raport intocmit de The Vision Council8. Mai mult, Fundatia Americana pentru Degenerescenta Maculara atrage atentia asupra deteriorarii provocate de lumina albastra asupra retinei9. In timp, expunerea pe perioade lungi la lumina albastra poate conduce catre degenerescenta maculara, o afectiune care duce la pierderea vederii centrale sau, altfel spus, a abilitatii de a vedea ce se afla chiar in fata ochilor.

In mod normal, retina este protejata de efectul razelor UV prin acumularea unui antioxidant natural, numit luteina10. Luteina confera nuantele de rosu, oranj si galben plantelor si legumelor si nu poate fi produsa de organismul uman, asa ca trebuie adusa din hrana. In organism, ea intra in componenta pigmentului macular, care poate filtra o parte din radiatiile UV si absorbi lumina albastra11.

Intr-un experiment in care luteina a fost eliminata din dieta cobailor, acestia au prezentat semne precoce de degenerare a retinei12, insa riscul luminii albastre de a contribui la degenerescenta maculara sau altor patologii ale retinei este sustinut si de o serie de studii efectuate pe animale13. Conform rezultatelor unui experiment efectuat pe maimute rhesus, expunerea la lumina albastra provoaca un nivel ridicat de stres oxidativ la nivelul retinei. Aici se formeaza granulele de lipofuscina – un pigment de culoare galben-maronie care au ca efect degradarea bastonaselor (celulele fotoreceptoare)14.

Chiar daca nu putem evita intru totul expunerea la lumina emisa de monitoarele LED, exista o serie de masuri care pot contribui la protejarea vederii.

Lentilele cu filtru – anumite tipuri de lentile sunt tratate cu un filtru capabil sa neutralizeze lumina albastra emisa de ecranele LED si sa reduca stresul ocular.

Pauzele constante – Atunci cand citim, globii oculari efectueaza aproape 10.000 de miscari pe parcursul unei ore. Tocmai de aceea, specialistii recomanda pauze de 20 de secunde la fiecare 20 de minute15, pentru a relaxa ochii obositi. In acest interval, privirea ar trebui fixata pe un punct aflat la departare, la 6 metri distanta.

Lacrimile artificiale – Pentru a reduce senzatia de “ochi uscat” provocata de clipitul mai rar, lacrimile artificiale pot fi un ajutor de nadejde in timpul zilei. Acestea mentin ochii lubrifiati, reducand disconfortul aparut in urma privitului intens in monitor.

Vision Optimizer, cand stai cu ochii mult in ecran si trebuie sa-i protejezi

Pentru ca ecranul face parte din viata noastra, alegeti sa va sustineti sanatatea ochilor. Vision Optimizer contine concentratii optime de ingrediente recunoscute pentru eficienta lor in tulburarile oftalmologice: luteina, zeaxantina, bioflavonoide si taurine. Formula asociaza 16 nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti, aminoacizi si extracte din plante, cu actiune sinergica asupra mai multor factori care afecteaza vederea. Produsul natural contribuie la: reducerea senzatiei de “ochi uscat”, mentinerea structurii si functiilor oculare normale, cresterea acuitatii vizuale pe timp de noapte si a capacitatii de distingere a culorilor, imbunatatirea circulatiei, premeabilitatii si elasticitatii capilarea retinei si reducerea efectelor nocive ale radiatiilor ultraviolete.


Referinte:
1. http://phys.org/news/2009-03-americans-hours-day-screens.html
2. http://www.allaboutvision.com/cvs/blue-light.htm#whatisit
3. http://www.allaboutvision.com/cvs/blue-light.htm
4. http://www.livescience.com/3933-squinting-computer-users-blink.html
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21480937
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15850814
7. https://www.scientificamerican.com/article/reading-paper-screens/
8. https://www.thevisioncouncil.org/sites/default/files/VC_DigitalEyeStrain_Report2015.pdf
9. https://www.macular.org/ultra-violet-and-blue-light
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3708350/
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22465791
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22465791
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1857207/
14. http://photobiology.info/Rozanowska.html
15. https://us.discovericl.com/blog/the-20-20-20-rule-preventing-digital-eye-strain


Produse recomandate


Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare