📢Ultima zi cu 15% reducere la achizitii de min. 200 de lei

Beneficiile detoxifierii organismului

Detoxifierea organismului: mituri și adevăruri despre curele de detox și beneficiile lor

Detoxifierea este procesul fiziologic prin care organismul elimină, în mod natural, toxinele. Organele implicate în acest proces sunt rinichii, ficatul și intestinele. În vreme ce rinichii au scopul de a elimina prin urină anumite substanțe reziduale de care organismul nu are nevoie, intestinele funcționează pentru a descompune alimentele și direcționa nutrienții în fluxul sangvin (la nivelul intestinului subțire), respectiv pentru a procesa substanțele reziduale rezultate în urma digestiei și pentru a le elimina prin materii fecale (intestinul gros).


Cuprins:

Ce sunt toxinele și de unde provin?

Ce este detoxifierea și cum funcționează?

Ce organe asigură detoxifierea fiziologică a organismului?

Cum te ajută detoxifierea și care sunt beneficiile sale?

Simptome care îți indică nevoia de detoxifiere

Sfaturi pentru detoxifiere eficientă

Ingrediente și ceaiuri recomandate pentru detoxifierea organismului

FAQ: Întrebări și răspunsuri despre detoxifiere



Un rol foarte important în detoxifiere îl are însă ficatul. Acesta îndeplinește un rol de filtru și sintetizează și procesează o serie de substanțe. Atunci când sănătatea ficatului are de suferit, acest lucru se reflectă în starea generală de sănătate. Altfel spus, atunci când ficatul funcționează necorespunzător și nu elimină compușii reziduali inutili corpului sau atunci când misiunea îi este îngreunată de o cantitate mare de toxine provenite din diferite surse alimentare și nu numai, stările de epuizare fizică și emoțională își pot face simțită prezența. Tocmai de aceea, în cele ce urmează, vom vorbi despre detoxifierea naturală a organismului, despre miturile care se ascund în spatele curelor de detoxifiere, dar și despre acele alimente, ceaiuri și ingrediente care pot sprijini ficatul în procesul de detoxifiere.

Ce sunt toxinele și de unde provin?

Toxinele sunt substanțe nocive pe care organismul le preia din mediul exterior prin ingestia alimentelor și a lichidelor sau prin respirație, din mediul poluat. În condiții normale, corpul are propria capacitate de a elimina aceste toxine și de a combate efectele lor.


Alimentația nesănătoasă (aditivii alimentari, pesticidele, produsele de proveniență animală tratate cu antibiotice și hormoni de creștere), medicamentele, tutunul, alcoolul, produsele cosmetice care conțin parabeni și mediul poluat sunt sursele la îndemână de toxine, care suprasolicită ficatul și pun în pericol starea de sănătate.

Ce este detoxifierea și cum funcționează?

Ce este detoxifierea

Detoxifierea este procesul de neutralizare, transformare și eliminare a toxinelor din organism. Multe dintre aceste toxine provin din alimentație, administrarea de medicamente și atmosferă. În interiorul organismului, grăsimile, în special cele oxidate și colesterolul, radicalii liberi și alte molecule dăunătoare acționeaza la fel ca toxinele. Digestia înceată, disfuncțiile colonului, activitatea deficitară a ficatului și eliminarea incompletă prin intermediul rinichilor duc la o toxicitate crescută în organism.


Organismul nostru este într-o regenerare permanentă, un proces prin care celule mature mor pentru ca altele tinere să le ia locul. Întregul organism se reface în mai puțin de doi ani. Sângele are nevoie de patru luni pentru regenerare, ficatul - de șase săptămâni, pielea - de o lună, iar stomacul - doar de cinci zile.


Îți poți îmbunătăți sănătatea lucrând cu propriul organism în procesul natural de regenerare. Înainte ca organismul să poată reface țesuturi și organe sănătoase, trebuie să fie curățat de toxine. În prezența toxinelor, procesul natural de refacere a organismului va avea de suferit. Chiar și atunci când alimentația este sănătoasă și echilibrată, supraîncărcarea cu toxine din alte surse poate periclita acest proces.

Ce organe asigură detoxifierea fiziologică a organismului?

Alimentele ingerate sunt prelucrate în cea mai mare parte în cadrul tubului digestiv. Aici sunt descompuse până la stadiul de nutrienți, pregătiți să circule în întregul organism și să îl hrănească prin fluxul sangvin. Înainte de a ajunge la țesuturile beneficiare, nutrienții trec și prin filtrul ficatului. Acesta trebuie să asigure încă un grad de filtrare, astfel încât substanțele fără rol nutritiv sau cu un eventual potențial nociv care au trecut din intestin în fluxul sangvin să nu își continue traiectoria către țesuturi. Altfel spus, ficatul, rinichii și colonul sunt principalele organe care asigură detoxifierea organismului. Iată ce trebuie să știi despre fiecare:

Ficatul

Detoxifierea ficatului

Ficatul, rinichii și colonul sunt cele mai importante organe care acumulează toxine. Ficatul are de îndeplinit până la 500 de funcții, avand un rol cheie în transformarea substanțelor chimice în substanțe fără toxicitate. Aceste transformări sunt realizate cu ajutorul unor enzime secretate la nivel hepatic, cu rol în minimalizarea gradului de toxicitate al substanțelor nocive. Ca să ne putem proteja corespunzător de aceste toxine care ne invadează permanent organismul, ficatul trebuie să fie în perfectă stare de funcționare. Datorită faptului că acesta joacă nenumărate roluri în a ne proteja sănătatea, când este supraîncărcat, pot apărea anumite manifestări precum: nivelul scăzut de energie, dereglarea glicemiei sau dereglările hormonale. O varietate de toxine pot suprima funcționalitatea enzimelor produse de ficat.


Un ficat sănătos este esențial pentru ca organismul sa nu fie privat de procesul de purificare și detoxifiere. De aceea, trebuie evitați factorii care îngreunează sau afectează activitatea hepatică. De exemplu, atunci când sunt prăjite, alimentele eliberează acrilamide, substanțe care provoacă inflamarea țesutului hepatic și pot duce în cele din urmă la afecțiuni grave ale acestuia. Aceeași substanță este conținută și de fumul de țigară.


Alți factori care pot duce la afecțiuni hepatice sunt grăsimile, în special cele animale, care se acumulează în celulele hepatice și îngreunează activitatea ficatului. De asemenea, în perioadele stresante, organismul eliberează un hormon denumit cortizol. Cortizolul favorizează instalarea “ficatului gras”, așa cum mai este numita afecțiunea care se caracterizează prin acumularea grăsimilor în celulele hepatice.

Rinichii

Alte organe importante care captează toxinele, dar care au, de asemenea, canale prin care le pot elimina sunt rinichii - organe vitale în procesul de detoxifiere a organismului. Rolul principal al rinichilor este excreția, realizată prin filtrarea sângelui, eliminarea prin urină a substanțelor inutile sau dăunătoare produse de organism sau luate din mediul exterior. Însă, dacă aceste organe nu mai fac față și sunt supraîncărcate cu substanțe nocive, toate aceste funcții pe care, în condiții optime, le indeplinesc acum vor fi încetinite sau chiar blocate.

Colonul

Detoxifierea colonului

Colonul este principalul canal de detoxifiere al organismului. Îngrijorările privind protejarea și găsirea unor metode de curățare a colonului pornesc de la faptul că mai mult de 20% din populație suferă de constipație și de sindromul colonului iritabil, cu atât mai mult cu cât aportul de fibre este tot mai redus în alimentația zilelor noastre. Alimentele procesate precum făina sau orezul, produsele de tip fast-food sau mâncarea semipreparată duc la inhibarea procesului normal de detoxifiere a organismului. Astfel de produse sunt sărace în fibre și conțin doze crescute de substanțe nesănătoase, așa cum sunt conservanții sau grăsimile saturate. Toate acestea contribuie la îngreunarea funcționalității colonului. Foarte multe afecțiuni se declanșează din cauza unui colon nesănătos, tocmai pentru că toxinele stagnează în organism și se cumulează, nefiind eliminate corespunzător.

Cum te ajută detoxifierea și care sunt beneficiile sale?

Beneficiile detoxifierii, eliminarea toxinelor

În timp, în țesuturile organismului se acumulează tot felul de substanțe care perturbă funcționarea optimă a organelor. Este vorba despre toxinele rezultate în urma arderilor celulare, dar și despre reziduuri precum celulele moarte sau agenții patogeni învinși de sistemul nostru imunitar. În plus, toate substanțele toxice pe care le inhalăm sau pe care le introducem în corp prin hrană sunt filtrate de organism, dar nu sunt eliminate în totalitate. Pe măsură ce se acumulează, aceste substanțe devin nocive pentru sănătate, ne reduc nivelul de energie și pregătesc terenul pentru dezvoltarea mai multor afecțiuni. Astfel de consecințe pot fi reduse parțial sau în totalitate, prin asigurarea că detoxifierea fiziologică a organismului funcționează corespunzător. Dintre cele mai importante beneficii ale acestui proces amintim câteva.

Eliminarea toxinelor

Fluidele din organism precum sângele, limfa, dar și organele cu rol de filtru precum ficatul și rinichii sunt primele afectate, atunci când o cantitate mare de toxine se află în corp. Prima măsură pe care o poți lua pentru a favoriza eliminarea toxinelor este să consumi cat mai multe lichide. În acest fel, stimulezi eliminarea lor din corp prin urină și transpirație. De asemenea, alimentele cu probiotice, care normalizează flora intestinală și contribuie la eliminarea reziduurilor după digestie, contribuie la purificarea organismului.

Pierderea surplusului de kilograme

Un alt avantaj al detoxifierii este acela că te ajută să slăbești sănătos. Un organism intoxicat are toate funcțiile încetinite, inclusiv arderile necesare producerii energiei. Prin urmare, în loc să fie folosită pentru a-ți da energie, hrana este prost utilizată și stocată sub forma depozitelor de grăsime. În schimb, un organism care funcționează la parametri optimi își extrage din cantități mici de hrană toate elementele nutritive necesare, deci nu te vei mai confrunta cu senzația permanentă de foame și nici cu lipsa de energie asociată momentelor ulterioare meselor.

Prevenirea mai multor afecțiuni

Pe fondul intoxicării organismului, pot apărea o serie de afecțiuni. Acneea, disfuncțiile organelor interne precum ficatul, rinichii sau colonul, dar și afecțiunile precum astenia sau sindromul de epuizare pot avea la bază acumularea de toxine în organism. De aceea, susținerea funcțiilor organelor cu rol în detoxifiere este esențială pentru o stare generală bună de sănătate și prevenirea diverselor afecțiuni.

Creșterea nivelului de energie

Deoarece surplusul de toxine din corp poate genera o stare continuă de oboseală, eliminarea acestora prin detoxifiere va duce la recăpătarea unui nivel optim de energie.

Recăpătarea aspectului luminos al tenului

Atunci când ficatul este suprasolicitat și nu își mai îndeplinește funcțiile la parametri optimi, pielea preia rolul de excreție a toxinelor. Din această cauză, tenul își poate pierde luminozitatea, toxinele contribuind și la apariția erupțiilor acneice (coșurilor). Reversul acestui fenomen este recăpătarea aspectului luminos și curat al tenului.

Regenerarea celulelor hepatice

Ficatul este un organ care se regenerează în mod natural. Celulele hepatice pot fi însă ajutate în acest proces, prin prisma unui stil de viață sănătos și a ingredientelor care stimulează regenerarea celulară sau au rol hepatoprotector.

Creșterea calității somnului și a digestiei, reglarea metabolismului

Prezența toxinelor în organism împiedică funcționarea optimă a metabolismului. Acestea pot încetini procesul de digestie, îngreunează tranzitul intestinal și dereglează metabolismul. Atunci când ficatul funcționează corespunzător și elimină toxinele, contribuie la îmbunătățirea calității somnului și a digestiei, precum și la reglarea metabolismului. Acest lucru are legătură și cu dozarea corectă a nutrienților pentru creșterea nivelului de energie, în timpul zilei.

Scăderea nivelului colesterolului 

Atunci când nivelul colesterolului nu poate fi menținut la cote normale de către organism, în contextul unor factori care favorizează creșterea acestuia, depunerile de grăsime se pot forma pe pereții arterelor. Acestea reduc fluxul sangvin către inimă, creier și nu numai, punând în pericol aceste organe vitale. Fluxul redus poate duce, la rândul său, la creșterea riscului de atac de cord sau de AVC (accident vascular cerebral). Detoxifierea are însă un rol important și în reglarea nivelului de colesterol și, implicit, în reglarea fluxului sangvin.

Mit: eficiența curelor de detox miraculoase

Impactul curelor și al dietelor de detoxifiere nu a fost susținut, până în prezent, de studii științifice. Detoxul cu sucuri de legume și fructe sau postul negru pot duce la scăderi în greutate, însă acest lucru are legătură cu reducerea cantității de carbohidrați și fluide din organism. Mai mult decât atât, sucurile din fructe pot pune în dificultate funcționarea ficatului, din cauza cantității mari de zaharuri conținute. În plus, slăbitul în urma unei astfel de cure va avea întotdeauna efect de bumerang, rezultatele fiind doar pe termen scurt.

Adevăr: beneficiile unui stil de viață echilibrat asupra detoxifierii organismului

Alimentația echilibrată, consumul suficient de lichide, evitarea expunerii la medii toxice și menținerea unui raport adecvat de antioxidanți, precum și mișcarea fizică regulată pot contribui la scăderea colesterolului, regenerarea celulelor hepatice, îmbunătățirea digestiei și a calității somnului și reglarea metabolismului. Altfel spus, un stil de viață sănătos și echilibrat susține buna funcționare a ficatului și detoxifierea organismului.

Simptome care îți indică nevoia de detoxifiere

Atunci când ficatul, rinichii și colonul nu funcționează corespunzător și nu elimină eficient toxinele din organism, corpul tău îți va indica nevoia de a sprijini aceste organe, prin simptome specifice:

  • Stările de oboseală;
  • Durerile de cap;
  • Lipsa de energie;
  • Insomniile;
  • Tulburările tranzitului intestinal: constipație, diaree sau balonare;
  • Apariția coșurilor și a punctelor negre;
  • Transpirația abundentă și urât mirositoare;
  • Stările de anxietate sau iritabilitate.

Sfaturi pentru detoxifiere eficientă

De ce curele de detox populare în urmă cu doar câțiva ani și-au pierdut credibilitatea

Curele de detox, foarte populare în urmă cu doar câțiva ani, vizau eliminarea toxinelor din organism prin consumul alimentelor lichide, al sucurilor și al anumitor ingrediente care susțin acest proces natural. Alte diete de detoxifiere impuneau consumul anumitor alimente, în asociere cu diverse ceaiuri și plante cu proprietăți terapeutice. Astfel de metode aveau rezultate pe termen scurt în ceea ce privește pierderea kilogramelor în plus, însă și efecte secundare precum scăderea nivelului de energie, senzația continuă de foame - uneori, însoțită de scăderea glicemiei - și stările de amețeală, cauzate de aportul redus de nutrienți necesari organismului uman. Totodată, nu există suficiente dovezi științifice care să le susțină eficiența în detoxifierea organismului.

Alternativa actuală și echilibrată pentru cura de detox

Tot mai mulți specialiști mizează în prezent pe capacitatea de detoxifiere a organismului și pe susținerea acestuia în acest proces. În consens cu această direcție, medicii și nutriționiștii recomandă consumul alimentelor integrale, nerafinate, neprocesate; fructele și legumele pot fi consumate crude sau pregătite termic prin metode precum gătirea la aburi sau la cuptor; proteinele recomandate sunt cele slabe, de proveniență animală, precum carnea albă slabă sau peștele; grăsimile sănătoase, precum uleiul de măsline și fructele de avocado, sunt, de asemenea, recomandate.

Recomandări pentru a susține detoxifierea naturală a organismului

Pe scurt, susținerea proceselor fiziologice de detoxifiere se poate realiza prin adoptarea unui regim alimentar bogat în nutrienți, fibre și grăsimi sănătoase, dar și alimente probiotice, așa cum sunt murăturile și lactatele fermentate. În completarea unui astfel de regim alimentar echilibrat, vin alte obiceiuri ce țin de stilul de viață sănătos, precum activitatea fizică regulată, evitarea fumatului și consumul moderat de alcool, dar și moderație privind administrarea tratamentelor medicamentoase care suprasolicită ficatul.


Cum adopți un stil de viață sănătos, pentru a sprijini procesul fiziologic de detoxifiere:

    • Hidratarea ocupă un rol important în procesul fiziologic de detoxifiere. Contribuie la reglarea temperaturii corpului, lubrifierea articulațiilor, susține absorbția nutrienților, reglează metabolismul și tranzitul intestinal.
  • Limitarea consumului de zahăr este indicată, cu atât mai mult cu cât acest ingredient poate fi o cauză pentru apariția anumitor afecțiuni, așa cum este boala ficatului gras
  • Reducerea consumului de alimente procesate este un alt pas important pe care îl poți face pentru a ajuta organismul să funcționeze corespunzător și să elimine toxinele, stimulând metabolismul și tranzitul intestinal.
  • Consumul de alimente prebiotice susține sănătatea florei intestinale și, implicit, tranzitul digestiv. Astfel de alimente bogate în fibre care hrănesc bacteriile bune sunt roșiile, bananele, ceapa, usturoiul și fulgii de ovăz.
  • Reducerea consumului de sare este indicată pentru combaterea retenției de apă. Senzația de balonare și disconfort va dispărea, iar rinichii vor funcționa corespunzător.
  • Consumarea alimentelor bogate în potasiu poate contracara efectele nedorite ale excesului de sodiu și contribuie, de asemenea, la combaterea retenției de apă și a balonării.
  • Includerea în alimentația zilnică a alimentelor bogate în antioxidanți combate acțiunea nocivă a radicalilor liberi și efectele stresului oxidativ. Antioxidanții se găsesc din belșug în fructele de pădure, în nuci, cacao, legume, condimente, cafea și ceai verde.
  • Consumul regulat de citrice susține descompunerea moleculelor de grăsime. Acestea nu trebuie consumate însă pe stomacul gol sau în exces, deoarece pot dăuna membranei protectoare a stomacului.
  • Susținerea sistemului imunitar prin aportul adecvat de vitamina C, care contribuie, de asemenea, la o mai bună absorbție a fierului, susține formarea colagenului endogen și are un rol important în sănătatea sistemelor osos, articular și nervos.
  • Combaterea stresului prin exerciții de respirație este o metodă eficientă de relaxare, care îți ajută corpul să se elibereze de stres și să funcționeze la parametri optimi.
  • Alimente și obiceiuri pe care să le eviți, pentru a-ți ajuta organismul să elimine toxinele

    Alimentele grele, care se digeră cu dificultate și irită colonul trebuie evitate, pentru un stil de viață sănătos. Iată câteva astfel de alimente și băuturi, care pot pune în pericol procesul natural de detoxifiere:

    • Băuturile răcoritoare;
    • Alcoolul;
    • Produsele alimentare procesate;
    • Produsele de patiserie;
    • Prăjiturile și dulciurile;
    • Cerealele bogate în gluten, așa cum sunt orzul sau grâul;
    • Produsele de tip fast-food;
    • Nicotina;
    • Cofeina;
    • Alimentele preparate termic prin prăjire;
    • Produsele din carne afumată;
    • Sosurile grele, pe bază de rântaș;
    • Untul și margarina;
    • Fructele deshidratate.

    Ingrediente și ceaiuri recomandate pentru detoxifierea organismului

    Ceaiuri pentru detoxifiere

    Detoxifierea înseamnă, în primul rând, adoptarea unui stil de viață sănătos. În al doilea rând, impune susținerea organelor responsabile de eliminarea toxinelor din organism. De aceea, hepatoprotectoarele, ingredientele și extractele care susțin sănătatea sistemului renal și pe cea a tractului digestiv sunt considerate benefice procesului fiziologic natural de detoxifiere. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea și cum funcționează:

  • Anghinarea protejează celulele hepatice și stimulează secreția/ excreția de bilă. Totodată, contribuie la reglarea metabolismului și la echilibrarea nivelului de colesterol din sânge.
  • Silimarina este un flavonoid hepatoprotector, cu rol antioxidant, antiviral și antiinflamator. Aceasta susține sănătatea tractului digestiv și îndeplinește cu succes și rolul de hepatoregenerator. Silimarina este prezentă în armurariu (ciulinul laptelui).
  • Colina previne acumularea grăsimilor la nivelul ficatului și susține eliminarea toxinelor din organism.
  • Ridichea neagră susține sănătatea vezicii biliare.
  • Usturoiul, datorită conținutului de alicină, quercitină și seleniu, stimulează capacitatea ficatului de a elimina toxinele.
  • Curcuminul susține buna funcționare a bilei și eliminarea toxinelor prin ficat.
  • Fructele de avocado sunt bogate în antioxidanți și grăsimi sănătoase, care susțin funcția hepatică.
  • Urzicile conțin o serie de oligoelemente, vitamine (B, C și E) și minerale (fier, potasiu, calciu) și stimulează secrețiile biliare.
  • Sfecla este bogată în antioxidanți și are acțiune hepatoprotectoare și coleretică (stimulează secreția biliară).
  • Morcovii au proprietăți hepatoprotectoare, sunt bogați în vitaminele A, C și B și conțin minerale precum calciul și fierul, care susțin sănătatea ficatului.
  • Spanacul conține cantități mari de potasiu, calciu, magneziu, sodiu și vitaminele A, C și E, dar și antioxidanți (luteina, zeaxantina). Acest aliment susține acțiunea hepatocitelor.
  • Coacăzele negre conțin antioxidanți cu rol în reducerea stresului oxidativ.
  • Căpșunele conțin, de asemenea, cantități importante de vitamina C și antioxidanți, dar și acid salicilic, care susține funcționarea normală a ficatului.
  • Cicoarea contribuie la decongestionarea ficatului, atunci când este consumată cu moderație.
  • Aloe vera asigură hidratarea optimă a organismului și susține funcția hepatică, precum și tranzitul intestinal normal și combaterea constipației.
  • Ceaiul verde are o serie de proprietăți benefice pentru organism. Datorită conținutului de antioxidanți, acesta susține funcția hepatică.
  • Ceaiul de ghimbir conține antioxidanți care stimulează funcția digestivă, are proprietăți antibacteriene și susține buna funcționare a sistemului imunitar.
  • Ceaiul de mușețel reduce simptomele gastrice și are un efect calmant împotriva arsurilor și a disconfortului gastric.
  • Ceaiul de fenicul este un diuretic eficient și susține sănătatea rinichilor și a ficatului. Conține o serie de fitonutrienți, minerale, vitamine și compuși volatili, care sprijină funcția digestivă.
  • FAQ: întrebări și răspunsuri despre detoxifiere

    Cât de des trebuie să ții un regim de detox?

    Așa cum am menționat anterior, miturile despre efectele benefice ale curelor de detoxifiere au fost demontate cu argumente științifice. Un stil de viață sănătos și echilibrat este însă cheia succesului când vine vorba despre susținerea procesului natural de detoxifiere a organismului.

    Ce contraindicații au curele de detoxifiere?

    Dietele de detox nu sunt recomandate celor care suferă de afecțiuni precum oboseala cronică sau malnutriția, nici persoanelor care manifestă diferite carențe de vitamine și minerale. Acestea trebuie suplinite printr-un aport optim de nutrienți, proveniți din surse alimentare sănătoase, care susțin activitatea ficatului și a bilei. Diabeticii și persoanele care suferă de tulburări alimentare ar trebui să evite, cu orice preț, dietele miraculoase care promit detoxifierea ficatului sau a colonului.

    Cum previi intoxicarea organismului și acumularea toxinelor în corp?

    Mediul poluat, alimentația deficitară și procesată, dar și obiceiuri precum fumatul sau consumul excesiv de alcool pot duce la acumularea toxinelor în organism. Evitarea acestor obiceiuri este primul pas pe care trebuie să îl faci în scopul prevenției. Totodată, un stil de viață activ te poate ajuta să îți păstrezi greutatea corporală și să elimini toxinele prin funcția de transpirație, precum și să stimulezi circulația sângelui în corp și să susții drenajul limfatic. Hidratarea este la fel de importantă în acest proces, contribuind la eliminarea eficientă a toxinelor prin urină.


    În concluzie, detoxifierea organismului nu se realizează, așa cum se vehicula în urmă cu doar câțiva ani, prin cure rapide de consumat exclusiv lichide. Aceasta este un proces fiziologic natural, pe care organe vitale precum ficatul, rinichii și colonul îl susțin prin funcționarea lor optimă. Tocmai de aceea, măsurile pe care ar trebui să le iei, pentru a elimina toxinele din organism, țin mai degrabă de adoptarea unui stil de viață sănătos și de prevenția privind afecțiunile acestor organe.


    Sursă foto: Pexels, Unsplash


    Bibliografie:

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6035307/

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3020385/

    https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/detoxing-your-liver-fact-versus-fiction

    https://www.healthline.com/nutrition/how-to-detox-your-body

    https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-dubious-practice-of-detox

    https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/detoxification

    https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/detox-diets/faq-20058040

    Produse recomandate


    • 60 capsule vegetale
      Pret obisnuit
      147,00 lei
    • flacon cu 30 caps...
      Pret obisnuit
      55,00 lei

    Urmatorul articol


    Lasa un comentariu

    Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare