-25% reducere la comenzi de minim 250 lei

Rinita alergica: Ce este, cauze, simptome si ce facem ca sa o prevenim

Rinita alergica: Ce este, cauze, simptome si ce facem ca sa o prevenim

Polen, mucegai, anumite proteine de origine animala animale de companie sau acarieni. Ne lacrimeaza ochii si avem nasul infundat. Iata o serie de alergeni si simptome care ar putea fi semnele unei rinite alergice. Daca ni se intampla de cateva ori pe an este posibil sa fie vorba despre rinita sezoniera, iar daca simptomele persista pe tot parcursul anului, atunci poate fi rinita perena sau profesionala.

In cele ce urmeaza aflam ce este, de fapt, rinita alergica, de cate tipuri este, care sunt simptomele cele mai frecvente, cum le putem ameliora si, nu in ultimul rand, ce putem face ca sa o prevenim.

Rinita alergica - informatii generale

Rinita alergica este cauzata, in mod special, de alergeni. Practic, atunci cand intram in contact cu acestia, sistemul imunitar declanseaza reactii in lant pentru a ne apara.

Histamina si rolul ei in alergii

Toate reactiile alergice se manifesta numai daca avem atopie, adica o hipersensibilitate (ereditara sau aparuta la un moment dat in viata) la anumiti alergeni. Inca nu sunt cunoscute cauzele care duc la aparitia atopiei, dar ea este frecvent o mostenire genetica. Specialistii de la Webmd explica intregul mecanism de aparare a organismului in fata alergenilor. Mai intai, sistemul imunitar produce anticorpi, apoi transmite un mesaj chimic catre mastocitele (alaturi de bazofile sunt celulele implicate in functionarea sistemului imunitar) din piele, plamani, nas, gura, intestine si sange. Mesajul este: „Eliberati histamina!”, care este stocata in mastocite. Pe langa histamina, anticorpii determina eliberarea si a altor mediatori chimici, cum ar fi prostaglandinele.

cum apar alergiile

In momentul in care histamina si prostaglandinele sunt elierate din mastocite, acestea se indreapta spre zone din corpul nostru care sunt afectate de alergeni, astfel aparand simptomele alergiei. Concret, daca nasul nostru este afectat de polen, de exemplu, histamina da comanda catre membrane sa produca mai mult mucus. Astfel, ne curge nasul sau ni se infunda. Secretia nazala ne poate afecta gatul, ceea ce duce la tuse. Tot histamina este cea care produce pruritul la nivelul nasului si al ochilor, lacrimarea si stranutul. Cu alte cuvinte, histamina este cea care declanseaza, practic, simptomele alergiilor1.

Ce este rinita alergica

Rinita alergica este una dintre cele mai frecvente alergii si afecteaza intre 10% si 40% din populatia Globului2. Este o reactie exagerata a sistemului imunitar la particulele pe care le inspiram. De ce exagerata? Pentru ca, in mod normal, sistemul imunitar ne apara de virusuri si bacterii, prin producerea de anticorpi. In cazul de fata, el se lupta cu compusi care nu sunt nocivi, ca si cand acestea ar ataca organismul.

Rinita alergica este inflamarea acuta sau cronica a mucoasei nazale, cauzata de actiunea histaminei in fata anumitor alergeni cum sunt praful (acarienii din el), anumite proteine de origine animala sau polenul. Nu intotdeauna organismul reactioneaza din primul moment in care intra in contact cu alergenul. Este posibil, insa, ca data viitoare cand inhalam particulele respective sa apara senzatia de nas infundat sau de prurit, de pilda.

Care sunt simptomele rinitei alergice

Simptomele rinitei alergice sunt un raspuns al sistemului imunitar la alergeni. Reactia organismului poate fi acuta sau cronica, severa sau moderata si pot sa apara, in unele situatii, chiar si complicatii. Ca manifestari, rinita alergica este asemanatoare astmului alergic si nu numai. Prin urmare, este recomandat sa recurgem la sfaturile medicului ori de cate ori observam posibile semne sau simptome ale unei rinite alergice pentru un diagnostic corect si pentru a putea gasi metoda potrivita de ameliorare a simptomelor.

Printre cele mai comune manifestari ale rinitelor alergice sunt:

  • stranut;
  • rinoree (scurgeri nazale, de obicei limpezi si clare; daca apare o infectie nazala, atunci pot fi vascoase si de culoare galbuie);
  • nas infundat;
  • prurit (mancarime) la nivelul nasului;
  • tuse;
  • gat inflamat;
  • frecvente dureri de cap;
  • ochi rosii si prurit la nivelul acestora;
  • oboseala.

De foarte multe ori, rinita alergica este confundata cu raceala. Expertii de la Mayo Clinic ne ajuta sa intelegem care sunt principalele diferente dintre cele doua3:

Rinita alergica

Raceala comuna

  • rinoree, scurgerea nazala este de obicei limpede, apoasa si nu facem febra;
  • se declanseaza, in general, imediat ce am intrat in contact cu factorii alergeni;
  • dureaza atata vreme cat suntem expusi factorilor alergeni.
  • rinoree, scurgerea nazala este fie subtire, fie vascoasa, de culoare galbuie si putem face febra usoara;
  • se declanseaza la o zi sau la trei zile dupa ce am intrat in contact cu un virus;
  • dureaza de la trei pana la sapte zile.

Desi se intampla foarte rar, daca rinita alergica nu este diagnosticata corect si nu recurgem la recomandarile medicilor pentru a ameliora simptomele, pot sa apara complicatii cum ar fi:

  • sinuzita sau alte infectii ale sinusurilor;
  • infectiile otice (ale urechilor);
  • dezvoltarea sau agravarea astmului;
  • cefalee (frecvent);
  • incapacitatea de a ne odihni suficient (respiratia este anevoioasa, tuse, rinoree).

Cauze si factori de risc

Rinita alergica este cauzata, in principal, de dieriti alergeni, dar poate fi si o mostenire genetica. Alergenii se pot gasi fie in spatiile deschise (in aer liber), fie in cele inchise. Printre alergenii din spatiile deschise se numara:

  • rinita alergica simptome cauzepolenul (mai ales polenul de iarba);
  • praful (acarienii existenti in acesta);
  • mucegaiul.

Rinita alergica poate fi, insa, cauzata si de alergeni care se gasesc chiar in locuintele in care stam, cum ar fi parul, puful, penele sau scuamele provenite de la animalele de companie, mucegaiuri, acarieni. Simptomele rinitei alergice pot sa apara, de asemenea, si in urma consumului de alimente la care suntem alergici.

Pe langa acesti alergeni, care sunt cele mai intalnite cauze ale rinitelor alergice, exista si factori de risc ce pot declansa sau agrava alergiile, cum ar fi:

  • fumul de tigara;
  • anumiti compusi chimici;
  • temperaturile scazute;
  • unele produse cosmetice;
  • parfumuri;
  • umiditatea si vantul;
  • daca avem alte alergii sau astm bronsic;
  • daca avem dermatita atopica (eczema);
  • daca avem o ruda de sange (parinte, frate) cu alergii sau astm;
  • daca locuim sau lucram intr-un mediu care ne expune constant la alergeni, cum ar fi parazitii externi ai animalelor, acarienii din praf, detergentii.

Spuneam ca rinita alergica apare din cauza unor reactii imunologice exagerate ale organismului, atunci cand acesta intra in contact cu compusi straini, numiti alergeni. Gradul de sensibilitate al fiecaruia dintre noi difera. Prin urmare, aparitia si agravarea simptomelor rinitei alergice sunt influentate de cantitatea de alergeni si de gradul de sensibilitate.

De asemenea, este de retinut faptul ca, daca vorbim despre rinite la modul general, exista si rinite non-alergice, care pot fi cauzate, printre altele, de infectii (raceli comune), hipersensibilitatea vaselor de sange din nas, utilizarea in exces a picaturilor de nas (pentru decongestionarea mucoasei nazale)4.

Tipuri de rinite alergice

Cel mai comun mod de a clasifica rinitele alergice, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii5, se refera la intensitatea simptomelor si la impactul pe care acestea il au asupra calitatii vietii. Din acest punct de vedere, rinitele alergice pot fi usoare sau moderate/severe.

rinita alergica factori risc

In functie de perioada in care se manifesta simptomele, rinitele alergice pot fi sezoniere sau perene.

Rinitele alergice sezoniere (SAR)

Daca manifestarile alergice nu apar decat in anumite perioade ale anului este posibil sa fie vorba despre rinita alergica sezoniera (SAR), cunoscuta si sub numele de „febra fanului”. Primavara, de regula, copacii, cum sunt plopii, de exemplu, sunt principalii raspunzatori pentru aparitia rinitelor alergice sezoniere. Vara, de regula, iarba si buruienile pot fi surse de alergeni, in vreme ce toamna vorbim in special de ambrozie. Daca, de exemplu, avem alergie la polen, in functie de climat si de speciile de plante din zonele in care ne aflam, simptomele rinite alergice sezoniere pot fi diferite.

Un alt agent alergen important, care duce la aparitia rinitei sezoniere este mucegaiul. In spatiile deschise mucegaiurile ating, de obicei, un punct maxim de dezvoltare vara tarziu si la inceput de toamna. Sunt zone, insa, cu umiditate mare si temperaturi scazute, unde pot persista pe tot parcursul anului.

Rinitele alergice perene (PAR)

Daca manifestarile rinitei alergice dureaza perioade indelungate este posibil sa fie vorba despre rinita alergica perena (PAR). Cauzele acestui tip de rinita sunt alergeni la care suntem expusi constant:

  • mucegaiurile de interior (sau cele din zonele geografice care ofera mediul propice dezvoltarii lor pe tot parcursul anului);
  • penele;
  • epiteliile animalelor de companie;
  • acarienii din praful din propriile locuinte (de aceea este recomandat sa aspiram cat mai des saltelele, pernele, covoarele si fotoliile).

Daca suferim de rinita alergica perena vom avea simptome care sunt asemanatoare racelilor. Putem avea crize dimineata si de mai multe ori intr-o zi.

Dupa cum spuneam anterior, rinitele alergice se manifesta atat timp cat suntem expusi alergenilor. In cazul in care locul de munca presupune contactul cu dizolvanti, detergenti sau alti compusi la care putem dezvolta alergii pot sa apara rinitele alergice profesionale.

Cum amelioram simptomele rinitei alergice

Rinitele alergice pot fi confundate foarte usor cu alte probleme medicale. De pilda, rinita alergica sezoniera poate fi asociata, adesea, cu conjunctivita, in vreme ce rinita alergica perena poate avea simptome asemanatoare cu astmul alergic. De asemenea, toate rinitele pot fi confundate usor cu racelile comune. Pentru ca manifestarile sa fie ameliorate este foarte important sa cunoastem cauzele lor si sa alegem metoda potrivita pentru a le elimina.

Diagnosticarea rinitei alergice

Rinita alergica este diagnosticata prin anamneza (istoricul medical pe care il avem) si examinare clinica. In mod obisnuit, medicul de familie poate pune diagnosticul unei rinite alergenice tinand cont de simptomele pe care le avem, insa, daca reactiile organismului nostru sunt severe sau daca recomandarile pentru ameliorarea lor nu se dovedesc eficiente, atunci, cel mai probabil, este important sa recurgem la consultul unui medic specialist alergolog.

Astfel, ni se poate recomanda un test de piele pentru a se determina care sunt factorii la care dezvoltam alergia. Pe brat sau pe spate ni se pun cantitati mici de compusi care ar putea declansa reactii alergice (alergeni). Medicul maseaza suprafetele de piele si daca ele se inrosesc sau apare pruritul, atunci avem alergie la acel compus.

Pe langa testul de piele, medicul specialist ne poate recomanda si analize de sange pentru a putea pune un diagnostic exact. Expertii de la WedMD considera, insa, ca aceste teste nu sunt la fel de eficiente, mai ales daca vorbim de alergii la particule care se gasesc in aer, cum sunt polenul, acarienii din praf sau parul de animalele de companie6.

Un test de sange care poate fi recomandat in diagnosticarea rinitei alergice este testul RAST (radio-allergo-sorbent test), prin care se masoara nivelul sangvin de anticorpi de clasa E (numiti imunoglobuline E- Ig E), specifici unui anumit alergen. Totodata, poate fi determinat si nivelul imunoglobulinelor E totale cu ajutorul testului RIST (radio-imun-sorbent test)7.

Printre alte teste imunologice care ar putea fi indicate de medicul specialist se numara: teste de provocare nazale, cutanate, oculare, determinarea eozinofilelor (tip de leucocite/globule albe, prezente in numar mare daca avem alergie) din secretia sau mucoasa nazala, sange, imunograma serica, rinoscopia (pentru verificarea polipilor), dozarea complementului seric8.

Ameliorarea manifestarilor rinitei alergice

La recomandarea medicului, exista mai multe modalitati prin care manifestarile rinitei alergice pot fi ameliorate. Iata, mai jos, cateva dintre ele:

  • Antihistaminicele - Pentru ca simptomele rinitei alergice sunt provocate de actiunea histaminei, una dintre metodele de a le ameliora sunt antihistaminicele. Ele reduc inflamatia mucoasei nazale, actioneaza asupra secretiilor nazale si diminueaza pruritul si stranutul.
  • Lavajul cu ser fiziologic - Serul fiziologic intranazal poate sustine mobilizarea secretiilor nazale si hidratarea membranei de la acest nivel9.
  • Decongestionantele nazale - Fie ca ne sunt recomandate sub forma de comprimate, spray-uri nazale sau siropuri, decongestionantele nazale, in asociere cu antihistaminicele, amelioreaza inflamatia de la nivelul mucoasei nazale si diminueaza secretiile nazale.
  • Corticosteroizii nazali - Daca antihistaminicele si/sau decongestionantele nu se dovedesc eficiente pentru ca fiecare organism e unic si reactioneaza diferit, sunt recomandati corticosteroizii nazali. Si aceasta mai ales daca este vorba despre rinitele alergice perene, ale caror simptome se manifesta pe tot parcursul anului, nu numai in anumite anotimpuri (primavara, vara, toamna).
  • Terapia de desensibilizare sau imunoterapia - Atunci cand nicio alta metoda de ameliorare a simptomelor rinitei alergice nu functioneaza, medicul ne poate recomanda terapia de desensibilizare. Concret, timp de trei pana la cinci ani, ni se injecteaza doze progresive de compusi alergeni. Terapia de desensibilizare sau imunoterapia s-a dovedit a fi eficienta in alergiile la polen sau acarieni.
  • Interventiile chirugicale - In cazul in care la nivelul mucoasei nazale apar leziuni ireversibile, atunci este posibil sa ni se recomande interventia chirurgicala, pentru corectarea obstructiei nazale.

Ce facem ca sa prevenim rinita alergica

Indiferent ca este o mostenire genetica sau ca a aparut la un moment dat al vietii noastre, rinita alergica poate fi prevenita, partial, prin expunerea cat mai redusa la factorii alergeni. Nu poate fi prevenita total pentru ca este imposibil sa evitam complet toti factorii alergeni care o provoaca. Totusi, sunt cateva masuri de preventie de care este recomandat sa tinem cont. Iata cateva dintre ele:

  • rinita alergica masuri preventiefolosirea filtrelor de alergie in sistemul de ventilatie al locuintei;
  • evitarea activitatilor in aer liber dimineata devreme, cand nivelul polenului este cel mai ridicat;
  • utilizarea dezumidificatoarelor in locuinte;
  • evitarea uscarii hainelor in casa;
  • folosirea filtrelor de aer de inalta eficienta (HEPA);
  • folosirea mastilor de protectie;
  • imbracarea saltelelor si a pernelor in huse de protectie impotriva alergiilor;
  • spalarea lenjeriei de pat la cel putin 54 de grade Celsius;
  • aspirarea saptamanala a covoarelor, mai ales a celor din dormitor, sau renuntarea la ele;
  • daca avem animale de companie, e recomandat sa le tinem, pe cat posibil in curte sau intr-o singura camera si sa nu le lasam in dormitor;
  • spalarea frecventa a animalelor de companie;
  • spalarea si aspirarea regulata a locurilor unde au stat animalele de companie.

Asadar, rinita alergica, desi are simptome asemanatoare unei raceli (rinoree, nas infundat, congestie, stranut sau lacrimare) nu este cauzata de un virus, ci de alergeni. Rinita alergica este provocata de raspunsul pe care sistemul nostru imunitar il are la alergenii prezenti in aer liber sau chiar in spatiile inchise, cum ar fi polenul, acarienii din praf, parul de animale sau saliva acestora. Este important sa cunoastem care sunt factorii la care suntem alergici pentru a putea apela la metodele potrivite de ameliorare a simptomelor.

Referinte:

  1. https://www.webmd.com/allergies/what-are-histamines#1
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5074323/#all12874-bib-0001
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hay-fever/symptoms-causes/syc-20373039
  4. https://www.nhs.uk/conditions/allergic-rhinitis/
  5. https://www.who.int/respiratory/other/Rhinitis_sinusitis/en/
  6. https://www.webmd.com/allergies/rhinitis#1
  7. https://rjmp.com.ro/articles/2011.4/PM_Nr-4_2011_Art-1.pdf
  8. http://www.cdt-babes.ro/articole/rinita_alergica.php
  9. Manualul Merck de Diagnostic si Tratament; editia a XVII-a; 2006; Sectiunea 13- Imunologia, Bolile alergice; Capitolul 165- Bolile alergice si alte boli ale hipersensibilitatii; Rinita alergica; pg. 1357-1358.

Sursa foto: Shutterstock

Produse recomandate


  • Pret obisnuit
    197,00 lei
  • 90 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    163,00 lei
  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    83,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare