pot-face-diabet-daca-sunt-slab

Diabetul este una dintre cele mai dezbatute boli de nutritie ale secolului nostru, cu o incidenta in crestere in ultimii ani. Desi este asociat cu obezitatea si alimentatia dezechilibrata, diabet pot face si oamenii slabi.

De ce se intampla acest fenomen, s-au intrebat cercetatorii University of Utah Health Sciences?

Potrivit cercetarilor efectuate de acestia s-a observat ca persoanele care au boli de nutritie desi nu sunt obeze sau supraponderale au un nivel mai mare de ceramide, molecule grase care in mod normal intra in compozitia membranei celulare, in structura tesutului adipos. Acestea influenteaza modul in care corpul uman metabolizeaza nutrientii. In general, cand o persoana mananca mai mult decat are nevoie, transforma grasimile in trigliceride, care la nevoie pot fi convertite in energie. Dar anumiti oameni transforma grasimile in exces in ceramide. Acestea pot avea o serie de efecte in corp, printre acestea fiind si o crestere a rezistentei la insulina fapt corelat cu un risc mai mare pentru diabet de tip II.

Ideea studiului a pornit din Singapore, unde masurarea nivelului de ceramide din tesutul adipos, la pacientii care sufereau o operatie de by-pass gastric, prezicea tendinta acestora de a face diabet cu mult mai multa acuratete decat cantitatea de tesut adipos. Un alt argument in favoarea studiului a fost si faptul ca in tarile din Asia incidenta diabetului este mai crescuta comparativ cu SUA, desi rata persoanelor supraponderale si obeze este mult mai mica.

Sursa: Buildup of 'toxic fat' metabolite could increase diabetes risk, Science Daily