Antivirale naturale: extracte din plante si remedii complementare pentru raceala si gripa

Antivirale naturale: extracte din plante si remedii complementare pentru raceala si gripa

Sezonul rece favorizeaza raspandirea virusurilor, astfel ca virozele sunt mai frecvente in aceasta perioada. Raceala comuna, sinuzita, bronsita, pneumonia si gripa sunt, astfel, mai frecvente in perioada toamnei si a iernii.

Cuprins:

Ce sunt antiviralele
Antivirale naturale: extracte din plante si ceaiuri cu proprietati antivirale, folosite ca remedii complementare in tratarea racelii si a gripei

Tratamentele pentru acestea sunt de regula simptomatice, cu analgezice-antipiretice, dar pot include si antibiotice, la recomandarea medicului, pentru evitarea complicatiilor de origine bacteriana. Aceste tratamente pot cuprinde si diverse remedii complementare care sustin sistemul imunitar in lupta cu raceala si gripa, precum si cu alte tipuri de viroze. Tratamentele antivirale sunt, de asemenea, o optiune, insa doar la recomandarea medicului. Alte actiuni recomandate pentru vindecarea mai rapida sunt adoptarea unui regim alimentar bogat in vitamine, hidratarea corespunzatoare si odihna.

Ce sunt antiviralele

ce sunt antiviralele

Antiviralele sunt medicamentele care trateaza afectiunile virale, prin distrugerea virusurilor sau impiedicarea multiplicarii acestora. Antiviralele inhiba sinteza ADN-ului sau a ARN-ului virusurilor, aducand schimbari la nivelul materialului genetic al acestora.

Medicamentele antivirale se administreaza injectabil sau pe cale orala, insa exista si forme cu aplicare cutanata sau care se aplica local, asa cum sunt solutiile cutanate sau picaturile pentru ochi.

Pe langa tratamentele medicamentoase antivirale, exista o serie de ingrediente naturale si extracte de plante care sustin combaterea virusurilor si intarirea sistemului imunitar, in lupta cu virozele. Beneficiile acestora, demonstrate stiintific, pot veni in completarea terapiilor alopate. De aceea, se folosesc, de regula, complementar acestora sau sunt recomandate pentru remedierea simptomelor minore si a cazurilor de etiologie virala usoare, cum ar fi virozele de sezon care se manifesta prin semne precum secretiile nazale, durerea in gat etc..

Antivirale naturale: extracte din plante si ceaiuri cu proprietati antivirale, folosite ca remedii complementare in tratarea racelii si a gripei

Desi antiviralele naturale nu suplinesc medicamentele antivirale, acestea pot sustine actiunea lor. Inca din vremuri stravechi, oamenii au folosit diverse tratamente naturale pentru mai multe afectiuni, inclusiv pentru infectiile virale. Datorita concentratiei de compusi naturali potenti, numeroase plante si extracte ale acestora au capacitatea de a lupta impotriva virusurilor. Studiile care le sustin proprietatile, realizate fie pe animale, fie pe oameni, nu sustin insa abilitatea lor de a inlocui medicina alopata, insa le recomanda complementar acesteia. De aceea, este important sa tii, in primul rand, cont de recomandarile medicului si sa ii ceri sfatul cu privire la administrarea unor suplimente alimentare cu potential benefic. Iata care sunt cele mai cunoscute antivirale naturale care pot lupta cot la cot cu tratamentele medicale, pentru combaterea diferitelor infectii virale:

Echinacea: beneficii si proprietati antivirale

echinacea antiviral natural

Studiile arata ca extractele de Echinacea au multiple beneficii pentru tratarea infectiilor virale respiratorii, printr-o activitate virucida directa impotriva mai multor virusuri respiratorii, prin inversarea raspunsului proinflamator al celulelor si tesuturilor epiteliale indus de diferite virusuri si prin reducerea secretiei excesive de mucus de catre celulele si tesuturile cailor respiratorii. Totodata, s-a demonstrat ca echinacea nu are efecte citotoxice si nu perturba integritatea tesuturilor in culturile sau tesuturile cailor respiratorii. Extractele de echinacea au si un rol potential benefic asupra expresiei genelor celulare. Toate aceste proprietati pot reduce cantitatea de virusuri viabile si transmiterea acestora, ducand la ameliorarea simptomelor asociate infectiilor virale. Aceasta planta se poate consuma fie sub forma de ceai, fie din suplimente alimentare cu echinacea.

Socul: beneficii si proprietati antivirale

socul antiviral natural

Sucul, siropul, ceaiul de soc si suplimentele alimentare care contin extracte ale acestei plante au fost folosite de-a lungul timpului in medicina populara pentru tratarea gripei, a racelii, a sinuzitei si a herpesului. Un studiu din 2004 realizat pe un esantion de 60 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 54 de ani si simptome gripale indica faptul ca socul are proprietati antivirale. Pacientilor li s-au administrat, in mod aleatoriu, sirop de soc si un sirop placebo, timp de cinci zile. Persoanele care au consumat siropul de soc au raportat, inca din a patra zi, ameliorarea simptomelor asociate infectiei cu virusul gripal. Desi sunt necesare mai multe dovezi in acest sens, aceste studii preliminare ne indica un potential efect antiviral al extractului de soc. Aceasta planta poate fi consumata ca supliment alimentar, insa siropul si ceaiul de soc contin, de asemenea, compusii asociati proprietatilor antivirale.

Beta-glucanul: beneficii si proprietati antivirale

beta glucan antiviral natural

Beta-glucanul este un compus polizaharid prezent in alimente precum ovazul, secara, drojdiile si anumite specii de ciuperci. Un studiu de laborator din 2015, realizat pe soareci demonstreaza ca beta-glucanul poate reduce semnificativ efectele infectiilor cu virusurile gripale. Mortalitatea scazuta si efectele generale ale infectiei sunt cel mai probabil influentate atat de stimularea raspunsurilor celulare, cat si a celor umorale, care conduc la o incarcatura virala mai scazuta la nivelul organelor, datorita acestui compus. Rezultatele de laborator sugereaza ca ingredientele alimentare care contin beta-glucan sau suplimentele cu acest compus au un potential util in combaterea complementara a infectiei cu virusul influenza.

Extractul din frunze de maslin: beneficii si proprietati antivirale

extract frunze maslin antiviral natural

Extractul din frunze de maslin trateaza infectiile cauzate de un numar mare de virusuri, bacterii, paraziti si fungi. O substanta fitochimica prezenta in frunzele de maslin, numita oleuropeina, este capabila sa opreasca multiplicarea virusurilor si raspandirea acestora. Oleuropeina neutralizeaza enzimele care sustin replicarea si raspandirea virusului. Oleuropeina are, de asemenea, capacitatea de a interfera cu productia de aminoacizi esentiali pentru virusuri. Extractul din frunze de maslin este folosit in numeroase suplimente alimentare.

Curcuminul: beneficii si proprietati antivirale

curcumin curcuma turmeric antiviral natural

Curcuminul este compusul pigmentar al unor specii de curcuma printre care se numara si turmericul si are, conform mai multor cercetari de laborator, o actiune antivirala si antimicrobiana cu spectru larg, limitand replicarea in cazul a numeroase virusuri, bacterii si fungi. Curcuminul inhiba replicarea prin diferite mecanisme (proprietati antiinflamatorii, actiune antioxidanta, capacitate de a bloca formarea enzimelor si a proteinelor virale), insa are biodisponibilitate redusa si se metabolizeaza rapid in organismul uman. Consumul dozelor mari este sigur, iar formele in care poate fi consumat sunt diverse, datorita solubilitatii superioare. Curcuminul se regaseste in numeroase suplimente alimentare pentru raceala si gripa, dar si in suplimente pentru articulatii, datorita proprietatilor antiinflamatorii.

Echinacea indiana (Andrographis): beneficii si proprietati antivirale

echinacea indiana andrographis paniculata antiviral natural

Un studiu publicat in Science Direct care vorbeste despre actiunea Andrographis paniculata (echinacea indiana) si despre efectele anti HIV si impotriva bacteriilor patogene mentioneaza, de asemenea, activitatea imunomodulatoare a acestei plante. Din echinacea indiana se extrag, cu ajutorul etanolului, andrografolidele, care au actiune antivirala si imunomodulatoare. Acest extract inhiba virusurile si replicarea acestora. Cercetarile mentionate anterior indica faptul ca, dupa 5 zile de tratament, desi activitatea extractului de andrographis in suprimarea titrului virusului este scazuta, aceasta proprietate este incontestabila. Echinacea indiana se regaseste in numeroase suplimente alimentare pentru imunitate.

Gheara pisicii: beneficii si proprietati antivirale

gheara matei gheara pisicii antiviral natural

Extractul hidroalcoolic din Uncaria tomentosa (gheara pisicii sau gheara matei, cum este cunoscuta popular) poate reduce aparitia infectiilor sindromului acut respirator, asociat infectarii cu virusul SARS-CoV-2, conform unui studiu de laborator in vitro din 2021. Acelasi extract inhiba multiplicarea coronavirusurilor si are efecte antivirale impotriva SARS-CoV-2, reducand titrul viral in doar 48 de ore de la administrare. De aceea, aceasta planta este in prezent studiata pentru dezvoltarea de noi metode terapeutice pentru tratarea infectiilor cu coronavirus.

Usturoiul: beneficii si proprietati antivirale

usturoiul antiviral natural

Mai multe studii clinice au demonstrat efectul profilactic al usturoiului in ceea ce priveste preventia raspandirii infectiilor virale, prin imbunatatirea raspunsului imunitar. O astfel de cercetare din 2020 releva activitatea antivirala semnificativa a acestui ingredient atat in randul oamenilor, al animalelor si al plantelor infestate cu patologii virale. Compusii din usturoi impiedica patrunderea virusurilor in celulele gazda, inhiba ARN-polimeraza (enzima care contribuie la producerea acidului ribonucleic si are rol de catalizator in procesul de transcriptie al ADN-ului in ARN) si are actiune imunomodulatoare. Acelasi studiu demonstreaza si faptul ca usturoiul este eficient si pentru prevenirea raspandirii infectiilor virale in randul oamenilor. Usturoiul poate fi consumat ca atare, insa exista si suplimente alimentare care contin compusi activi ai acestuia.

Ghimbirul: beneficii si proprietati antivirale

ghimbirul antiviral natural

Produsele cu ghimbir, asa cum sunt ceaiurile, suplimentele alimentare sau siropurile concentrate sunt remedii naturale antivirale cunoscute. Ghimbirul are o activitate antivirala importanta, datorita compusilor potenti pe care ii contine. Extractul de ghimbir are efecte antivirale impotriva unor virusuri precum cel care provoaca gripa aviara sau a calcivirusului felin, similar norovirusului uman, conform mai multor studii. Compusii sai specifici - gingeroli si zingeron - inhiba replicarea virala si previn patrunderea virusurilor in celulele gazda. Desi prezent in numeroase formule procesate, ghimbirul este mai eficient atunci cand este consumat proaspat, crud, fara preparare termica sau mecanica.

Goldenseal: beneficii si proprietati antivirale

gentiana goldenseal antiviral natural

Goldenseal este una dintre cele mai populare plante medicinale in Statele Unite, fiind adesea asociata in suplimente cu echinacea. A fost aprobata ca planta medicinala atat de catre Farmacopeea Statelor Unite, cat si de catre Formulariul National, intre 1830 si 1955. In prezent, este recunoscuta pentru proprietatile antivirale in tratarea racelii si a gripei, dar si pentru actiunea imunomodulatoare. Goldenseal contine alcaloizi izochinolinici, printre care se numara berberina, a carei eficacitate a fost testata si demonstrata inclusiv in studii clinice. Conform actiunilor specifice berberinei, principalul constituent din Goldenseal, aceasta planta s-a dovedit utila in calitate de compus regulator pentru insulina, agent antibacterian, agent de substitutie pentru estrogen, dar si in calitate de agent antiviral.

Actiunea antivirala a plantelor a fost studiata, de-a lungul timpului, in diferite contexte si prin metode variate. Studiile in vitro si in vivo pentru anumite substante precum flavonoidele, curmarinele, terpenoidele, compusii organosulfurati, lignanii, polifenolii, saponinele, proteinele si peptidele sustin eficienta acestor antivirale naturale datorita actiunilor precum:

  • Influentarea functiilor celulare;
  • Impermeabilizarea membranelor celulare;
  • Impiedicarea replicarii virale.

De aceea, in cazul manifestarilor blande cauzate de virusurile sezoniere, suplimentele alimentare care contin aceste substante sunt adesea recomandate de catre medici. Totodata, pot fi administrate, tot la recomandarea medicului si conform instructiunilor de utilizare, in completarea tratamentului medicamentos.

Resurse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058675/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15080016/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4322159/
  4. https://doctorsnutrition.com/the-natural-antiviral-effects-of-lysine-and-olive-leaf-extract/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7693600/
  6. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1978301916300766
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33680061/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32836826/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29039335/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27296605/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23123794/
  12. https://www.reliasmedia.com/articles/45624-goldenseal-for-upper-respiratory-infections

Sursa foto: Pexels, Unsplash

Produse recomandate


  • Pret obisnuit
    58,00 lei
  • flacon cu 30 caps...
    Pret obisnuit
    89,00 lei
  • Pret obisnuit
    51,00 lei
  • 100 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    135,00 lei
  • 30ml (gust de por...
    Pret obisnuit
    73,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare