alimentatia-din-adolescenta-influenteaza-abilitatile-intelectuale-la-maturitate

In prezent, nu este un secret pentru nimeni ca o alimentatie in care predomina grasimile, in special cele saturate, poate avea efecte negative asupra starii de sanatate. Daca despre riscurile obezitatii se vorbeste foarte mult, oamenii de stiinta atrag atentia asupra faptului ca un consum excesiv de grasimi nesanatoase in copilarie, poate avea repercursiuni si asupra capacitatilor cognitive ale adultului de mai tarziu.

La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii Urs Meyer din cadrul ETH Zurich, Elvetia, si Pascale Chavis din cadrul INMED Institute in Marseille, Franta, datele studiului fiind publicat in Springer Nature's Journal “Molecular Psychiatry”.

Potrivit acestora, alimentatia din adolescenta este decisiva pentru viitorul adult si pentru felul in care acesta va beneficia de totalitatea abilitatilor sale cognitive. Excesul de grasimi poate afecta cortexul prefrontal, o zona care ajunge la maturitate mult mai tarziu. Aceasta zona a creierului regleaza comportamentul social si personalitatea, fiind responsabil de planificarea actiunilor complexe si luarea deciziilor. La nivel celular, se observa o reducere a nivelului de reelina, o proteina cu rol de reglare a sinapselor neuronale, cu deosebita importanata in plasticitatea procesului sinaptic.

Sursa: Too much fatty food could set children up for mental problems: Study in mice, Science Daily