Musetel

Date generale

Musetelul (Matricaria Chamomilla, Matricaria recutita) este una dintre cele mai populare plante medicinale. Este o planta anuala, spontana, de la care se folosesc in scopuri terapeutice doar florile. Acestea pot fi folosite proaspete, dar compusii activi isi pastreaza proprietatile nealterate daca florile sunt uscate intr-un loc uscat si intunecos.

Directii

Raceala: raceala este o infectie virala usoara. Administrarea de infuzii pe baza de musetel sau inhalatii cu uleiuri volatile extrase din acesta amelioreaza simptomele specifice acestei afectiuni.

Antiinflamator: preparatele pe baza de musetel au manifestat actiune antiinflamatorie atat extern, in preparate topice, picaturi de ochi, cat si intern, in special in inflamatii ale mucoasei tractului digestiv. In preparate topice este adjuvant in eczeme, eruptii cutanate, prurit (senzatia de mancarime), eritem fesier cauzat de scutec la copii.
Disconfort abdominal: preparatele pe baza de musetel sunt folosite in calmarea colicilor, flatulentei, balonarii, digestiei lenese. Efectul se datoreaza capacitatii substantelor active din musetel de a stimula productia de suc gastric.
Calmant si relaxant: unul dintre cele mai cunoscute efecte ale musetelului este de calmare. Acesta induce o stare de relaxare, ajuta la mentinerea unei stari emotionale pozitive, induce un somn adanc si odihnitor.
Alte efecte: musetelul este unul dintre ingredientele uzuale din apa de gura, datorita proprietatilor antiinfectioase, antiinflamatorii si actiunii astringente. Este folosit sub forma de cataplasme pentru a grabi vindecarea ranilor si arsurilor. Poate fi adaugat in produse de crestere a imunitatii. Datorita proprietatilor antiinfectioase pe care le demonstreaza, este adaugat in formulele adjuvante in ulcer duodenal (impotriva Helicobacter pylori).

Preparate pe baza de musetel

Preparatele ce au la baza musetel acopera o paleta larga: ceaiuri, pulbere din planta, preparate topice si cosmetice, apa de gura, picaturi de ochi, uleiuri volatile, tablete, capsule, tincturi alcoolice.

Interactiuni si reactii adverse

Este recomandat ca persoanele care au alergii identificate la plante, ca Ochiul Boului sau Crizantema, sa consume cu precautie musetelul, cele trei facand parte din aceeasi familie.

Se recomanda sa se consulte un medic inainte de a administra musetel in timpul sarcinii si alaptarii.
Referinte:
1. Musetelul, www.sfatulmedicului.ro
2. Musetel (Matricaria chamomilla) - beneficii si proprietati, www.csid.ro
3. Chamomile, www.drugs.com
4. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future, www.ncbi.nlm.nih.gov
5. Chamomille, www.webmd.com
6. Chamomile (Matricaria Recutita), www.herbwisdom.com

Produse ce contin Musetel

  • Pret obisnuit
    143,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    92,00 lei