-20% la achizitii de 250 de lei | -10% la achizitii de 150 de lei

Ardei iute

Originar din nord-vestul Braziliei, ardeiul iute este o leguma cu continut bogat de vitamine (complex de B, vitamina E, vitamina A), minerale (potasiu, sulf, fosfor, magneziu, natriu, fier, cupru), lipide, monozaharide (glucoza, fructoza, zaharoza), enzime (peroxidaza, lipozidaza, celuloza), avand efect carminativ, laxativ, expectorant, silagog, tonic cardiac, antipiretic (combate febra), sudorific, fiind recomandat ca adjuvant in afectiuni digestive, afectiuni respiratorii, afectiuni cardiovasculare, afectiuni osteoarticulare.

 

Ardei iute (Capsicum annuum)(seminte)

Date generale

Ardeiul iute (Capsicum annuum) este o specie populara a genului Capsicum care face parte din familia Solanaceae. Acesta este originar din zona tropicala a continentului american, este o planta perena, cu tulpini numeroase, a carei inaltime poate ajunge pana la 2 m si poate supravietui pana la 10 ani. La maturitate, fructele pot fi verzi, galbene, portocalii sau rosii. Principalul ingredient cu indicatii terapeutice este un compus fenolic numit capsaicina. In compozitia ardeiului insa, intra si: substante rezinoase (oleorezine), tiamina, acid ascorbic, carotenoide (capsantina, capsorubina). Gustul iute al ardeilor este dat de o substanta numita capsaicina, iar intensitatea gustului iute variaza in functie de cantitatea acesteia. Aceasta pare sa fie un mecanism de aparare al plantei impotriva mamiferelor.

Directii de recomandare

Efect analgezic: preparatele pe baza de ardei iute sunt folosite pentru reducerea intensitatii durerii din neuropatia diabetica, migrene, osteoartrite, poliartrita reumatoida prin aplicare locala pe zona afectata (creme, plasturi) sau administrare orala de produse ce contin extract de ardei iute;

Afectiuni ale tractului gastro-intestinal: ardeiul iute poate ameliora simptomatologia din diverse afectiuni digestive: crampe, diaree, dureri de stomac;

Afectiuni cardiovasculare: ardeiul iute imbunatateste circulatia sangvina si contribuie la scaderea nivelului de colesterol din sange;

Adjuvant in curele de slabire: conform literaturii de specialitate, ardeiul iute activeaza termogeneza (arderea grasimilor), favorizand procesul de slabire; capsaicina, substanta activa din ardeiul iute, contribuie la imbunatatirea metabolismului lipidic, cu rol in descompunerea grasimilor; in plus, reduce activitatea enzimelor responsabile de sinteza grasimilor, prevenind astfel dezvoltarea celulelor adipoase mature;

Alte directii: datorita actiunii iritante asupra ochilor, este folosit in spray-uri pentru autoaparare (poate determina iritatie intensa la nivelul mucoasei oftalmice, pentru cel putin 30 de minute, fara efecte ulterioare).

Preparate farmaceutice

Ardeiul iute poate fi gasit pe piata sub forma de capsule, tablete, tinctura, preparate topice sub forma de uleiuri, geluri, creme, unguente sau plasturi.

Interactiuni si reactii adverse

Cremele si lotiunile pe baza de ardei iute au un profil de siguranta ridicat. Printre posibilele reactii adverse, se numara: iritatii ale pielii, senzatia de arsura sau prurit. De asemenea, pot fi iritante pentru ochi, nas sau gat.

Nu se recomanda administrarea pe cale orala a extractului de ardei iute in doze mari sau pentru o perioada lunga, din cauza unor efecte precum: iritatie a mucoasei gastrice, transpiratii abundente, roseata la nivelul fetei.

Nu se recomanda administrarea produselor pe baza de ardei iute in sarcina si la alaptare, intrucat nu exista suficiente date clinice in acest sens, iar datele din literatura de specialitate nu pot garanta lipsa efectelor secundare in cazul administrarii la copii.

Administrarea produselor ce contin extract de ardei iute se intrerupe cu cel putin doua saptamani inaintea unei interventii chirurgicale.

Extractul de ardei iute poate interactiona cu medicatia anticoagulanta, crescand riscul de sangerare. De asemenea, poate creste concentratia de teofilina absorbita in organism, cu intensificarea efectelor si cresterea riscului de efecte secundare.

Referinte

Capsicum, https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredient

Pharmacognosy and Health Benefits of Capsicum Peppers (Bell Peppers), https://pharmaxchange.info/2013/07/pharmacognosy-and-health-benefits-of-capsicum
Cayenne Pepper and Metabolism, https://www.livestrong.com/article/349753-cayenne-pepper-and-metabolism/

Produse ce contin Ardei iute

 • 60 tablete ActivTab™
  Pret obisnuit
  120,00 lei
 • 100 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  83,00 lei
 • 100 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  78,00 lei
 • 30 tablete ActivT...
  Pret obisnuit
  90,00 lei
 • 60 tablete Activ...
  Pret obisnuit
  88,00 lei