Nutritia functionala si integrativa, in editia cu Nr. 16 a revistei Perspective

Nutritia functionala si integrativa, in editia cu Nr. 16 a revistei Perspective

Studiile din ultimii ani au dovedit ca alimentatia nesanatoasa a dus la cresterea alarmanta a unor boli cronice precum obezitatea, diabetul zaharat tip 2, a bolilor cardiovasculare, cancerului, osteoporozei. Astfel, am ajuns intr-un punct al dezvoltarii civilizatiei in care reevaluam relatia pe care o avem cu alimentele, punand din nou accentul pe importanta nutritiei in mentinerea sau redobandirea starii de sanatate.

Nutritia functionala si integrativa, parte a medicinei functionale si integrative, are un rol major in prevenirea si reducerea cauzelor si a manifestarilor bolilor prin abordarea unei diete adecvate.

Cititi in ultimul numar al Revistei Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa, despre principiile de baza ale nutritiei functionale si integrative, despre intolerantele alimentare, despre importanta nutritiei personalizate si despre cum sa alegeti alimente care sa se potriveasca stilului de viata, pentru a va bucura de o stare buna de sanatate pentru cat mai mult timp.

Fragmente din Revista Perspective Nr. 16:

- Nutritia functionala si integrativa schimba paradigma in materie de stil de viata sanatos: studiile ultimelor decenii arata ca, sub presiunea productiilor industriale de alimente, concentratia de nutrienti a acestora este tot mai mica. Descoperiti care este impactul asupra starii noastre de sanatate si modul in care medicina functionala si integrativa abordeaza aceste provocari. (Dosar, p. 6-11)

- Un nou serviciu oferit de Centrul Secom: Consultanta in nutritie functionala si integrativa. Centrul de medicina Secom® a lansat un serviciu specializat de nutritie functionala si integrativa pentru a sustine pacientii sa adopte o alimentatie corecta care sa le sustina un stil de viata sanatos. (Integrator, p. 22-25)

- Diete atente cu sanatatea ta: motivele pentru care decidem sa urmam o dieta difera de la caz la caz. Mai multe detalii despre optiunile de diete, potrivite in functie de starea dumneavoastra de sanatate, de afectiuni sau posibile carente, gasiti in noua editie Perspective. (Info util, p. 4-5)

- Ce sunt intolerantele alimentare si cum ne afecteaza viata. (Dosar, p.12-13)

-Mituri despre nutritie: obiceiurile alimentare din familie, traditiile culturale, educatia pe care o avem influenteaza felul in care, ca adulti, alegem sa ne hranim. De multe ori, certitudinile pe care ne‑am sprijinit se naruie, sub ochiul patrunzator al nutritionistilor din toata lumea. (Dosar, p. 14)

- Suplimente alimentare asociate regimurilor de nutritie in gestionarea unor afectiuni: Excesul alimentar din epoca moderna, mai ales pe fon­dul utilizarii predominante a alimentelor rafinate si concentrate, de obicei cu aport nutritiv scazut, coro­borat cu sedentarismul, are consecinte nefaste asupra starii de sanatate. Aflati cum puteti scadea substantial incidenta bolilor cronice, inclusiv a celor cauzate de o alimentatie dezechilibrata. (Farmakon, p. 16-19)

- „Un bun nutritionist e si un bun psiholog”: „Programele de nutritie adoptate fara ghidaj iti pot face mult rau – inseamna sa faci slalom prin infern. Un bun nutritionist e si un bun psiholog.” . Interviu cu Ruxandra Plesea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice ( p. 20-21)

- Rasfat, dar cu masura! Mesele de Craciun si de Revelion petrecute in familie sunt la romani prilejuri de a ne rasfata cu tot felul de bunatati. Afla cum poti gasi un echilibru intre traditiile noastre culinare si o nutritie sanatoasa. (p.26-27)

- Obezitatea infantila, o problema a zilelor noastre. „Obezitatea infantila este o problema de sanatate publica. De la copii durdulii la adolescenti obezi si apoi la adulti cu boli cronice, drumul lor pare deja trasat”. Ce-i de facut, ne sfatuieste in interviu doamna Dr. Valeria Herdea, medic primar medicina generala si medicina de familie cu profil pediatrie, presedinta Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (p. 28- 29)

„Perspective – Jurnal de Medicina Integrativa” este prima publicatie din Romania care ofera o viziune holistica asupra sanatatii, prin asocierea perspectivei medicinei alopate cu medicina complementara. Revista a fost lansata in martie 2015, apare trimestrial, si se distribuie gratuit in reteaua de magazine Secom®. Revista poate fi citita online pe Secom.ro.

Urmatorul articol