un-nou-serviciu-oferit-de-centrul-secom-consultanta-in-nutritie-functionala-si-integrativa

Cum tot mai multi pacienti ai Centrului Secom® erau interesati de felul in care principiile fitoterapiei stiintifice si ale medicinei functionale se pot aplica in domeniul nutritiei, am lansat un serviciu specializat de nutritie functionala si integrativa.

text: Dr. Adina Anghelea – medicina de familie si generala; Andreea Conicescu – consultant in nutritie, Centrul de Medicina Functionala si Integrativa Secom®


Pe masura ce oamenii sunt mai bine informati si mai receptivi la noi descoperiri stiintifice si tehnologice, interesul acestora se muta de la nutritia pentru slabit la nutritia integrativa. Daca nu cu mult timp in urma intrebarile pacientilor nostri erau mai ales despre diete urmate in scop estetic, acum acestea sunt despre programe de nutritie pentru o viata sanatoasa. Nutritia se decupleaza incet-incet de preocuparile legate de silueta si de a arata bine si e asociata cu ideea de mentinere a unei sanatati bune prin echilibru alimentar si solutii individualizate, alcatuite pe criterii stiintifice.

NUTRITIA DEZECHILIBRATA, O CAUZA MAJORA A BOLILOR SOCIETATII MODERNE

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), nutritia este esentiala de-a lungul intregii vieti pentru supravietuire, sanatate, dezvoltare fizica si mentala. Studiile de nutrigenetica (stiinta care studiaza efectul nutrientilor asupra informatiilor genetice) si nutrigenomica (stiinta care studiaza raspunsul genetic la anumiti nutrienti) au demonstrat ca nutritia dezechilibrata este o cauza majora a bolilor societatii moderne.

Pentru sustinerea unui stil de viata sanatos in vederea mentinerii si imbunatatirii starii de sanatate, Centrul de Medicina Functionala si Integrativa Secom® (CMFI) a introdus, incepand din luna septembrie 2018, un nou serviciu bazat pe conceptul de nutritie functionala si integrativa.

Nutritia functionala si integrativa este o componenta a medicinei functionale si are un rol major in prevenirea si/sau reducerea cauzelor si a manifestarilor bolilor prin alimentele introduse in dieta.

Adoptarea unei alimentatii corecte este insa mai dificila decat se crede, deoarece necesitatile individuale variaza foarte mult, cerintele nutritionale ale fiecarei persoane fiind la fel de diferite ca si amprenta proprie.

CONSULTANTA IN NUTRITIE FUNCTIONALA SI INTEGRATIVA

Credem intr-o abordare holistica a pacientului, iar aceasta convingere se reflecta si in serviciul de nutritie functionala si integrativa, un serviciu complex, cu beneficii la nivelul intregului organism.

Nutritia functionala si inte­grativa este o componenta a medicinei functionale si are un rol major in prevenirea si/sau reducerea cauzelor si a manifestarilor bolilor prin alimentele introduse in dieta.

ETAPELE CONSULTANTEI IN NUTRITIE FUNCTIONALA SI INTEGRATIVA LA CMFI

ETAPA 1
Evaluarea holistica a pacientului

Ce este bioimpedanta BIA

• Anamneza detaliata despre: afectiunile cunoscute, simptomele, tratamentele in desfasurare, antecedentele heredo-colaterale (ereditare), factorii genetici, emotionali, mentali, spirituali, de mediu, sociali, atitudinea fata de boala, regimul alimentar, expunerea la toxine, traumele fizice, mentale si emotionale – care pot afecta sanatatea pacientului si pot influenta dezechilibre nutritionale;
• Identificarea modificarilor structurale ale sistemelor digestiv, hormonal, imunitar etc. care au precedat boala sau care pot duce la aparitia bolilor;
• Identificarea dezechilibrelor functionale legate de digestie, absorbtie, flora intestinala, respiratie, imunitate, procese inflamatorii, infectioase, energia biologica si activitatea mitocondriala, detoxifiere, neurotransmitatori, sistemul endocrin, cardiovascular si limfatic, integritate structurala;
• Analiza documentelor medicale prezentate de pacient si/sau re­comandarea, pe langa analizele medicale standard, a unor anali­ze, teste sau investigatii medicale tintite (profiluri hormonale, teste imunohistochimice, genetice, metabolice etc.) pentru alegerea celor mai eficiente programe nutritionale;
• Evaluarea starii nutritionale initiale pe baza analizei obiceiu­rilor si a preferintelor alimentare;
• Identificarea motivatiei paci­entului de a urma un program de nutritie: prevenirea si/sau tratarea unor afectiuni (neuro-degenerative, cardio-vasculare, imunitare, neoplazice, endocri­ne, digestive, hepatice, diabet, intolerante alimentare, alergii, nefropatii, anemii etc.); atinge­rea si mentinerea unei greutati corporale optime; reducerea unor deficiente nutritionale; adoptarea unui stil alimentar sanatos; armo­nizarea structurii corporale; ince­tinirea procesului de imbatranire;
• Analizarea compozitiei corpo­rale prin metoda bioimpedantei electrice (vezi caseta) – calcularea greutatii ideale, a indicelui de masa corporala, a necesarului ca­loric si a metabolismului bazal;
• Furnizarea de informatii utile atat pacientului, cat si familiei acestuia (acolo unde este cazul) despre alimente, alimentatie si influenta acestora asupra sanatatii: definitia piramidei alimentare, principiile de baza in nutritie;
• Consultanta in selectia si pregati­rea alimentelor, recomandari de obiceiuri si asocieri alimentare sanatoase;
• Prezentarea modului de comple­tare a Jurnalului Alimentar.

Adoptarea unei alimentatii corecte este mai dificila decat se crede, deoarece necesitatile individuale variaza foarte mult, cerintele nutritionale ale fiecarei persoane fiind la fel de diferite ca si amprenta proprie.

ETAPA A 2-A
Analiza Jurnalului Alimentar

• Analiza Jurnalului Alimentar completat de pacient si identifica­rea abaterilor de la recomandarile alimentare primite;
• Elaborarea programului de nutritie coroborat cu concluziile si recomandarile consultantei medicale si adaptat, conform obiectivelor propuse, capacitatii pacientului de a respecta reco­mandarile primite si preferintelor alimentare ale acestuia;
• Analiza comparativa a compozitiei corporale;
• Revizuirea si adaptarea saptama­nala a programului de nutritie in functie de raspunsul fiecarei per­soane la dieta propusa;
• Recomandari de suplimente pen­tru sustinerea programului de nutritie.

Andreea Conicescu – consultant in nutritie, Centrul de Medicina Functionala si Integrativa Secom®

ETAPA A 3-A
Analiza evolutiei starii de sanatate

care sunt cauzele primare ale bolii de care suferiti

• Analiza influentei programului de nutritie propus asupra starii de sanatate – printr-o repetare a testarilor din etapa initiala pen­tru identificarea imbunatatirilor structurale si/sau functionale – de exemplu, imbunatatirea diges­tiei, absorbtiei de nutrienti etc.;
• Identificarea abaterilor de la reco­mandarile alimentare primite si a cauzelor acestora;
• Revizuirea si adaptarea progra­mului de nutritie la rezultatele obtinute;
• Analiza comparativa a compozitiei corporale;
• Recomandari pentru mentinerea si dezvoltarea unor obiceiuri ali­mentare sanatoase.

ETAPA A 4-A
Consultanta nutritionala de moni­torizare

• Evaluarea nutritionala periodica (lunara) si elaborarea programelor nutritionale pentru mentinerea pe termen lung a sanatatii fizice, mentale, emotionale si/sau evi­tarea efectului yo-yo (revenirea la vechile obiceiuri alimentare nesanatoase si implicit la starea de sanatate de dinainte de progra­mul nutritional);
• Reintroducerea treptata in dieta a unor alimente restrictionate pentru asigurarea diversitatii ali­mentare.

5 beneficii pentru pacientii care folosesc serviciile de nutritie functionala si integrativa Secom®

1. Reducerea cauzelor si a manifestarilor bolilor determinate de o alimen-tatie dezechilibrata si imbunatatirea starii de sanatate si a calitatii vietii. Iata doar cateva dintre bolile care ras­pund bine la programele de nutritie functionala si integrativa: bolile digestive (sindromul colonului iritabil, refluxul gastro-esofagi-an, colita ulcero-hemoragica, boala Crohn), dislipidemiile, sindromul metabolic, diabetul, obezitatea, deficientele nutritionale, anorexia, bulimia, intolerantele sau alergiile alimentare, dar si osteo­poroza, tulburarile hor­monale, tiroidiene, depre­sia, anxietatea, acneea, psoriazisul, cancerul, afectiunile cardiovascu­lare, renale, respiratorii, neurodegenerative, obo­seala cronica si tulburari­le de crestere.

2. Prevenirea unor afectiuni prin reducerea la timp a deficientelor nutritionale ale organismului;

3. Atingerea si mentinerea unei greutati corporale optime;

4. Incetinirea procesului de imbatranire;

5. Mentinerea sanatatii prin dezvoltarea unui comportament preventiv fata de propriul organism, prin adoptarea unui stil ali­mentar sanatos.