
- Ganoderma lucidum (ciuperca Reishi), elixirul longevitatii din medicina orientala: Ce spune stiinta moderna despre beneficiile pentru sanatate
- Mai mult decat anti-aging: Good Aging si stiinta celor 9 piloni ai longevitati
- Longevitatea incepe cu tine: alegeri simple pentru o viata lunga si echilibrata
Farmacia din gradina: Patrunjelul - proprietati si beneficii pentru sanatate
Patrunjelul este o planta erbacee aromatica, cu o istorie bogata si care este folosita in bucatariile din intreaga lume. Planta originara din regiunea mediteraneana - considerata sacra in Grecia Antica - a evoluat de-a lungul timpului de la statutul de planta aromatica si condiment la o sursa importanta de beneficii pentru sanatate. Astazi, patrunjelul este apreciat nu doar pentru aroma sa distinctiva, ci si pentru proprietatile sale nutritive si terapeutice remarcabile. Afla din acest articol care sunt beneficiile pentru sanatate ale patrunjelului si cum il poti include in dieta zilnica pentru a profita la maximum de acestea.
Cuprins
- Ce este patrunjelul si care este compozitia sa
- Beneficiile patrunjelului pentru sanatate
- Cum folosim patrunjelul - ceai, capsule si in bucatarie
- Patrunjelul - contraindicatii si efecte secundare
Ce este patrunjelul si care este compozitia sa
Patrunjelul (Petroselinum crispum) este o planta aromatica si medicinala din familia Apiaceae, din care mai fac parte si mararul, leusteanul, pastarnacul si telina, dar si coriandrul, anasonul si chimenul. Exista doua varietati principale de patrunjel, cel cu frunze crete si cel cu frunze plate. Ambele tipuri ofera o aroma proaspata, usor picanta, dar patrunjelul cu frunze plate este adesea preferat pentru gatit datorita aromei sale mai intense, in timp ce varianta creata este frecvent utilizata pentru decorarea preparatelor.
De-a lungul timpului, patrunjelul a fost valorificat nu doar pentru calitatea de leguma radacinoasa si condiment, ci si pentru proprietatile sale medicinale. In Roma Antica, era utilizat ca remediu impotriva starilor de disconfort cauzate de consumul excesiv de alcool si pentru a neutraliza mirosurile neplacute ale gurii dupa mese. In Evul Mediu, popularitatea sa a crescut in Europa, partial datorita lui Carol cel Mare, care ar fi incurajat cultivarea sa. Ulterior, patrunjelul verde si-a consolidat pozitia ca planta cu multiple utilizari si beneficii pentru sanatate.
Patrunjelul este o planta surprinzator de nutritiva, iar frunzele contin, printre altele:
- vitamina C - intr-o concentratie ridicata. Vitamina C poate sa sprijine sistemul imunitar si are efect antioxidant, printre altele;
- vitamina A (sub forma de betacaroten) - aceasta este benefica pentru piele, vedere si sistemul imunitar (3);
-
vitamina K - esentiala pentru coagularea sangelui si sanatatea oaselor (4,5);
vitamina B9 (acid folic) - importanta pentru femeile insarcinate si pentru sanatatea cardiovasculara; - cantitati mai mici din celelalte vitamine B (B1, B2, B3, B6) - acestea sustin metabolismul energetic, functionarea sistemului nervos, sanatatea pielii, parului si a unghiilor, precum si formarea globulelor rosii;
- fier - contribuie la formarea hemoglobinei si prevenirea anemiei;
- calciu - sustine sanatatea oaselor;
- potasiu - regleaza tensiunea arteriala;
- magneziu, fosfor, zinc - in cantitati mai mici, dar semnificative;
- fitonutrienti si antioxidanti - flavonoide (luteolina, apigenina), cu efect antiinflamator si antioxidant, uleiuri esentiale (in special apiol si miristicina), care contribuie la proprietatile diuretice si antibacteriene (2);
- fibre alimentare - acestea sunt benefice pentru digestie.
Radacina de patrunjel poseda, de asemenea, proprietati terapeutice remarcabile. Este recunoscuta pentru efectul diuretic natural, ajutand la eliminarea excesului de apa din organism si la detoxifierea rinichilor. Compusii activi din radacina, precum apiolul si miristicina, stimuleaza functia renala si pot contribui la prevenirea calculilor renali. Radacinile de patrunjel contin inulina, o fibra prebiotica ce hraneste bacteriile benefice din intestin, imbunatatind sanatatea digestiva si absorbtia nutrientilor. De asemenea, sunt bogate in potasiu, un mineral esential pentru reglarea tensiunii arteriale si functia cardiaca normala.
Principalele diferente dintre radacina si frunzele de patrunjel includ:
- un continut mai ridicat de carbohidrati si fibre al radacinii, ceea ce o face mai satioasa si benefica pentru digestie.
- prezenta unor compusi unici in radacina de patrunjel, precum furanocumarinele, cu potentiale proprietati antiinflamatoare si antioxidante.
- concentratii mai mari de anumite minerale in radacina, in special potasiu si fier, esentiale pentru functionarea optima a organismului.
Valoarea nutritionala a patrunjelului
Patrunjelul este o sursa importanta de nutrienti esentiali, fapt ce il transforma intr-un aliat de nadejde pentru o dieta echilibrata. O portie de 100 de grame de patrunjel proaspat contine doar 36 de kilocalorii, aproximativ 6 grame de carbohidrati si 3 grame de fibre. Aceasta compozitie nutritionala face din patrunjel o alegere excelenta pentru cei care doresc o dieta echilibrata, bogata in nutrienti si saraca in calorii. Mai mult, continutul sau mare de fibre din radacina contribuie la instalarea rapida a senzatiei de satietate si la mentinerea unui tranzit intestinal sanatos.
Consumul regulat de patrunjel poate contribui la mentinerea sanatatii generale si la prevenirea anumitor afectiuni, datorita combinatiei sale unice de nutrienti si compusi bioactivi. Este important de mentionat ca valorile nutritionale pot varia usor in functie de soiul de patrunjel si de conditiile de cultivare.
▶️ Redescopera vitalitatea in fiecare zi - incearcă Alive!™ (fara fier adaugat), Nature’s Way de la Secom si ofera-i corpului tau un aport complet de vitamine, minerale si plante esentiale, inclusiv pătrunjel, pentru un plus de energie naturală. Fa primul pas pentru un stil de viata echilibrat!
Beneficiile patrunjelului pentru sanatate

Patrunjelul ofera o gama larga de beneficii pentru sanatate, datorita profilului sau nutritional complex si diversificat (1, 2, 10). Acesta actioneaza ca un aliat valoros in mentinerea starii de bine si in prevenirea anumitor afectiuni, de la sustinerea sistemului imunitar pana la protejarea sanatatii cardiovasculare.
Patrunjelul - sprijin pentru sistemul imunitar
Datorita continutului ridicat de vitamina C si antioxidanti, patrunjelul poate sustine productia si activitatea celulelor albe din sange, consolidand astfel capacitatea organismului de a se apara impotriva infectiilor (6). Vitamina C este un antioxidant puternic, ce protejeaza celulele de daunele provocate de radicalii liberi, contribuind la mentinerea unui sistem imunitar puternic.
Patrunjelul - beneficii cardiovasculare
Vitamina K din patrunjel contribuie la prevenirea calcifierii arterelor si regleaza procesul de coagulare a sangelui. Compusii antioxidanti pot ajuta la reducerea inflamatiei si la scaderea nivelului de colesterol LDL ("colesterolul rau"). Consumul regulat de patrunjel poate oferi suport in mentinerea sanatatii inimii si a vaselor de sange. Mai multe studii au demonstrat ca un aport adecvat de vitamina K este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare.
Patrunjelul - suport pentru sanatatea osoasa
Combinatia de calciu, vitamina K si antioxidanti face din patrunjel un aliat important in mentinerea sanatatii oaselor, reducand riscul de osteoporoza si fracturi. Vitamina K joaca un rol esential in formarea si mentinerea densitatii osoase, in timp ce calciul este un mineral esential pentru structura scheletului si a dintilor.
Patrunjelul - proprietati anticancer
Unele studii sugereaza ca anumiti compusi din patrunjel, in special apigenina, ar putea avea proprietati anticancer, inhiband cresterea celulelor canceroase in diverse tipuri ale acestei afectiuni. Apigenina este un flavonoid cu efecte antioxidante si antiinflamatoare, care a demonstrat potential in prevenirea si tratamentul cancerului in studii de laborator (11).
Patrunjelul - sprijin pentru sanatatea ochilor
Carotenoizii din patrunjel, precum luteina si zeaxantina, sunt benefici pentru sanatatea ochilor, ajutand la prevenirea degenerescentei maculare legate de varsta. Luteina si zeaxantina sunt antioxidanti care se acumuleaza in retina ochiului si il protejeaza de daunele provocate de lumina albastra a ecranelor si de radicalii liberi. Mai multe studii au aratat ca un aport adecvat de luteina si zeaxantina este asociat cu un risc redus de degenerescenta maculara.
Patrunjelul - beneficii pentru piele
Vitamina C din patrunjel este un antioxidant puternic ce protejeaza pielea de daunele provocate de radicalii liberi, generati, de exemplu, de expunerea la radiatiile ultraviolete (UV) si de poluare. De asemenea, stimuleaza productia de colagen, o proteina esentiala pentru elasticitatea si fermitatea pielii, respectiv pentru mentinerea aspectului tanar. Vitamina A este esentiala pentru sanatatea pielii, fiind benefica inclusiv in afectiuni precum acneea (3).
Patrunjelul - suport pentru sanatatea renala
Datorita proprietatilor sale diuretice naturale, patrunjelul ajuta la eliminarea toxinelor din organism si la prevenirea formarii pietrelor la rinichi (7) Prin stimularea productiei de urina, patrunjelul favorizeaza eliminarea substantelor toxice si a excesului de saruri minerale, contribuind la mentinerea sanatatii rinichilor.
▶️ Sprijina-ti rinichii in mod natural cu Kidney Blend™, Solaray, Secom! Formula pe baza de plante, cu patrunjel si matase de porumb, sustine eliminarea surplusului de apa, echilibrul pH-ului si sanatatea aparatului urinar. Pentru rinichi echilibrați si protejați, zi de zi.
Patrunjelul - beneficii pentru digestie
Fibrele din radacina si frunzele de patrunjel imbunatatesc digestia si previn constipatia, in timp ce uleiurile esentiale stimuleaza productia de enzime digestive. Consumul de patrunjel poate contribui la ameliorarea disconfortului abdominal si la mentinerea unui tranzit intestinal regulat. Fibrele alimentare sunt importante pentru o digestie sanatoasa, deoarece ajuta la formarea scaunului si la prevenirea constipatiei.
Patrunjelul - beneficii potentiale in reglarea dezechilibrelor hormonale
Anumite studii preliminare sugereaza ca patrunjelul ar putea avea un efect benefic asupra echilibrului hormonal, in special in cazul femeilor. Compusii activi din patrunjel pot influenta metabolismul estrogenilor si pot contribui la ameliorarea simptomelor asociate cu dezechilibrele hormonale, cum ar fi sindromul premenstrual sau menopauza. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma aceste efecte. Unele studii sugereaza ca apigenina, flavonoidul prezent in patrunjel, poate avea un efect modulator asupra receptorilor de estrogen (12).
Patrunjelul - imbunatatirea sanatatii ficatului
Patrunjelul contine compusi care pot sprijini functia hepatica si pot ajuta astfel la detoxifierea organismului (8). Antioxidantii din patrunjel protejeaza celulele hepatice de daunele provocate de radicalii liberi si de substantele toxice, contribuind la mentinerea sanatatii ficatului.
Patrunjelul - suport in gestionarea diabetului
Unele studii indica faptul ca patrunjelul poate ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si la imbunatatirea sensibilitatii la insulina (9). Compusii activi din patrunjel pot influenta metabolismul glucozei si pot contribui la mentinerea unui nivel stabil al glicemiei, fiind astfel benefic pentru persoanele cu diabet sau prediabet.
Pentru a beneficia de toate aceste proprietati, se recomanda includerea regulata a patrunjelului in alimentatie, fie sub forma proaspata, uscata, de ceai sau suc. Este important de mentionat ca efectele pot varia de la o persoana la alta, iar consumul de patrunjel nu trebuie sa inlocuiasca un tratament medical adecvat.
Cum folosim patrunjelul - ceai, capsule si in bucatarie
De la ceaiuri detoxifiante si suplimente concentrate sub forma de capsule pana la utilizarea sa zilnica in bucatarie, patrunjelul isi merita pe deplin locul in orice rutina de viata sanatoasa. Iata mai jos cele mai comune si eficiente moduri in care poate fi folosit.
Patrunjel capsule
Extractul de patrunjel, disponibil sub forma de capsule si in formule diverse de suplimente alimentare, este o varianta concentrata a plantei, folosita mai ales pentru efectele sale diuretice, detoxifiante si de sustinere a functiei renale. Prin continutul bogat in antioxidanti, vitamine (in special C și A) si compusi bioactivi, capsulele de patrunjel pot ajuta la reducerea retentiei de apa, stimularea digestiei si sustinerea sistemului imunitar. Totusi, fiind un supliment activ, este recomandat sa fie administrat cu prudenta si, ideal, la recomandarea unui specialist, mai ales in cazul persoanelor cu afectiuni renale, hepatice sau in timpul sarcinii.
Ceaiul de patrunjel proaspat - beneficii si contraindicatii, mod de preparare si utilizare

Ceaiul de patrunjel reprezinta o modalitate simpla si eficienta de a beneficia de proprietatile nutritive ale acestei plante. Prin infuzarea frunzelor de patrunjel in apa fierbinte, se elibereaza o parte din compusii activi, care pot contribui la imbunatatirea starii de sanatate.
Pentru a prepara corect ceaiul de patrunjel proaspat, urmeaza acesti pasi simpli:
- Spala bine o mana de frunze proaspete de patrunjel (aproximativ 1/4 de cana).
- Pune frunzele intr-o cana si toarna peste ele apa fierbinte (nu clocotita, pentru a pastra proprietatile nutritive).
- Acopera cana si lasa la infuzat timp de 5-10 minute.
- Strecoara ceaiul si, optional, adauga putina miere sau suc de lamaie, pentru a imbunatati gustul.
Ceaiul de patrunjel ofera o serie de beneficii specifice, printre care:
- absorbtie imbunatatita a nutrientilor - infuzarea frunzelor de patrunjel in apa fierbinte faciliteaza eliberarea vitaminelor si mineralelor, care sunt astfel mai usor de absorbit de catre organism.
- efect diuretic amplificat - ceaiul de patrunjel stimuleaza productia de urina, favorizand eliminarea toxinelor si a excesului de apa din organism.
- suport digestiv - ceaiul de patrunjel poate ajuta la ameliorarea balonarii si a disconfortului abdominal, datorita proprietatilor sale carminative si antispasmodice.
- ameliorarea disconfortului menstrual - apiolul si miristicina au proprietati antispasmodice si antiinflamatorii, care pot contribui la reducerea disconfortului asociat cu menstruatia. Ceaiul de patrunjel poate reduce crampele si durerile menstruale, poate regla fluxul menstrual si poate ameliora simptomele sindromului premenstrual.
- suport pentru sistemul imunitar - ceaiul de patrunjel ofera o absorbtie imbunatatita a vitaminei C si a altor antioxidanti, avand si proprietati antimicrobiene care pot ajuta la combaterea infectiilor usoare. Consumul regulat de ceai de patrunjel poate contribui la intarirea sistemului imunitar si la protejarea organismului impotriva agentilor patogeni.
Pentru a beneficia de proprietatile ceaiului de patrunjel, este recomandat sa incepi cu o cana pe zi si sa nu depasesti 2-3 cani pe zi. De asemenea, este important sa consulti medicul inainte de a include ceaiul de patrunjel in rutina ta, mai ales daca esti insarcinata, alaptezi sau iei anumite medicamente.
Ceaiul de radacina de patrunjel - beneficii si utilizari
Radacina de patrunjel poate fi consumata in diverse moduri, inclusiv cruda, gatita sau sub forma de ceai. Pentru a prepara ceai de radacina de patrunjel:
- spala si taie marunt 1-2 radacini de patrunjel.
- fierbe radacinile in 2 cani de apa, timp de 10-15 minute.
- strecoara ceaiul si lasa-l sa se raceasca usor inainte de consum.
Ceaiul de radacina de patrunjel poate fi consumat cald sau rece si poate fi indulcit cu miere sau cu alti indulcitori naturali, dupa gust. Este important de mentionat ca radacina de patrunjel poate avea un gust mai puternic si mai amar decat frunzele, de aceea este recomandat sa incepi cu o cantitate mica si sa ajustezi in functie de preferinte.
Sucul de patrunjel - beneficii si mod de preparare
Sucul de patrunjel reprezinta o modalitate concentrata de a beneficia de nutrientii si compusii activi ai plantei. Prin extragerea sucului din frunzele si tulpinile de patrunjel, se obtine o bautura bogata in vitamine, minerale si antioxidanti, care poate contribui la imbunatatirea starii de sanatate. Aceasta bautura poate fi un supliment excelent pentru o dieta sanatoasa si echilibrata.
Pentru a prepara sucul de patrunjel, urmeaza acesti pasi simpli:
- spala bine un manunchi mare de patrunjel proaspat.
- taie frunzele si tulpinile in bucati mai mici.
- introdu patrunjelul intr-un storcator de fructe si legume sau intr-un blender puternic.
- daca folosesti un blender, adauga putina apa, pentru a facilita procesul, si apoi filtreaza amestecul.
- pentru a imbunatati gustul, poti adauga suc de lamaie sau de mere.
Sucul de patrunjel ofera o serie de beneficii importante, printre care:
- o absorbtie rapida a nutrientilor in organism
- detoxifiere intensiva, prin stimularea functiei renale si hepatice si prin eliminarea toxinelor din organism.
- un boost de energie, datorita continutului ridicat de vitamine si minerale, contribuind la reducerea oboselii
-
suport pentru sistemul imunitar, prin aportul de vitamina C si antioxidanti, care protejeaza celulele de daunele provocate de radicalii liberi.
Datorita concentratiei ridicate de nutrienti, se recomanda sa incepi cu cantitati mici de suc de patrunjel (30-60 ml pe zi) si sa cresti treptat, fara a depasi 100-150 ml de suc pur de patrunjel pe zi. De asemenea, este important sa consulti medicul inainte de a include sucul de patrunjel in rutina, acesta avand unele contraindicatii, mai ales daca suferi de anumite afectiuni sau urmezi un tratament medicamentos.
Patrunjelul in bucatarie: moduri de consum

Patrunjelul este un ingredient versatil, care poate fi utilizat intr-o varietate de preparate culinare, adaugand o nota proaspata si aromata. Dincolo de utilizarea sa traditionala ca garnitura, patrunjelul poate fi integrat in retete creative si delicioase, oferind un plus de nutrienti si beneficii pentru sanatate. Aceasta planta poate transforma orice reteta simpla intr-o experienta culinara deosebita.
Iata cateva modalitati creative de a include patrunjelul in alimentatia zilnica:
- Salata de patrunjel (tabbouleh) - un preparat libanez clasic, este o modalitate excelenta de a consuma o cantitate mare de patrunjel proaspat. Printre beneficii salata de patrunjel este faptul ca, in combinatie cu rosii, castraveti, ceapa rosie, suc de lamaie si ulei de masline, este o sursa excelenta de vitamine si minerale, oferind un plus de energie si vitalitate.
- Pesto de patrunjel - inlocuieste busuiocul cu patrunjel pentru a crea un pesto original si plin de vitamine, care poate fi folosit pentru paste, salate sau tartine.
- Smoothie verde cu patrunjel - adauga o mana de patrunjel la smoothie-ul verde, pentru un plus de nutrienti si o aroma proaspata.
- Patrunjel in preparate gatite - presara-l tocat in omlete, supe de legume sau fa o crusta aromata pentru peste la cuptor. Patrunjelul poate fi adaugat si in tocanite, sosuri sau umpluturi pentru legume, oferind un plus de savoare si nutrienti.
Patrunjelul - contraindicatii si efecte secundare
Desi patrunjelul ofera numeroase beneficii pentru sanatate, este important sa fim constienti de anumite contraindicatii si efecte secundare potentiale, pentru a evita eventualele probleme. Consumul moderat si responsabil este cheia pentru a beneficia de proprietatile acestei plante fara a ne expune la riscuri.
Principalele contraindicatii si precautii legate de consumul de patrunjel includ:
- sarcina si alaptare - consumul de patrunjel in cantitati mari poate stimula contractiile uterine sau poate afecta productia de lapte matern. De aceea, femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa consume patrunjel cu moderatie si sa consulte medicul inainte de a-l include in dieta lor.
- interactiuni cu medicamente - patrunjelul poate interfera cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele si diureticele. De aceea, persoanele care urmeaza un tratament medicamentos ar trebui sa consulte medicul inainte de a consuma patrunjel in cantitati mari. Vitamina K din patrunjel poate afecta eficacitatea anticoagulantelor, in timp ce proprietatile diuretice ale patrunjelului pot potenta efectul diureticelor.
- efecte asupra functiei renale - persoanele cu boli renale ar trebui sa fie precaute in ceea ce priveste consumul de patrunjel, deoarece acesta poate suprasolicita rinichii. In cazul afectiunilor renale, este recomandat sa consulti medicul inainte de a consuma patrunjel.
- reactii alergice - desi rare, reactiile alergice la patrunjel pot include eruptii cutanate, mancarimi, umflaturi sau dificultati de respiratie. In cazul aparitiei unor simptome alergice, este important sa intrerupi consumul de patrunjel si sa consulti medicul. Persoanele cu alergii la alte plante din familia Apiaceae (morcov, telina, marar) pot fi mai predispuse la alergii la patrunjel.
- efecte asupra functiei hepatice sau a metabolizarii medicamentelor de catre ficat - persoanele cu afectiuni hepatice ar trebui sa consulte medicul inainte de a consuma patrunjel in cantitati mari.
Efecte ale consumului excesiv de patrunjel
Consumul excesiv de patrunjel poate duce la dermatita de contact, probleme digestive sau ameteli. De aceea, este important sa consumi patrunjel cu moderatie si sa respecti dozele recomandate.
Patrunjelul reprezinta un aliat valoros pentru sanatatea noastra, oferind o gama larga de beneficii atunci cand este utilizat corespunzator. De la sustinerea sistemului imunitar si proprietatile antiinflamatorii si antioxidante pana la efectele benefice asupra sanatatii cardiovasculare si osoase, precum si suportul pentru functia renala si digestiva, patrunjelul se dovedeste a fi un ingredient versatil si valoros pentru o alimentatie sanatoasa. Prin urmare, includerea patrunjelului in dieta noastra zilnica poate contribui la imbunatatirea starii generale de sanatate si la prevenirea unor afectiuni dintre cele mai diverse.
Sursa foto: Freepik.com
Referinte:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24660617/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27525894/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3936685/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27437760/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29132356/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3783921/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5698599/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4805149/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12913280/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10856782/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9505045/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0014299921003289