Taurina

Date generale despre Taurina

Taurina este un aminoacid neesential (este sintetizat in organismul uman din aminoacizii cisteina si metionina, in prezenta de B6, dar cea mai mare cantitate este adusa din sursa alimentara) care se gaseste in concentratii mari in ochi, creier, ficat, musculatura scheletica. Este un aminoacid solubil in apa, organismul asimiland doar cantitatea de care are nevoie. Este al doilea aminoacid liber din organismul uman, concentratia lui fiind depasita doar de cea a glutaminei, un adult de 70 kg avand in organism 70 g de taurina. Denumirea provine din cuvantul latin Taurus, deoarece a fost extrasa pentru prima data, in anul 1827, din bila de taur, de catre Friedrich Tiedemann si Leopold Gmelin.

Actiune

Taurina este un aminoacid ce contine o molecula de sulf, avand rol antioxidant. Sustine echilibrul de minerale in celula si in spatiul intercelular, regland si concentratia de apa din celula. Are rol neurotrofic, de mentinere a sanatatii inimii si de reglare a proceselor osmotice.

Directii

Protectie cardiovasculara: administrarea de taurina sustine functia cardiaca optima, datorita capacitatii de a regla concentratia de minerale esentiale, cum sunt calciul, magneziul, potasiul, in celulele miocardului. Literatura de specialitate afirma ca mentinerea unui nivel optim in sange protejeaza de atacuri ischemice, mentine sanatatea inimii, ajutand in special la mentinerea functiei ventriculului stang in cardiomiopatie.

Protectia sistemului nervos: prin rolul antioxidant pe care il exercita, taurina protejeaza neuronii de efectul toxic al glutamatului, induce starea de calm si relaxare (este precursor de GABA), protejeaza retina si nervii periferici de afectiunile induse de excesul de zahar in sange. Studii incipiente par sa indice taurina ca un potential adjuvant in convulsiile specifice epilepsiei sau induse de anumite droguri si medicamente. In afectiuni degenerative, cum este Alzheimerul, intarzie oxidarea proteinei de beta-amiloid si depunerea ei in tesutul cerebral.
Protectie hepatica: administrarea de 2 grame de taurina, de trei ori pe zi, timp de trei luni, in cazul unui lot de 24 de pacienti cu hepatita cronica a evidentiat o reducere a markerilor de degradare hepatica, o scadere a nivelului stresului oxidativ, precum si reducerea valorilor crescute ale colesterolului si trigliceridelor. Literatura de specialitate recomanda administrarea de taurina in steatoza hepatica (ficat gras) non-alcoolica.
Alte directii: deficitul de taurina a fost asociat cu probleme metabolice cum sunt obezitatea si diabetul. Sunt in derulare mai multe studii care sa verifice efectele benefice ale administrarii de taurina in tulburari de metabolism.

Curiozitate

Mult timp, taurina a fost asociata cu ideea de bautura energizanta si s-a crezut ca are rolul de a creste energia si de a suprima senzatia de oboseala. In realitate, taurina este adaugata pentru a suprima efectele nocive ale cafeinei din acest tip de bauturi, senzatia de agitatie si energie fiind data de dozele foarte mari de zahar si cafeina pe care acest tip de bauturi le contin.

Preparate farmaceutice cu taurina

Taurina poate fi achizitionata sub forma de pulbere, picaturi, tablete, capsule, in combinatie cu alte substante active sau ca substanta activa unica. Poate fi administrata oral, dar si sub forma de perfuzie.

Interactiuni si reactii adverse

Este recomandata administrarea cu precautie in cazul persoanelor bipolare, care administreaza produse pe baza de litiu, fiind posibila interactiunea dintre cele doua substante active.

Referinte:
1. Taurine, www.webmd.com
2. What is Taurine?,www.news-medical.net
3. Taurine is listed as an ingredient in many energy drinks. What is taurine? Is it safe?, www.mayoclinic.org
4. The Forgotten Longevity Benefits of Taurine, www.lifeextension.com
5. Ten Benefits of Taurine, www.main.poliquingroup.com
6. Bauturile energizante, www.doctor.info.ro

Produse ce contin Taurina

  • 100 capsule
    Pret obisnuit
    100,00 lei
  • Pret obisnuit
    170,00 lei