Resveratrol

Date generale

Molecula de resveratrol este o fitoalexina polifenolica. Se gaseste sub forma a doi izomeri, cis si trans (forma trans pare a fi mai activa din punct de vedere biologic). Principala sursa de resveratrol o reprezinta strugurii (coaja) sau derivati ai acestora, in special vinul rosu (spre deosebire de vinul alb, in timpul procesului de vinificatie, coaja strugurilor rosii este lasata in contact cu pulpa zdrobita si cu sucurile extrase). Alte surse de resveratrol sunt fructele de padure, alunele, fisticul.

Directii de recomandare

Antioxidant: resveratrolul neutralizeaza radicalii liberi si reduce stresul oxidativ, stimuland glutation reductaza si superoxid dismutaza, doua enzime cu efect antioxidant, esentiale in procesul de aparare a organismului. Studiile au aratat ca poate preveni oxidarea LDL-colesterolului, proces asociat cu ateroscleroza (astfel scade riscul producerii unui AVC sau a unui atac de cord).

Antiinflamator: resveratrolul inhiba moleculele proinflamatorii (COX-2, TNF-α, leucotriene) si poate sa scada tendinta globulelor albe de a se depune pe peretii vaselor (proces numit aderenta celulara).

Diabetici: resveratrolul imbunatateste sensibilitatea la insulina si nivelurile de glucoza din sange si scade stresul oxidativ la diabeticii de tip 2. Reduce complicatiile diabetice asociate: afectiuni cardiace, hipertensiune, accident vascular cerebral.

Efect antiaging: resveratrolul favorizeaza longevitatea, printr-un mecanism de modulare a expresiei genetice a sirtuinelor. Sirtuinele sunt o familie speciala de enzime care influenteaza durata de viata a celulelor, repararea ADN-ului celular, sensibilitatea la insulina, metabolismul lipidic si alte procese celulare.

Alte efecte: contribuie la reglarea tensiunii arteriale, prin reducerea efectului angiotensinei in celulele musculare, cerebrale si cardiace, contribuie la stimularea sintezei oxidului nitric (foarte important in procesul de vasodilatatie), este neuroprotector, prin inducerea hemoxigenazei (HO), enzima ce protejeaza celulele cerebrale sensibile de efectul oxidativ daunator al hemului, este antitumoral.

Preparate farmaceutice

Resveratrolul se gaseste pe piata sub forma de capsule sau tablete, singur sau alaturi de alti antioxidanti (quercitina, pterostilben, ceai verde, vitamina C).

Interactiuni si reactii adverse

Resveratrolul este eliminat rapid din organism (in mai putin de 30 de minute). Extras din alimentatie, are un profil de siguranta ridicat.

Resveratrolul poate interactiona cu o serie de medicamente, precum antihipertensive, anticoagulante, antitumorale, antidepresive IMAO, antivirale si antifungice, antiinflamatoare nesteroidiene. De asemenea, suplimentele pe baza de sunatoare, usturoi sau ginkgo pot interactiona cu resveratrolul.

Referinte:

Resveratrol, http://www.webmd.com

Parente M., „Resveratrol: Living Long, Living Well”, Woodland Publishing, 2009.
Resveratrol prevents diabetes, hypertension and stroke, http://www.naturalhealth365.com
Resveratrol supports a long healthy life, http://www.naturalhealth365.com

Produse ce contin Resveratrol

 • flacon cu 120 tab...
  Pret obisnuit
  234,00 lei
 • Pret obisnuit
  92,00 lei
 • Pret obisnuit
  84,00 lei
 • Pret obisnuit
  171,00 lei
 • Pret obisnuit
  159,00 lei
 • Pret obisnuit
  167,00 lei
 • Pret obisnuit
  82,00 lei
 • Pret obisnuit
  93,00 lei
 • Pret obisnuit
  149,00 lei
 • Pret obisnuit
  150,00 lei