mituri-demontate-despre-alergii

Igiena excesiva favorizeaza aparitia alergiilor la copii? Alimentele cu potential alergenic devin mai putin periculoase prin preparare termica? Descoperiti ce spun specialistii alergologi si studiile recente despre cateva dintre cele mai vehiculate mituri despre alergii.

Alergiile apar doar la copii?

Alergiile pot aparea la orice varsta. Aproape jumatate dintre adultii care au alergii alimentare le-au dobandit la maturitate, arata datele Colegiului American pentru Alergie, Astm si Imunologie. Cele mai multe persoane care incep sa manifeste reactii alergice ca adulti au intre 20 si 30 de ani. Desi rar, exista persoane care de­vin alergice la fan, ambrozie sau la alti alergeni dupa var­sta de 70-80 de ani.

Consumate in cantitati foarte mici produsele alergene nu pot face rau?

Unii oameni reactioneaza la o intepatura de albina sau la o singura inghititura dintr-un aliment la care sunt alergici, putand face chiar soc anafilactic. Daca stiti ca sunteti alergic la anumite ingrediente, verificati pe ambalajele produselor alimentare in­clusiv avertismentele de tipul „poate contine nuci” sau „urme” dintr-un ingre­dient cu potential alergen. Un studiu realizat de Uni­versitatea din Manchester a aratat ca o cantitate infima (de 1,6-10mg) de alune sau arahide poate declansa reactii alergice.

Potentialul alergenic al unor ingrediente scade prin prepa­rarea termica a alimentelor?

In cadrul unui studiu finantat de Institutul International de Stiinte ale Vietii (ILSI Europe), s-a cercetat impactul procesarii termice si celei non-termice asupra potentialului alergen al proteinelor din arahide, nuci, lapte de vaca, oua de gaina, soia, grau si mustar. Concluzia studiului a fost ca prelucrarea prin fierbere poate scadea (prin transferul alergenilor cu greutate moleculara mica in apa de fierbere), dar nu elimina potentialul alergen al protei­nelor din aceste alimente. Prin prajire insa, alergenii devin mai rezistenti la actiunea enzimelor digestive. Studii experimentale recente arata ca arahidele prajite cresc riscul de sensibilizare comparativ cu cele crude.

Igiena scade frecventa alergiilor?

Alergiile sunt mai rare la per­soanele care, in copilarie, au fost expuse mai des la agenti patogeni diversi, care au petre­cut mai mult timp jucandu-se liber in natura, cu copii din medii diferite etc. Specialistii in alergologie pediatrica arata ca sistemul imunitar al copi­ilor beneficiaza de pe urma contactului cu diferite micro­organisme si bacterii. Asadar, igiena de baza este esentiala, dar dorinta de a aseptiza locuinta sau de a dezinfecta permanent obiectele din jur, atunci cand nu exista o urgenta medicala in acest sens (cum este pandemia curenta), creste riscul de alergii la copii.

Intoleranta la lactoza este acelasi lucru cu alergiala lapte?

Intoleranta la lactoza este in­capacitatea organismului de a digera si absorbi lactoza – un compus glucidic din lapte si din alte produse lactate. Apa­re ca urmare a deficitului de lactaza, enzima necesara pen­tru descompunerea lactozei. Manifestarile sunt predomi­nant digestive si includ dureri de stomac, balonare, greata, diaree. Acestea apar intr-un interval de 30 de minute pana la doua ore dupa ingerarea lap­telui sau altui aliment lactat.

Spre deosebire de intoleranta la lactoza, alergia la lapte este o reactie alergica la proteina din laptele de vaca. Desi este intalnita cel mai frecvent la sugari si copii, se poate dezvolta la orice varsta. Simp­tomele pot include: dureri de stomac, greata, diaree, eruptii cutanate, umflarea buzelor sau a gatului, probleme de respiratie.

Reactiile se intensifica in timp, pe masura ce ne expunem la un anumit alergen?

Simptomele si severitatea reactilor alergice sunt variabile si imprevizibile. Un alergen poate produce aceleiasi per­soane o eruptie usoara o data sau anafilaxie alta data, o serie de factori putand modifica pragul de sensibilitate al orga­nismului: durata contactului cu alergenul, starea generala de sanatate, consumul de alcool, medicamentele luate in perioa­da expunerii la alergeni etc.

referinte:

1. 10 Myths About Allergies– everydayhealth.com
2. How much is too much?– pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
3. Food processing and allergenicity– sciencedirect.com
4. Lactose Intolerance or Milk Allergy – everydayhealth.com
5. Do allergic reactions worsen with each exposure to an allergen?– foodallergycanada.ca