Suport clienti: 021 9962, L - V 9:00 - 17:00

Sfecla rosie

Date generale

Sfecla rosie (Beta vulgaris) este o planta de origine europeana, cultivata inca din cele mai vechi timpuri, din care se consuma tulpina subterana (tuberculul) si, mai rar, frunzele. Conform studiilor recente asupra beneficiilor consumului de sfecla rosie, se doreste incadrarea acesteia in randul „superalimentelor”.

Directii

Sanatatea inimii si aparatului cardiovascular: literatura de specialitate recomanda sfecla rosie ca un protector cardiovascular si ca adjuvant in hipertensiunea arteriala. Consumul acesteia favorizeaza cresterea concentratiei de oxid nitric (neurotransmitator cu rol in relaxarea vaselor de sange) din organism. Totodata, betaina din compozitia sfeclei rosii (antioxidant ce da culoarea specifica) prezinta un efect puternic impotriva oxidarii LDL-colesterolului si previne depunerea acestuia.
Sanatatea creierului: consumul de sfecla ajuta la mentinerea unei circulatii sanatoase la nivel cerebral si sustine oxigenarea creierului.
Diabet: sfecla contine acid alfa lipoic, un antioxidant care scade rezistenta la insulina, reduce efectele stresului oxidativ, scade nivelul glicemiei si previne neuropatia si retinopatia diabetica.
Efect antiinflamator: o parte din fitonutrientii din sfecla (betanina, izobetanina) au evidentiat efect antiinflamator, actionand asupra enzimelor implicate in declansarea procesului de inflamare.
Terapie complementara antitumorala: prin combinatia de antioxidanti si substante cu rol antiinflamator, sfecla si suplimentele pe baza de sfecla au potentialul de a sustine organismul in afectiunile tumorale.
 

Preparate pe baza de sfecla

In piata farmaceutica, extractul de sfecla poate fi comercializat sub forma de capsule, tablete sau sucuri concentrate, in combinatie cu alte substante active (alte extracte din plante, enzime).

Interactiuni si reactii adverse

Suplimentele si sucul de sfecla pot interactiona cu alte medicamente cu continut mare de azot, cum ar fi nitroglicerina, vardanafil, tadalafil. Se recomanda depozitarea in conditii adecvate a sucului de sfecla, pentru a evita formarea nitritilor. Sfecla este o sursa importanta de acid oxalic. Se recomanda administrarea cu precautie a extractelor concentrate de sfecla persoanelor cu afectiuni renale.


Referinte:
1. The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease, www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Beetroot: Health Benefits, Nutritional Information, medicalnewstoday.com
3. Health Benefits of Beets, organicfacts.net
4. What's New and Beneficial About Beets, whfoods.com

Produse ce contin Sfecla rosie

loader
Super Enzymes™ 30tb

30 tablete cu eliberare prelungita (Bi-Layer)

44.00 lei
In stoc

Articole complementare

Sanatate de la A la Z

Sindromul colonului iritabil nu se vede in analize si are simptome ce induc in eroare majoritatea pacientilor. Cum stii ...

Sanatate de la A la Z

Similar unei linii de productie, corpul uman dispune de “personal” si “echipamente” care pun in miscare fiecare ...

Sanatate de la A la Z

Concediul de vara este perioada la care visam cu totii intregul an. Fie ca-l planificam sau nu, cu siguranta ne dorim ca...

Sanatate de la A la Z

Enzimele sunt implicate in toate procesele din organism. In fiecare celula sunt peste 100 de enzime diferite care se pot...

Sanatate de la A la Z

Enzimele sunt molecule de proteine care se intalnesc in toate organismele vii, de la oameni pana la plante. Pentru om, e...

Inapoi la glosar