Suport clienti: 021 9962, L - V 9:00 - 17:00

Pancreatina

Date generale

Pancreatina reprezinta un amestec de enzime digestive produse de celulele exocrine ale pancreasului. Dupa sintetizarea la nivelul pancreasului, pancreatina ajunge la nivelul intestinului subtire, unde participa la procesul digestiv.
Unele surse literare mentioneaza pancreatina drept „acid pancreatic”. 

Compozitie

Pancreatina contine 4 clase de enzime: proteaze, lipaze, glicozidaze si nucleaze. 
   •  Proteazele transforma proteinele in peptide, compusi cu molecula mai mica, iar peptidele, in aminoacizi. Printre proteazele prezente in pancreatina se numara tripsina, chimotripsina, elastaza.
   •  Lipazele au rol in descompunerea grasimilor din alimente. Acestea elibereaza acizii grasi din structurile complexe. Enzimele lipolitice din pancreatina sunt reprezentate de lipaza, cholesterol-esteraza, colinesteraza.
   •  Glicozidazele contribuie la descompunerea glucidelor alimentare. Glucidele sunt transformate in oligozaharide, compusi cu o structura mai simpla. La randul lor, oligozaharidele sunt descompuse in glucide simple precum glucoza sau maltoza. Glicozidazele din pancreatina sunt alfa-amilaza, beta-amilaza, gama-amilaza si glucozidaza.
   •  Nucleazele participa la descompunerea acizilor nucleici precum ADN sau ARN. Nucleazele prezente in pancreatina sunt ribonucleaza, deoxiribonucleaza I, deoxiribonucleaza II.
Principalele enzime din pancreatina sunt amilaza, proteaza si lipaza. Activitatea acesteia este definita de puterea de scindare a acestor trei enzime.

Rol

Pancreatina are rol in digestia alimentelor complexe. Suplimentarea cu pancreatina este necesara in cazul disfunctiilor pancreatice (secretie insuficienta) sau in cazul alimentatiei excesive repetate. 
Pancreatina este asociata tratamentului in sindromul de malabsorbtie cauzat de insuficienta pancreatica si mai este asociata indigestiilor functionale in legatura cu deficitul enzimatic.

Preparate farmaceutice

Calitatea preparatelor pe baza de pancreatina este definita de activitatea celor trei enzime principale: proteaza, amilaza si lipaza. 
Pancreatina porcina are un continut ridicat in enzimele de baza si este similara din punct de vedere structural cu cea umana. Din acest motiv, la elaborarea medicamentelor si suplimentelor alimentare pe baza de pancreatina se foloseste predominant cea din sursa porcina. Aceasta se regaseste in capsule, tablete si siropuri.

Interactiuni si reactii adverse

Se recomanda administrarea preparatelor pe baza de pancreatina impreuna cu un pahar mare de apa, inainte sau in timpul meselor.
Nu se recomanda tinerea preparatului farmaceutic in cavitatea bucala pe o perioada mai lunga, pentru a evita iritarea mucoasei de la acest nivel.
Administrarea de pancreatina concomitent cu produse pe baza de fier scade absorbtia fierului.


Bibliografie:

1.    Whitehead, A.M. (1988). „Study to compare the enzyme activity, acid resistance and dissolution characteristics of currently available pancreatic enzyme preparations”.Pharmaceutisch Weekblad Scienafic Edition 10: 12–13.
2.    https://www.drugs.com/monograph/pancreatin.html
3.    http://www.biozym.de/datasheets/pancreatin.php

Produse ce contin Pancreatina

loader
Super Enzymes™ 30tb

30 tablete cu eliberare prelungita (Bi-Layer)

44.00 lei
In stoc

Articole complementare

Sanatate de la A la Z

Sindromul colonului iritabil nu se vede in analize si are simptome ce induc in eroare majoritatea pacientilor. Cum stii ...

Sanatate de la A la Z

Similar unei linii de productie, corpul uman dispune de “personal” si “echipamente” care pun in miscare fiecare ...

Sanatate de la A la Z

Concediul de vara este perioada la care visam cu totii intregul an. Fie ca-l planificam sau nu, cu siguranta ne dorim ca...

Sanatate de la A la Z

Enzimele sunt implicate in toate procesele din organism. In fiecare celula sunt peste 100 de enzime diferite care se pot...

Sanatate de la A la Z

Enzimele sunt molecule de proteine care se intalnesc in toate organismele vii, de la oameni pana la plante. Pentru om, e...

Inapoi la glosar