Suport clienti: 021 9962, L - V 9:00 - 17:00

Lactaza

Introducere
Lactaza este o enzima de origine animala cu rol esential in digerarea alimentelor bogate in lactoza. Lactoza este zaharidul care confera laptelui integral gustul dulce specific.

Lactaza are o activitate specifica, poate scinda doar molecula de lactoza. Astfel, deficitul de lactaza determina aparitia intolerantei la lactoza.

Localizare
Lactaza este localizata la nivelul mucoasei intestinale, iar activitatea sa optima are loc la pH 6 si temperatura de 37°C. Sinteza lactazei la nivelul organismului este codata de gena LCT.

Mecanism de actiune
Mecanismul de actiune al lactazei este descris de capacitatea acestei enzime de a descompune molecula de lactoza (dizaharida) in galactoza si monomeri ai glucozei (zaharide simple). Astfel, acesti produsi cu molecula mai simpla pot fi absorbiti mai usor la nivel intestinal.

Directii
Principalul rol al lactazei este acela de a facilita digestia produselor lactate. Lactoza se gaseste in laptele tuturor mamiferelor, dar si in produsele derivate din acesta: branza, smantana si, intr-o cantitate mai mica, in lactatele fermentate, precum: iaurtul, kefirul, laptele batut etc. Lactoza este utilizata intens in industria alimentara, regasindu-se in multe alimente procesate, paine, prajituri, dulciuri, supe instant, mezeluri, dar si in industria farmaceutica, fiind un element suplimentar folosit in compozitia diverselor formule de medicamente.

Manifestarile date de intoleranta la lactoza constau in: greturi, regurgitari, voma, dureri, crampe abdominale, balonare, flatulenta si diaree.

Preparate farmaceutice
Lactaza se regaseste in suplimente alimentare alaturi de alte enzime digestive sub forma de tablete, capsule sau picaturi.

Bibliografie

Järvelä I, Torniainen S, Kolho KL (2009). "Molecular genetics of human lactase deficiencies". Annals of Medicine. 41 (8): 568–75
- Skovbjerg H, Sjöström H, Norén O (Mar 1981). "Purification and characterisation of amphiphilic lactase/phlorizin hydrolase from human small intestine".
 European Journal of Biochemistry / FEBS. 114 (3): 653–61

Produse ce contin Lactaza

loader
Super Enzymes™ 30tb

30 tablete cu eliberare prelungita (Bi-Layer)

44.00 lei
In stoc

Articole complementare

Sanatate de la A la Z

Sindromul colonului iritabil nu se vede in analize si are simptome ce induc in eroare majoritatea pacientilor. Cum stii ...

Sanatate de la A la Z

Similar unei linii de productie, corpul uman dispune de “personal” si “echipamente” care pun in miscare fiecare ...

Sanatate de la A la Z

Concediul de vara este perioada la care visam cu totii intregul an. Fie ca-l planificam sau nu, cu siguranta ne dorim ca...

Sanatate de la A la Z

Enzimele sunt implicate in toate procesele din organism. In fiecare celula sunt peste 100 de enzime diferite care se pot...

Sanatate de la A la Z

Enzimele sunt molecule de proteine care se intalnesc in toate organismele vii, de la oameni pana la plante. Pentru om, e...

Inapoi la glosar