Zmeur-rosu

Date generale

Zmeurul face parte din familia Rosaceae, caracterizandu-se prin tulpini spinoase.

Cele doua specii mai cunoscute sunt: zmeurul rosu euroasiatic, Rubus idaeus, si zmeurul negru din estul Americii de Nord, Rubus occidentalis. Speciile cultivate sunt in mod obisnuit hibrizi intre R. idaeus si R. strigosus. Zmeurul creste in majoritatea regiunilor temperate la nord de Ecuator, adesea in mlastini. Este cultivat de mult, nu doar pentru utilitatea sa culinara, ci si pentru proprietatile medicinale pe care le detine.
Principiile active majore sunt reprezentate de polifenoli (taninuri si flavonoide), care au rol de antioxidanti cu eficacitate in incetinirea procesului de imbatranire si boli precum cancer.
Frunzele contin taninuri, flavone glicozidice, acizi organici si vitamina C. Fructele contin 1,5-2% acizi organici, fructoza, pectina, antociani, fier si vitamina C.

Directii de recomandare

Sistem renal: in medicina traditionala chineza, fructele de zmeur au fost utilizate pentru mentinerea sanatatii rinichilor si ca tratament complementar pentru incontinenta.

Proprietati astringente: datorita taninurilor din frunze, zmeurul are proprietati astringente. Sub forma de ceai si-a dovedit utilitatea in diaree, crampe si sangerari menstruale abundente.
Alte efecte: extractul din frunze a fost, de asemenea, utilizat pentru ulceratii si inflamatii la nivelul cavitatii bucale si al gatului, infectii respiratorii, tonsilite, dureri de gat, ulcer varicos, arsuri si rani greu vindecabile.
Studii recente au confirmat utilitatea acestuia in prevenirea greturilor matinale.

Preparate farmaceutice

Frunzele de zmeur sunt disponibile sub forma de capsule, tablete sau in forma uscata.

Frunzele sunt adesea folosite in ceaiuri.

Interactiuni si alte reactii adverse

Poate fi administrat in sarcina doar la recomandarea medicului specialist. Nu este recomandata administrarea in perioada de alaptare.

Referinte:

Raspberry Leaf Benefits, www.herbwisdom.com
Raspberry – Benefits, Uses and Side Effects - www.herbal-supplement-resource.com
RED RASPBERRY - www.webmd.com
Raspberry - www.drugs.com

Produse ce contin Zmeur-rosu

  • 30 tablete cu eli...
    Pret obisnuit
    57,00 lei