Vitis vinifera seed extract

Date generale

Extractul din samburi este folosit in terapiile traditionale de mii de ani, pe teritoriul continentului european. Extractul din samburi de struguri este bogat in antioxidanti (compusi ce protejeaza celulele impotriva actiunii daunatoare a radicalilor liberi), avand si un complex de proantocianidine oligomere.

Directii de recomandare

Vindecarea ranilor: desi mecanismul nu este foarte clar, s-a constatat ca extractul din samburi de struguri creste productia de factor de crestere endotelial vascular, compus important in procesul de vindecare a ranilor; astfel, cercetatorii sustin ca extractul de proantocianidine din samburii strugurilor poate accelera procesul de vindecare a ranilor;

Sistem cardiovascular: prin continutul in antioxidanti, extractul din samburi de struguri poate proteja vasele de sange, cu efecte benefice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala, fara a scadea nivelul de colesterol; studiile au aratat ca suplimentarea cu proantocianidine oligomere timp de sase saptamani, in doze zilnice de 100 - 300 mg, imbunatateste considerabil capacitatea totala serica si gradul de capacitate de absorbtie a radicalilor de oxigen (ORAC).

Afectiuni cutanate: literatura de specialitate sugereaza ca extractul din samburi de struguri ar putea fi util in atenuarea efectelor negative ale radiatiilor UV asupra pielii;

Alte directii: studiile pe animale in care a fost inclus extractul de samburi de struguri au indicat un efect benefic al acestuia asupra formarii si rezistentei osoase in probleme datorate unui nivel scazut de calciu; efecte antiimbatranire; adjuvant in candidoze vaginale; posibile efecte neuroprotectoare.

Preparate farmaceutice

Extractul de samburi de struguri este disponibil ca supliment alimentar, sub forma lichida, de tablete sau capsule, singur sau alaturi de alti compusi, potentandu-si reciproc actiunea. Majoritatea suplimentelor contin intre 50 si 100 mg din acest extract.

Interactiuni si reactii adverse

Extractul de samburi de struguri este, in general, considerat a fi sigur pentru consum. Persoanele cu probleme de coagulare a sangelui sau hipertensiune trebuie sa consulte specialistul, inainte de administrare. In lipsa unor studii care sa ateste siguranta administrarii, extractul de samburi de struguri este contraindicat copiilor, femeilor insarcinate si celor care alapteaza.

Poate interactiona cu: medicatia anticoagulanta, antiinflamatoarele nesteroidiene, antitumorale, medicamente pentru afectiuni cardiovasculare.

Referinte

Grape Seed Extract, https://www.webmd.com/diet/grape-seed-extract

What are the benefits of grape seed extract?, https://www.medicalnewstoday.com
Park E, Edirisinghe I, Choy YY, Waterhouse A, Burton-Freeman B. Effects of grape seed extract beverage on blood pressure and metabolic indices in individuals with pre-hypertension: a randomised, double-blinded, two-arm, parallel, placebo-controlled trial. Br J Nutr. 2015;Nov 16:1-13