tyrosine
Date generale
Tirozina este un aminoacid neesential ce poate fi sintetizat in organism dintr-un alt aminoacid, fenilalanina. Tirozina este o componenta esentiala in producerea unor neurotransmitatori, incluzand epinefrina, norepinefrina si dopamina. De asemenea, contribuie la producerea melaninei, pigmentul responsabil pentru culoarea parului si a pielii. Are rol in functionarea organelor responsabile de producerea si reglarea hormonilor in organism (glandele suprarenale, tiroida, glanda pituitara). Deficitul sau a fost asociat cu un nivel de activitate scazut al tiroidei, tensiune arteriala scazuta si temperatura scazuta a corpului.
Directii de recomandare
Fenilcetonurie: este o boala genetica caracterizata de lipsa sau nivelul scazut al enzimei fenilalaninhidroxilaza, necesara conversiei fenilalaninei la tirozina. Persoanelor ce sufera de aceasta afectiune le este recomandat ca din totalul aportului de proteine, un procent de 6% sa fie reprezentat de tirozina, pentru a imbunatati nivelul sau in organism.
Stresul si tulburarile de somn: tirozina are rol in producerea unor neurotransmitatori cu rol in reglarea reactiei la stres. Studiile demonstreaza contributia suplimentelor pe baza de tirozina in imbunatatirea memoriei si a performantelor intelectuale, in conditii de stres. De asemenea, contribuie la cresterea vigilentei in cazul persoanelor care se confrunta cu tulburari ale somnului.
Alte actiuni: desi fara studii care sa ii demonstreze aceasta actiune, tirozina este folosita de catre sportivi in vederea imbunatatirii performantelor fizice.
Preparate farmaceutice
Tirozina este disponibila sub forma de suplimente alimentare, capsule sau tablete, iar din dieta aportul sau poate fi suplimentat prin consumul de: produse din soia, carne de pui, carne de curcan, lactate, arahide, migdale, seminte de dovleac.
Administrarea de tirozina se face cu cel putin 30 de minute inainte de masa, iar aportul de vitamina B6 si de acid folic contribuie la facilitarea procesului de conversie a tirozinei la neurotransmitatori.
Interactiuni si reactii adverse
In cazuri limitate, in urma administrarii de L-tirozina, se pot manifesta reactii precum: dureri de cap, stari de voma, senzatie de oboseala, dureri articulare.
Doza maxima recomandata este de 150 mg/kg corp pe zi, pentru o perioada maxima de trei luni.
Nu se recomanda administrarea in sarcina, deoarece nu exista date clinice in acest sens.
In cazul persoanelor cu hipertiroidism se evita administrarea, intrucat poate agrava starea.
L-Tirozina poate interactiona cu Levodopa, influentand cantitatea pe care organismul o absoarbe. De asemenea, L-tirozina poate interactiona cu hormonii tiroidieni, prin acumularea acestora crescand riscul aparitiei de reactii adverse.
Referinte:
Tyrosine, http://www.webmd.com/Tyrosine, http://www.umm.edu/health