trans-Pterostilben

Date generale

Pterostilbenul este o molecula cu structura asemanatoare resveratrolului, care prezinta o capacitate de absorbtie superioara in urma administrarii orale, fapt ce ii potenteaza statutul de molecula antioxidanta si antitumorala. Face parte din clasa fitoalexinelor, substante sintetizate in mod natural de plante, cand sunt atacate de agenti daunatori de diferite etiologii. Principala sursa o reprezinta afinele.

Directii de actiune

Afectiuni cardiovasculare: pterostilbenul prezinta efect de protectie impotriva bolilor cardiovasculare datorita activitatii antioxidante. Trans-Pterostilbenul atenueaza ateroscleroza prin up-reglarea expresiei enzimelor SOD, SOD2, GSR si a tiredoxin reductazei (TR-1). De asemenea, contribuie la reglarea VSMCs (celulele musculare vasculare netede) si VECs (celulele endoteliului vascular) si inhiba activarea NF-kB, un mediator instrumental al stresului oxidativ in VECs. Modularea LOX-1 (lecitin like oxLDL receptor), NF-kB, SOD (superoxid dismutaza) si a catalazei sunt indicatoare pentru o activitate antioxidanta puternica si antiaterosclerotica.

Reducerea nivelului de colesterol: studiile au evidentiat o scadere a LDL-colesterolului si a colesterolului total la pacientii carora li s-a administrat pterostilben, neobservandu-se si o crestere a HDL-colesterolului, ci doar o scadere in greutate.

Efecte benefice pentru diabetici: reducerea glicemiei si ameliorarea sensibilitatii la insulina sunt destul de puternice. Au fost facute studii care arata ca actiunea pterostilbenului este comparabila cu a antidiabeticelor de sinteza. Totodata, acesta scade nivelul de hemoglobina glicozilata si creste nivelul de hemoglobina totala. Activitatea enzimelor hepatice, precum hexokinaza, a crescut, iar cea a glucozo-6-fosfatazei, a fructozo-1,6-difosfatazei au scazut. In vitro, pterostilbenul este agonist PPAR-alfa, ceea ce determina scaderea nivelului de glucoza.

Efect antineoplazic: mecanismele antineoplazice sunt variate. Studiile arata interventia pterostilbenului in modularea cailor de transmisie, in sinteza genelor reglatoare ale ciclului celular, in sinteza genelor de diferentiere celulara, in sinteza oncogenelor si in sinteza genelor supresoare de tumori.

Alte efecte: efect antiinflamator, neuroprotector.

Preparate farmaceutice

Trans-pterostilbenul se regaseste pe piata sub forma de capsule vegetale sau lipozomale, fie ca atare, fie alaturi de resveratrol, vitamina C, ceai verde sau quercitina.

Interactiuni si reactii adverse

Trans-pterostilbenul are un profil de siguranta ridicat, dovedit clinic, inclusiv la doze mari (pana la 250 mg/zi). La doze mult marite, s-au observat cresteri ale LDL-colesterolului.

Referinte:

Pterostilbene, https://examine.com

A Review of Pterostilbene Antioxidant Activity and Disease Modification, https://www.ncbi.nlm.nih.gov

Produse ce contin trans-Pterostilben

  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    227,00 lei