📢10% reducere la 150 lei sau 20% la 250 lei cheltuiti

Sodiu

Date generale

Desi, in ultimul timp, a capatat o reputatie mai putin buna din cauza efectelor pe care le are excesul inregistrat in organism, sodiul este un mineral important pentru organism, esential pentru echilibrul hidro-electrolitic. Aportul sau este vital pentru sanatatea stomacului, activitatea neuronala si musculara si contribuie la eliminarea dioxidului de carbon din plamani. Sodiul se gaseste si in sistemul limfatic.

Alaturi de potasiu, sodiul regleaza transportul nutrientilor si al reziduurilor prin membranele celulare.

Deficitul de sodiu este rar intalnit si se manifesta prin: nivel scazut al glicemiei, confuzie, dureri de cap, slabiciune, ameteli, deshidratare, palpitatii si letargie, crampe musculare si abdominale, flatulenta, hipotensiune arteriala, infectii, pierderi de memorie, greata, voma, pierdere in greutate.

Mult mai frecventa este hipernatremia (cantitatea crescuta de sodiu din organism), din cauza excesului de sare (clorura de sodiu) folosita in alimentatie, care se manifesta deseori prin hipertensiune arteriala. Sodiul se gaseste in cantitati mai mari in circulatia sangvina, iar potasiul, in celule.

Surse naturale de sodiu:

Sare de mare, crustacee, morcovi, carne de vita uscata (pastrama), sfecla, anghinare, zer, bame, telina, macris.

Directii de recomandare

Preparate farmaceutice

Sodiul se gaseste sub forma de sare de clorura de sodiu in solutii perfuzabile, folosite pentru rehidratare si restabilirea echilibrului hidro-electrolitic sau ca vehicul pentru administrarea unor medicamente pe cale parenterala sau inhalatorie.

Interactiuni si reactii adverse

Desi este bine tolerat, sodiul, in formula clorura de sodiu, poate da unele reactii adverse, mai ales in cazul unor polipatologii: palpitatii, febra, urticarie, mancarimi, iritatie, inrosirea pielii, bradicardie (respiratie incetinita), umflarea pleoapelor, a buzelor, a fetei, a mainilor sau a picioarelor, dificultati de respiratie si inghitire.

Produsele ce contin sodiu ar trebui administrate cu precautie sau numai la recomandarea medicului, in caz de: hipertensiune arteriala, astm, epilepsie, afectiuni hepatice sau renale, migrene, edeme, interventii chirurgicale recente.

Referinte:

The Vitamin and Health Encyclopedia; Jack Ritchason; Woodland Publishing

https://www.drugs.com/sfx/sodium-chloride-side-effects.html

Produse ce contin Sodiu

 • 20 fiole a 20ml
  Pret obisnuit
  1.802,00 lei
 • 100 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  82,00 lei
 • 118 ml (gust de p...
  Pret obisnuit
  65,00 lei
 • 60 tablete (gust ...
  Pret obisnuit
  63,00 lei
 • 60 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  155,00 lei