Schizandra

Date generale

Schizandra (Schisandra chinensis) este o planta inrudita cu vita-de-vie, originara din China, Japonia si partea de est a Rusiei. Fructele de culoare rosie, dispuse ca un ciorchine, au gust dulce, sarat, acru, amar si picant in acelasi timp, schizandra fiind cunoscuta si drept „fructul cu cinci gusturi”. In scop terapeutic, se folosesc fructele si semintele acestora, in Rusia fiind intreprinse mai multe studii pentru a dovedi eficienta produselor pe baza de schizandra.

Mecanism de actiune

Prin continutul de vitamine (A si C), minerale (crom, fosfor, siliciu, magneziu), acizi grasi cu rol benefic, lignani si polifenoli, schizandra poate fi folosita pentru a asigura o stare de bine intregului organism.

Directii

Adaptogen: literatura de specialitate recomanda administrarea de schizandra in reducerea cortizolului, hormon asociat stresului, in imbunatatirea procesului de gandire si memorare in conditii de stres. Acesta are rolul de a mentine o cantitate optima de acetilcolina in creier, sustinand procesul de memorare pe termen lung.

Protectie hepatica: administrarea de schizandra sustine reducerea actiunii unei enzime numite transaminaza glutamica piruvica, asociata afectarii hepatice in cazul persoanelor diagnosticate cu hepatita. Cu cat nivelul acestei enzime este mai crescut, cu atat mai afectat este ficatul. Prin functia antioxidanta si antiinflamatoare, schizandra protejeaza ficatul de stresul oxidativ, fiind un bun adjuvant in refacerea acestuia in aproximativ 76% dintre afectiuni.
Alte directii: in prezent, sunt in cercetare mai multe posibile efecte terapeutice ale administrarii de schizandra, printre care cele de protectie pulmonara si cardiovasculara. Administrarea de schizandra vizeaza in special tulburarile de ritm cardiac si afectiunile cardiace corelate cu nivelul crescut de stres.

Preparate pe baza de schizandra

Fructele de schizandra pot fi consumate ca atare, in salate, in ceaiuri. Pe langa asta, exista o multime de produse pe baza de fruct si/sau de sambure, cum ar fi: tincturi, capsule, tablete. Poate fi achizitionata ca atare sau in combinatie cu alte substante active.

Interactiuni si reactii adverse

Schizandra a evidentiat un profil ridicat de siguranta la administrare, in putine situatii dand tulburari de tranzit sau dureri de stomac. Este recomandata administrarea cu atentie persoanelor cu epilepsie, precum si femeilor insarcinate.

Referinte:
1. SCHISANDRA, www.webmd.com
2. Pharmacology of Schisandra chinensis Bail.: An overview of Russian research and uses in medicine, www.researchgate.net
3. Schisandra chinensis, www.examine.com
4. What Are the Benefits of Schizandra Berry?, www.livestrong.com
5. Schisandra, www.drugs.com

Produse ce contin Schizandra

 • 60 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  152,00 lei
 • 45 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  82,00 lei
 • flacon cu 100 cap...
  Pret obisnuit
  80,00 lei
 • flacon cu 30 caps...
  Pret obisnuit
  60,00 lei