Quercitina

Date generale

Quercitina face parte din clasa bioflavonoidelor (pigmenti din plante). Acestea sunt substante antioxidante, care contribuie la reducerea radicalilor liberi de oxigen (specii cu efecte negative asupra membranelor celulare si a ADN-ului, putand provoca moartea celulara).

Directii de recomandare

Alergii: cercetarile au demonstrat un puternic efect antihistaminic al quercitinei (principala substanta cu efect antiinflamator, eliberata de organism in reactia alergica). Acest lucru face sa aiba un rol important in reducerea manifestarilor reactiilor alergice: ochi inlacrimati, stranut, nas infundat, respiratie dificila, inrosirea pielii, prurit, edeme.

Reducerea nivelului de colesterol: s-a realizat un studiu, timp de 10 saptamani, avand subiecti fumatori sanatosi, carora li s-au administrat zilnic 100 mg de quercitina, respectiv un grup care a primit placebo. S-au efectuat teste de sange la inceputul si la sfarsitul studiului. Spre deosebire de grupul placebo, la ceilalti subiecti s-a observat o scadere semnificativa a nivelului de colesterol total si de LDL-colesterol si o crestere a HDL-colesterolului.

Afectiuni cardiovasculare: cercetarile au aratat cum quercitina contribuie la reducerea agregarii plachetare (etapa prealabila coagularii sangvine, atunci cand este lezat un vas). Astfel, se evita un accident vascular cerebral sau un atac de cord.

Antitumoral: quercitina actioneaza la nivel celular, interferand cu procesele de transformare a celulelor sanatoase in celule canceroase, maligne; actioneaza prin „inghetarea” rapida a replicarii celulelor canceroase. Acest lucru opreste cresterea tumorii si duce la moartea celulelor canceroase, printr-un proces numit apoptoza (programarea intrinseca a celulelor sanatoase, in vederea impiedicarii reproducerii excesive).

La nivel oftalmic: quercitina si quercitrina (transformata in quercitina de catre bacteriile intestinale) au capacitatea de a proteja cristalinul. Prin inhibarea enzimei aldoz-reductaza, ele previn formarea cataractei.

Alte efecte: efecte benefice in artrita reumatoida, in cistita interstitiala, reduce simptomele prostatitei (inflamatie a prostatei), creste capacitatea de adaptare la stres.

Preparate farmaceutice

Quercitina se poate achizitiona sub forma de capsule, tablete sau bauturi instant destinate sportivilor. Se poate gasi singura sau alaturi de resveratrol, vitamine sau minerale.

Interactiuni si reactii adverse

Cand este luata din alimentatie, quercitina este sigura. Administrata ca supliment, aceasta este sigura in doze rezonabile, pentru o perioada scurta (pana la 500 mg, de doua ori pe zi, pana la 12 saptamani). Nu se cunosc riscurile la administrarea indelungata. La doze crescute insa, pot sa apara probleme la nivel renal.

Quercitina poate provoca dureri de cap sau furnicari la nivelul bratelor si picioarelor. Nu este recomandata administrarea la femeile insarcinate sau la cele care alapteaza. Alte reactii adverse au fost semnalate la efectuarea unui tratament intravenos.

In ceea ce priveste interactiunea cu alte medicamente, quercitina poate modifica modul in care acestea actioneaza sau poate creste riscul de reactii adverse, pentru urmatoarele clase: antibiotice, ciclosporine, warfarina. Nu sunt cunoscute interactiuni cu alimentele, cu alte plante sau cu suplimente.

Referinte:

Quercetin: Uses and Risks, http://www.webmd.com

Quercetin squashes cancer cells early, http://www.naturalhealth365.com
Health effects of quercetin: From antioxidant to nutraceutical, http://www.sciencedirect.com

Produse ce contin Quercitina

 • 60 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  86,00 lei
 • 60 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  190,00 lei
 • 90 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  163,00 lei
 • Pret obisnuit
  94,00 lei