Papadie

Date generale

Papadia (Taraxacum officinale) este o planta perena ce apartine familiei Astraceae si care prefera locurile insorite. Mai este cunoscuta si cu denumirea de puf-de-gasca, floarea-malaiului, cicoare, laptuca, floarea-turcului sau dandelion (gura de leu, in franceza). Intreaga planta poate fi folosita, radacina fiind recomandata in afectiuni hepatice si biliare, frunzele fiind folosite in salata si ca diuretice, florile sunt folosite pentru rolul lor antioxidant.

Mecanism de actiune

Papadia are o multitudine de beneficii pentru organismul uman, prin complexul de vitamine (A, C, D, vitamine din clasa B) si de minerale(zinc, fier, potasiu) pe care le contine.

Directii

Protector hepatic si biliar: administrarea produselor pe baza de radacina de papadie sustine detoxifierea hepatica, normalizand si secretia de saruri biliare. Literatura de specialitate indica faptul ca administrarea de radacina de papadie reduce riscul de hemoragie hepatica si mentine integritatea celulelor hepatice, prevenind aparitia icterului (efect al afectiunilor hepatice grave care presupune ingalbenirea pielii).Papadia sustine rolul coleretic-colagog (stocarea bilei in vezica biliara si varsarea ei in intestinul subtire in timpul procesului de digestie) al bilei, favorizand procesul de digestie.

Diuretic: frunzele de papadie sunt folosite inca din Antichitate ca diuretice usoare. Prin acest efect, ele pot reduce tensiunea arteriala, pot fi folosite ca adjuvante in infectii urinare, favorizand indepartarea agentilor patogeni din vezica urinara, protejeaza rinichii persoanelor diabetice, favorizand eliminarea zaharului prin urina.
Alte directii: papadia poate fi folosita ca stimulant usor al apetitului, proprietate asociata si altor plante terapeutice cu gust amar (brusture, anghinare). In Franta, se ofera supa cu frunze de papadie persoanelor care au suferit operatii de indepartare a amigdalelor, pentru a grabi recuperarea. Acest lucru este pus pe seama efectului antiinflamator al extractului de papadie.

Preparate pe baza de papadie

Papadia poate fi achizitionata si consumata intr-o multitudine de forme: proaspata, in salate si supe, uscata si macinata, sub forma de ceaiuri, tincturi, tablete, capsule, cele din urma putand fi alese astfel incat sa contina doar o anumita componenta a plantei (extract de radacina, din frunza, din floare, extract integral). Poate fi achizitionata ca atare sau in combinatie cu alte plante sau substante active.

Curiozitate

Se crede ca papadia a aparut inca de acum 30 de milioane de ani, in Eurasia.

Interactiuni si reactii adverse

Datorita efectului diuretic, este posibil ca papadia sa favorizeze si sa grabeasca eliminarea anumitor substante active din medicamente sau suplimente alimentare. Este recomandata administrarea cu precautie in cazul persoanelor cu litiaza biliara (calculi, pietre biliare) si in cazul persoanelor care administreaza produse pe baza de litiu.

Referinte:
1. Health Benefits of Dandelion, www.organicfacts.net
2. What Are the Benefits of Organic Dandelion Leaf, www.globalhealingcenter.com
3. DANDELION, www.webmd.com
4. Dandelion, www.umm.edu
5. The Benefits and Risks of Dandelion Tea, www.livestrong.com

Produse ce contin Papadie

  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    152,00 lei
  • flacon cu 60 caps...
    Pret obisnuit
    103,00 lei
  • Pret obisnuit
    114,00 lei
  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    137,00 lei
  • flacon PP cu 100 ...
    Pret obisnuit
    78,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    92,00 lei
  • flacon cu 60 caps...
    Pret obisnuit
    89,00 lei
  • flacon cu 100 cap...
    Pret obisnuit
    65,00 lei