Menta

Date generale

Denumirea „Menta” se refera la o clasa de 25-30 de specii de plante raspandite pe toate continentele lumii. Este inrudita cu alte plante aromatice, precum salvia, cimbrul, cimbrisorul, levantica, maghiranul.

Actiune terapeutica au evidentiat doar trei tipuri de menta: menta de apa (Mentha aquatica), menta dulce (Mentha viridis sau Mentha spicata) si hibridul primelor doua, menta piperata (Mentha piperita), care este cea mai folosita specie in prezent. In general, aceasta poate substitui cam toate tipurile de menta.
Principiul activ cel mai cunoscut, care ii da si aroma specifica, este mentolul. Un alt compus de mare interes, mai ales in domeniul cosmetic, este acidul salicilic (cu rol antiinfectios, folosit in special in produse antiacneice).

Directii

Actiune antispastica: mentolul blocheaza canalele de calciu, ajutand la relaxarea musculaturii netede, in special a celei de la nivelul tractului digestiv. Acest lucru face ca menta sa fie un adjuvant promitator in sindromul de colon iritabil, dar si in dureri menstruale si crampe menstruale.

Rol antiinfectios: asocierea mentolului cu acid salicilic are actiune antibacteriana, antimicrobiana, antifungica, antiparazitara.
Adjuvant in migrene si dureri de cap: menta are efect vasodilatator, reducand frecventa si intensitatea durerilor de cap. Pe acelasi principiu se crede ca ajuta concentrarea si sustine memoria.
Protectia sistemului respirator: sinergia efectelor antispastic si antiinfectios transforma menta intr-un candidat promitator in reducerea intensitatii afectiunilor respiratorii. Menta actioneaza ca un decongestionant foarte eficient.
Alte efecte: menta reduce durerile articulare, actionand ca un antiinflamator si analgezic usor. Reduce eritemul (inrosirea si inflamarea pielii) si pruritul (mancarimea) asociate intepaturilor de insecte sau contactului cu plante iritante (iedera). Fiind un dezinfectant si un odorizant eficient, se foloseste in majoritatea produselor adresate igienei orale. Stimuleaza secretia biliara si are rol antiemetic (antivomitiv).

Preparate pe baza de menta

Menta poate fi gasita in formule individuale sau in asociere cu alte ingrediente, atat in formule cosmetice, cat si in suplimente alimentare sau medicamente OTC (fara prescriptie medicala). Acestea pot fi: ceaiuri, tablete, capsule, tincturi, mixturi, suspensii, uleiuri, creme, geluri, sapunuri.

Interactiuni si reactii adverse
Este recomandat sa se administreze produsele pe baza de menta cu precautie in cazul femeilor insarcinate, celor care alapteaza, precum si copiilor mici.
Nu se recomanda aplicarea produselor pe baza de menta in apropierea ochilor, deoarece pot irita.
In cazul persoanelor cu reflux gastro-esofagian, hernie hiatala, calculi biliari si arsuri stomacale, se recomanda administrarea cu precautie.
Referinte:
1. Menta are efecte uimitoare pentru sanatate, www.sfatulmedicului.ro
2. Menta (Mentha piperita) - beneficii si proprietati, www.csid.ro
3. The Health Benefits of Peppermint Leaf, www.globalhealingcenter.com
4. Peppermint, www.umm.edu
5. Peppermint, www.webmd.com
6. Mint: Health Benefits, Uses and Risks, www.medicalnewstoday.com

Produse ce contin Menta

 • 60 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  86,00 lei
 • 60 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  152,00 lei
 • Pret obisnuit
  143,00 lei
 • 100 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  70,00 lei
 • Pret obisnuit
  90,00 lei
 • Pret obisnuit
  94,00 lei