Mangan

Date generale

Manganul este un mineral ce se gaseste in organism in cantitati reduse, iar functionarea sa se realizeaza la valori mici. Este important pentru metabolizarea proteinelor si a acizilor grasi si e implicat in cresterea si dezvoltarea oaselor. Este vital pentru sanatatea si buna functionare ale nervilor si poate reduce incidenta convulsiilor epileptice. Acest mineral este important in anemia produsa prin deficit de fier si pentru folosirea de catre organism a tiaminei si a vitaminei E. Manganul este implicat in procesul de producere a laptelui matern si este un element-cheie in sinteza enzimelor care oxideaza grasimile si metabolizeaza purinele.

Surse naturale de mangan

Nuci, ficat, avocado, legume cu frunze verde intens, alge, coacaze, legume, cereale integrale, sfecla, galbenus, ananas, patrunjel, telina, morcov, creier, orz, hrisca.

Deficitul de mangan

Deficitul de mangan se manifesta prin vertij, pierderea auzului, tinitus, diabet, paralizie, ataxie, convulsii tonico-clonice, afectiuni ale glandelor, ateroscleroza, hipoglicemie, alergii, epuizare, probleme articulare, atrofie pancreatica, intoleranta la glucoza, hipercolesterolemie.

Directii de recomandare

Dezvoltarea si functionarea corespunzatoare in cazul: sistemului nervos, sistemului reproducator si scheletal, hormonilor tiroidieni.

Imbunatateste reflexele.
Reduce iritabilitatea si starea de extenuare.
Ajuta la ameliorarea unor simptome ale sindromului premenstrual si contribuie la reglarea ciclului menstrual.
Contribuie la intarirea sistemului imunitar.
In timpul sarcinii si in perioadele de crestere accelerata, necesarul de mangan este crescut.

Preparate farmaceutice

Manganul se gaseste in diverse suplimente alimentare, ce pot fi administrate sub forma de tablete sau comprimate.

Interactiuni si reactii adverse

Administrarea unor doze crescute de fier, fosfor sau calciu poate reduce nivelul de mangan din organism, pe cand dozele moderate de calciu, fosfor si vitaminele B1 si E cresc absorbtia manganului.

Manganul poate influenta absorbtia unor antibiotice, precum tetraciclinele si chinolonele, reducand cantitatea de antibiotic necesar exercitarii efectului farmacodinamic.
Persoanele care consuma cantitati crescute de lapte si carne pot creste aportul de mangan.

Referinte:

The Vitamin and Health Encyclopedia; Jack Ritchason; Woodland Publishing;

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-182/manganese

Produse ce contin Mangan

  • 237ml (gust de po...
    Pret obisnuit
    100,00 lei
  • Pret obisnuit
    86,00 lei
  • Pret obisnuit
    62,00 lei
  • 30 tablete cu eli...
    Pret obisnuit
    47,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    106,00 lei
  • Pret obisnuit
    42,00 lei
  • 30 tablete filmate
    Pret obisnuit
    70,00 lei
  • Pret obisnuit
    70,00 lei
  • 30 tablete filmate
    Pret obisnuit
    70,00 lei
  • Pret obisnuit
    70,00 lei
  • 120 tablete Easy-...
    Pret obisnuit
    190,00 lei