Maces

Date generale

Macesul (Rosa canina) este o planta perena (arbust) originara din Europa, din zonele temperate ale Asiei si din Africa de Nord. Fructele acesteia se numesc macese si sunt comestibile. Extractul de macese este o sursa bogata in vitamina C, carotenoizi precum licopenul, zeaxantina, luteina si beta caroten (precursor al vitaminei E).

Directii de recomandare

Sursa de vitamina C: macesele reprezinta una dintre cele mai bune surse de vitamina C (in stare proaspata, fructele de macese pot contine pana la de 60 de ori mai multa vitamina C decat citricele), un puternic antioxidant, ce contribuie la intarirea sistemului imunitar si la ameliorarea simptomelor manifestate in afectiuni ale tractului respirator. De asemenea, vitamina C ajuta la cresterea absorbtiei fierului in organism si este implicata in sinteza de colagen, care intra si in structura tesutului conjunctiv (cartilaj, oase, tendoane, ligamente).

Afectiuni gastrice: administrate oral, produsele pe baza de extract de macese sunt utile in ameliorarea spasmelor, prevenirea iritatiilor gastrice si ulcerului gastroduodenal, diaree, constipatie etc.

Suport cardiovascular: suplimentarea cu extract de macese a dus la usoara scadere a tensiunii arteriale, o reducere a nivelului de LDL-colesterol, fara efecte asupra HDL-colesterolului.

Alte utilizari: un studiu publicat in 2010 si realizat la Institutul de Medicina din Berlin a concluzionat ca utilizarea pudrei de macese poate reduce simptomatologia din artrita reumatoida; dupa perioade mai lungi de administrare, a demonstrat efecte benefice asupra simptomelor din osteoartrita.

Preparate farmaceutice

Macesele se comercializeaza sub forma de ceaiuri (cel mai utilizat preparat terapeutic), tinctura, pulbere (boabe bine uscate, macinate fin), siropuri, forme farmaceutice pentru administrare orala (precum capsulele).

Interactiuni si reactii adverse

La administrarea orala, formele farmaceutice pe baza de extract de fructe de macese sunt considerate a fi relativ sigure. Printre posibilele reactii adverse, se numara: stare de greata si voma, crampe abdominate, dureri de cap, oboseala, tulburari de somn.

In lipsa unor studii clinice care sa reliefeze siguranta, in sarcina si la alaptare nu se recomanda administrarea. La fel, in cazul copiilor.

Inhalarea prafului de macese poate produce in anumite cazuri reactii alergice severe.

Este posibil ca anumite substante prezente in aceste fructe sa impiedice coagularea sangelui si, astfel, nu este recomandat consumul impreuna cu medicamente ce au acelasi efect. De asemenea, este recomandat sa incetati consumul cu minimum doua saptamani inainte de o interventie chirurgicala.

Vitamina C creste absorbtia aluminiului si a estrogenului. Astfel, trebuie sa consumati macese sau vitamina C cu minimum doua ore inainte sa consumati medicamente antiacide (contin aluminiu) sau medicamente care contin estrogen.

De asemenea, vitamina C din macese poate favoriza eliminarea mai rapida a anumitor medicamente utilizate pentru tratarea schizofreniei, astfel scazand eficienta acestora.

Referinte

Rose Hips Benefits, https://www.livestrong.com/article/117457-rose-hips-benefits/

ROSE HIP, https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono
Summary of Rose Hip, https://examine.com/supplements/rose-hip/

Produse ce contin Maces

  • 60 tablete Activ...
    Pret obisnuit
    85,00 lei