Reduceri de vara: -10% la 150 lei | -20% la 250 lei

Luteina

Date generale

Este un alt carotenoid pe care organismul il transforma in antioxidant. Luteina este cel mai important carotenoid pentru vedere, fiind localizat in centrul retinei. Functia luteinei este sa actioneze ca un filtru si sa protejeze ochiul de razele ultraviolete nocive.

Surse naturale de luteina

Legume cu frunze verde-intens, precum kale, spanac, sfecla; galbenus; porumb dulce.

Directii de recomandare

Antioxidant – datorita puternicului efect antioxidant, luteina incetineste progresia unor boli degenerative ale ochiului – degenerescenta maculara – si cataracta – opacifierea cristalinului.

Extractul standardizat de luteina din floare de Craita care ofera zeaxantina, precum si extractul de afin sunt ingrediente eficiente in protectia tesutului ocular, destinate mentinerii acuitatii vederii.
Antitumoral – administrarea pe termen lung a suplimentelor alimentare ce contin luteina poate reduce riscul aparitiei unor afectiuni maligne: cancer de san, de ovar, endometrial si de colon.
Afectiuni cardiovasculare: ateroscleroza si afectiuni ischemice – studiile in vivo efectuate au demonstrat efectul antioxidant benefic al luteinei asupra nivelurilor plasmatice de LDL-colesterol.

Preparate farmaceutice

Luteina se gaseste in diverse suplimente alimentare, sub forma de capsule sau de tablete. In mod obisnuit, luteina se extrage din florile de craita (Tagetes erecta) si este disponibila atat in forma libera, cat si sub forma de ester.

Interactiuni si reactii adverse

Pana in prezent, nu sunt suficiente date despre reactii adverse pe care le poate da administrarea de luteina.

Atat in cadrul studiilor in vitro, cat si in cele in vivo, s-a demonstrat ca vitamina C poate creste absorbtia de luteina in organism.
Vitamina E poate creste efectul antioxidant al luteinei.
Dietele cu un continut crescut de esteri polifenolici reduc niveluri plasmatice de luteina, insa pot fi inversate printr-un consum crescut de fructe si legume.
Folosirea in dieta femeilor insarcinate a unor cantitati moderate de legume si fructe ce contin luteina poate fi sigura. Femeile cu risc crescut de rupere prematura a membranelor sunt avertizate sa reduca sau sa restrictioneze consumul acestor alimente, deoarece luteina poate creste de patru ori riscul de rupere prematura a membranelor, in cazul gravidelor.

Referinte:

1. Ribaya-Mercado & Blumberg 2004

2. Blakely & al 2003
3. Tanumihardjo & al 2005
4. Herbs&Natural Supplements; Lesley Braun, Marc Cohen; Elsevier; 2010

Produse ce contin Luteina

 • 30 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  149,00 lei
 • 30 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  187,00 lei
 • 30 tablete filmate
  Pret obisnuit
  83,00 lei
 • Pret obisnuit
  83,00 lei
 • 30 tablete filmate
  Pret obisnuit
  83,00 lei
 • Pret obisnuit
  86,00 lei
 • Pret obisnuit
  76,00 lei
 • cutie cu 27 table...
  Pret obisnuit
  153,00 lei