Reduceri de vara: -10% la 150 lei | -20% la 250 lei

Guarana

Date generale

Guarana este o specie nativa din America de Sud, regiunea amazoniana. Initial, substanta activa a fost denumita guaranina. Ulterior, s-a descoperit ca aceasta este, de fapt, cafeina. Din acest motiv, 70% din productie merge catre industria bauturilor energizante. Concentratia mare de cafeina, comparativ cu alte plante (de doua ori mai mare decat in boabele de cafea), dar si celelalte componente (teofilina, teobromina – alcaloizi similari cafeinei, taninurile catehice, mucilagiile, proteinele) au facut extractul de Paullinia cupana foarte popular si in randul suplimentelor alimentare, cu variate directii de recomandare.

Directii de recomandare

Energie si vitalitate: una dintre cele mai puternice actiuni ale extractului de Guarana consta in cresterea energiei si a vitalitatii. Stimuleaza direct sistemul nervos central si poate fi administrata in doze mici, pentru reducerea senzatiei de oboseala. Contribuie la imbunatatirea memoriei, a capacitatii de concentrare si la combaterea durerilor de cap. Fiind eliberata mai incet in organism, Guarana furnizeaza energie sustinuta.

Pierdere in greutate: guarana este folosita de secole, sub forma de ceaiuri, pentru suprimarea senzatiei de foame. Acest aspect, dar si actiunea sa de inducere la nivel SNC a procesului de lipoliza (eliberarea grasimilor in fluxul sangvin si folosirea lor ca energie in timpul exercitiilor fizice) dau plantei proprietati adjuvante in procesul de scadere in greutate.

Alte efecte: cresterea diurezei.

Preparate farmaceutice

Guarana se gaseste intr-o varietate de forme. In forma sa naturala, este o pasta uscata, obtinuta din semintele plantei. In comert, este disponibila sub forma de siropuri, extracte, pulbere, capsule sau aditivi pentru bauturile energizante.

Interactiuni si reactii adverse

Folosirea extractului de Paullinia cupana nu presupune riscuri majore asupra organismului. Trebuie, totusi, sa avem in vedere efectele secundare ale cafeinei din compozitia acestuia: tulburari de somn, agitatie, stare de nervozitate, iritatii la nivelul mucoasei gastrice, cresterea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac. Dozele mari pot agrava diareea si simptomele colonului iritabil.

Se recomanda cu prudenta persoanelor care sufera de glaucom, diabet sau osteoporoza. De asemenea, femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa evite administrarea.

In ceea ce priveste interactiunile cu alte produse, trebuie evitata asocierea cu stimulante ale sistemului nervos central, antidepresive IMAO, sedative, litiu sau anticoagulante sangvine/antiagregante plachetare.

Referinte:

Guarana: Revisiting a highly caffeinated plant from the Amazon, www.sciencedirect.com

Guarana, www.webmd.com
What Are the Benefits of Guarana?, www.livestrong.com

Produse ce contin Guarana

 • 60 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  77,00 lei
 • 60 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  77,00 lei
 • 30 tablete ActivT...
  Pret obisnuit
  90,00 lei