Eucalipt
Date generale
Eucaliptul mai poarta denumirile de Eucalyptus bicostata, Eucalyptus fructicetorum, Eucalyptus globulus, Eucalyptus polybractea, ulei de eucalipt, ulei esential de eucalipt sau frunze de eucalipt. Eucaliptul este un copac din ale carui frunze uscate si ramuri sunt fabricate unele produse medicamentoase.
Frunzele si ramurile de eucalipt contin substante care faciliteaza tinerea sub control a nivelului de zahar din sange. De asemenea, in aceasta planta se regasesc substante care combat fungii si bacteriile daunatoare din organism. Uleiurile continute de eucalipt si-au dovedit eficienta in ceea ce priveste combaterea inflamatiilor si reducerea durerilor, precum si ameliorarea crizelor de astm.
Directii de recomandare
Afectiuni ale cailor respiratorii: avand proprietati expectorante, eucaliptul se utilizeaza in afectiuni respiratorii, precum: tuse, bronsita, sinuzita; usurarea respiratiei se face prin deblocarea cailor respiratorii si fluidificarea secretiilor;
Proprietati antimicrobiene: spre sfarsitul secolului al XIX-lea, uleiul de eucalipt era folosit in majoritatea spitalelor din Anglia pentru a curata cateterele urinare; cercetarea moderna incepe sa sustina aceasta practica; studiile sugereaza ca uleiul de eucalipt poate avea actiune antimicrobiana asupra bacteriilor patogene din tractul respirator superior;
Sanatatea dentara: datorita potentialului antimicrobian si antibacterian, eucaliptul a fost utilizat in unele produse destinate igienei dentare (apa de gura si alte preparate).
Dureri musculare si articulare: masajul cu ulei de eucalipt poate reduce semnificativ durerile musculare si articulare, fiind indicat celor care sufera de reumatism, rigiditate musculara sau intindere de ligamente;
Preparate farmaceutice
Eucaliptul este disponibil astazi sub forma de uleiuri esentiale, picaturi nazale, solutii pentru inhalatii, comprimate de supt sau capsule, singur sau alaturi de alti compusi cu actiune sinergica.
Interactiuni si reactii adverse
Eucaliptul (frunze) administrat in cantitati mici nu prezinta riscuri majore asupra organismului uman.
Uleiul de eucalipt nu este considerat a fi sigur administrarii pe cale orala, fara a fi diluat in prealabil (administrarea a mai mult de 3,5 ml de ulei nediluat poate fi fatala). Eucaliptolul, substanta prezenta in uleiul de eucalipt, poate fi administrata in scopuri terapeutice, in siguranta, pentru o perioada de cel mult 12 saptamani. Uleiul de eucalipt poate provoca greata, varsaturi si diaree. Simptomatologia intoxicatiei cu eucalipt include manifestari ca dureri si arsuri stomacale, stare de ameteala, slabiciune musculara, contractarea pupilelor si senzatie de sufocare.
Uleiul de eucalipt este contraindicat copiilor, femeilor insarcinate, femeilor care alapteaza, persoanelor diagnosticate cu diabet si persoanelor care urmeaza sa fie supuse unei interventii chirurgicale in urmatoarele 14 zile.
Produsele pe baza de eucalipt pot interactiona cu: medicamentele metabolizate la nivelul ficatului (citocrom P450), medicamentele antidiabetice (uleiul de eucalipt are capacitatea de a scadea nivelul glicemiei la fel ca si medicatia antidiabetica. Astfel, administrarea simultana a celor doua poate duce la scaderea glicemiei sub nivelul normal).
Referinte
Eucalyptus, https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono
The health benefits of eucalyptus, https://www.medicalnewstoday.com/articles/266580.phpProduse ce contin Eucalipt
-
No Snorz™
60 tablete Activ... -
Glucose Optimizer®
flacon cu 120 tab...- Pret obisnuit
- 234,00 lei