DUBLU puncte Secom Club la produsele Good Routine

DHA

Date generale

DHA este un acid gras esential, de tip Omega 3, polinesaturat, cunoscut pentru proprietatile pe care le are in dezvoltarea copiilor, in mod deosebit, a ochilor si a creierului. DHA se gaseste in laptele matern si in cateva formule de lapte, adaugat in timpul procesului de fabricatie.

Se gaseste din abundenta in peste gras (ton, somon, hering, ficat de cod) si in uleiul animalelor marine.
Organismul nostru poate produce mici cantitati de DHA transformand ALA (acidul alfa linoleic) in DHA.

Directii de recomandare

DHA se recomanda copiilor prematuri, dar si celor nascuti la termen, in primele luni de viata, pentru imbunatatirea acuitatii vizuale si a functiilor cerebrale.

De asemenea, este folosit ca adjuvant in tratamentul diabetului zaharat de tip 2, boala arteriala coronariana, dementa si deficit de atentie – ADHD.

La adulti, previne afectiunile oculare degenerative asociate cu inaintarea in varsta (degenerescenta maculara), previne depresia si poate contribui la reducerea comportamentului agresiv al persoanelor aflate in situatii de stres.

DHA contribuie la normalizarea ritmului cardiac, iar impreuna cu EPA (Acid eicosapentaenoic), reduce nivelurile crescute de colesterol, tensiunea arteriala, simptomele psoriazisului si ale artritei reumatoide.

Preparate farmaceutice

DHA se gaseste in diverse suplimente alimentare, in special in cele in care se mentioneaza ca au in compozitie acizi grasi omega 3. Formele farmaceutice disponibile sunt variate: capsule gelatinoase, capsule gelatinoase care contin in interior ulei de peste gras, ulei de peste ca atare. DHA se mai gaseste in diverse formule de lapte destinate hranirii bebelusilor si copiilor mici.

Interactiuni si reactii adverse

In general, produsele ce contin DHA sunt bine tolerate, daca sunt administrate pe cale orala, conform indicatiilor de pe eticheta. In anumite situatii, pot determina stari de greata si voma, balonare, sangerare prelungita – mai ales daca sunt depasite dozele recomandate de producator.

Intrucat suplimentele alimentare ce contin DHA contribuie la reducerea tensiunii arteriale, in cazul in care sunt administrate concomitent cu medicatia antihipertensiva trebuie acordata prudenta pentru a evita aparitia hipotensiunii arteriale. De aceea, se recomanda monitorizarea atenta a tensiunii arteriale si ajustarea dozelor si/sau a medicatiei de catre medicul curant.

Referinte:

https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=23903
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-864/dha-docosahexaenoic-acid

Produse ce contin DHA

  • 237ml (gust de ca...
    Pret obisnuit
    125,00 lei
  • 90 capsule moi ma...
    Pret obisnuit
    89,00 lei
  • flacon cu 60 caps...
    Pret obisnuit
    88,00 lei
  • flacon cu 60 caps...
    Pret obisnuit
    166,00 lei