Curcuma

Date generale

Curcuma (Curcuma longa), cunoscuta si drept turmeric sau sofran indian, este o planta perena din familia ghimbirului, ale carei flori apar pe o tija, sub forma de spic. Este originara din Subcontinentul Indian, avand nevoie de temperaturi crescute si de umezeala, pentru a creste. Din rizomul plantei se obtine un condiment galben-portocaliu, cu gust picant si amarui. Substanta care da culoarea galben-portocalie condimentului este cunoscuta sub denumirea de curcumin.

Curcuminul este cunoscut in cultura suplimentelor nutritive ca antioxidant si antiinflamator.

Directii

Dureri articulare: conform literaturii de specialitate, administrarea de curcumin ca atare sau in combinatie cu alte extracte a redus durerea si a redat mobilitatea in afectiuni articulare. In cateva situatii, curcuminul a evidentiat rezultate similare cu ale ibuprofenului in ameliorarea durerilor articulare.

Hipercolesterolemie: administrarea de curcumin pe o perioada mai lunga a avut ca rezultat reducerea nivelului de colesterol si trigliceride in cazul pacientilor cu exces ponderal.
Prurit (mancarime): la administrarea de curcumin pe o durata de minimum opt saptamani, s-a observat reducerea senzatiei de mancarime a pielii aparuta la pacientii cu probleme renale de lunga durata. Conform studiilor, administrarea de curcumin reduce mancarimea cronica in cazul persoanelor expuse la iperita (gaz iritant cu rol de arma biologica).
Efect antioxidant: curcuminul este un extras cu proprietati antioxidante, dar in acelasi timp activeaza enzime din organism care au functie antioxidanta, efectul fiind amplificat.
Alte directii: momentan, se deruleaza studii pentru folosirea curcuminului ca adjuvant in afectiuni tumorale, Alzheimer, depresie sau afectiuni cardiace.

Preparate pe baza de curcuma

Turmericul poate fi gasit sub forma de pulbere, pentru a fi adaugat in alimente, dar substanta activa, curcuminul, se gaseste in special sub forma de capsule si tablete. Acesta poate fi comercializat ca substanta activa unica sau in diverse combinatii, cu alte extracte din plante sau cu substante de condroprotectie.

Interactiuni si reactii adverse

Administrarea indelungata de curcumin a evidentiat un profil de siguranta crescut. In cazuri rare s-au observat tulburari de tranzit si disconfort abdominal la administrare.

Referinte:
1. Turmeric, goo.gl/5x0YRl
2. 10 beneficii dovedite in sanatate ale Turmericului si Curcuminului, goo.gl/Dur9iP
3. Turmeric (curcumin), goo.gl/wf6icP
4. Pentru ce sunt recomandate Turmeric si Curcumin? goo.gl/81jIEM
5. Diferenta dintre curcumin si Turmeric, goo.gl/rZ8h7K

Produse ce contin Curcuma

 • 60 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  213,00 lei
 • 60 tablete ActivTab™
  Pret obisnuit
  120,00 lei
 • 60 capsule vegetale
  Pret obisnuit
  190,00 lei
 • 30 tablete ActivT...
  Pret obisnuit
  90,00 lei