DUBLU puncte Secom Club la produsele Good Routine

Citidina 5-difosfocolina

Date generale

Citicolina, cunoscuta si drept citidina 5-difosfocolina, CDP colina sau sub forma patentata de Cognizin, este o fosfolipida dezvoltata in Japonia. Aceasta se adresa persoanelor care au suferit accidente vasculare cerebrale (AVC), dar in timp si-a demonstrat eficienta in preventia declinului cognitiv cauzat de varsta sau de afectiuni degenerative, cum este Alzheimer.

Actiune

Citicolina este folosita de organism pentru a produce atat uridina, cat si colina. Acest lucru se intampla deoarece citicolina disociaza in citidina si colina la nivelul organismului. Citidina este folosita pentru a produce uridine, in timp ce colina este folosita pentru a produce acetilcolina (neurotransmitator).

Directii
Recuperare post-AVC: administrarea de citicolina in maximum 24 de ore dupa un AVC ischemic creste sansele de recuperare completa in maximum trei luni. Aceasta sustine refacerea conexiunilor cerebrale in zonele afectate si sustine neuroregenerarea.
Alzheimer si probleme de memorie: fiind un precursor de acetilcolina, neurotransmitator a carui deficienta in creier se asociaza bolii Alzheimer, citicolina este o solutie naturala pentru a preveni acest tip de boala degenerativa, la fel ca dementa senila asociata cu varsta inaintata. In cazul pacientilor diagnosticati cu Alzheimer in faza incipienta sau moderata, administrarea de citicolina a evidentiat imbunatatirea activitatii cognitive si a capacitatii de memorare.
ADHD: studiile efectuate in cazul copiilor diagnosticati cu ADHD au evidentiat atat cresterea atentiei, cat si reducerea impulsivitatii, la administrarea de citicolina.
Alte efecte: citicolina imbunatateste alimentarea cu sange la nivel cerebral, mai ales in cazul persoanelor care sufera de mult timp de afectiuni de acest tip. Aceste efecte se obtin atat prin administrare orala, cat si prin injectii intramusculare. Studii in faza incipienta indica efecte benefice ale citicolinei in afectiuni ale ochiului cum sunt glaucomul si pierderea vederii cauzata de distrugerea nervului optic, urmare a retinopatiei diabetice sau a ischemiei.

Preparate farmaceutice

Citicolina poate fi achizitionata sub forma de capsule, tablete, solutie perfuzabila sau injectabila, ca formula unica sau in combinatie cu alte substante active. Poate fi gasita si sub forma de Cognizin, forma patentata, cu biodisponibilitate superioara.

Interactiuni si reactii adverse

Citicolina are un profil de siguranta ridicat, putine efecte adverse fiind inregistrate la administrarea pe termen lung. Foarte putini pacienti au acuzat usoara insomnie sau tulburari de tranzit la administrarea pe o perioada mai lunga de 90 de zile.

Referinte:
1. CDP-choline, www.examine.com
2. Kyowa's citicoline shows benefits for people with mild vascular cognitive impairment, www.nutraingredients-usa.com
3. Citicoline, www.brainpower.org
4. Citicoline, www.webmd.com
5. The Most Important Citicoline Benefits & Effects for Your Brain Health, www.nootriment.com

Produse ce contin Citidina 5-difosfocolina