📢Ultima zi cu -20% la achizitii de minimum 250 de lei!

Betaina HCl

Date generale

Betaina este o substanta extrasa in mod normal din sfecla-de-zahar sau din trestie-de- zahar, care poate fi folosita in scop terapeutic in doua forme: Betaina anhidra si Betaina HCl. Cele doua forme de betaine au aplicatii diferite, Betaina HCl fiind o forma modificata a betainei anhidre.

Actiune

Betaina anhidra (cunoscuta si ca trimetilglicina sau TMG) este un compus care se foloseste pentru a elimina grasimile din corp, in special de la nivelul ficatului. Poate fi sintetizata in organism sau asimilata din alimentatie. In cazul persoanelor cu afectiuni metabolice este folosita pentru a facilita eliminarea homocisteinei. Aceasta este o substanta care se acumuleaza in organismul persoanelor care nu pot metaboliza metionina (aminoacid esential cu rol in detoxifiere hepatica) in cisteina (aminoacid neesential, cu rol de detoxifiere hepatica si protectie oculara).

Betaina HCl se gaseste doar in preparate farmaceutice si in suplimente, neputand fi sintetizata de organismul uman. Are rolul de a creste aciditatea la nivelul stomacului (acidul clorhidric din stomac are rol antiinfectios si de a activa anumite enzime, cum este pepsina).

Directii

Betaina anhidra se foloseste ca adjuvant in steatoza hepatica (ficat gras), avand rolul de a favoriza eliminarea grasimilor din acest organ si pentru a reduce nivelul de homocisteina din urina si sange. Un nivel crescut de homocisteina este asociat cu un risc crescut de a dezvolta afectiuni cardiace sau osteoporoza.

Betaina HCl se utilizeaza cu precadere in hipoclorie (deficit de acid clorhidric in sucul gastric) si pentru a potenta actiunea formulelor enzimatice.

Preparate farmaceutice

Betaina anhidra se poate gasi in formule combinate cu rol lipotropic (de reducere a colesterolului si trigliceridelor) sau ca substanta singulara, care pot fi achizitionate sub forma de capsule si tablete.

Betaina HCl se gaseste de obicei in formule de sustinere a digestiei, impreuna cu alte enzime. Formele de prezentare pot fi tablete, capsule, picaturi.

Interactiuni si reactii adverse

Este recomandat ca betaina HCl sa fie administrata cu precautie persoanelor care sufera de ulcer sau care acuza hiperaciditate gastrica.

Referinte:
1. Betaine anhydrous, www.webmd.com
2. Trimethylglycine, www.examine.com
3. Gastric Re-acidification with Betaine HCl in Healthy Volunteers with Rabeprazole-Induced Hypochlorhydria, www.ncbi.nlm.nih.gov
4. Betaine Hydrochloride, www.webmd.com
5. Side Effects of HCL Supplements, www.livestrong.com
6. Sucul gastric, www.anatomie.romedic.ro
7. Betaina - un nutrient necunoscut, www.cesamancam.ro

Produse ce contin Betaina HCl

  • Pret obisnuit
    110,00 lei
  • Pret obisnuit
    109,00 lei