Doar astazi, 29 martie, ai 25% reducere la minim 2 produse Childlife

Armurariu

Date generale

Armurariul (Silybum marianum), cunoscut si drept Milk Thistle, ciulinul laptelui, este o planta perena anuala sau bienala inrudita cu familia margaretelor. Planta are o tija cu lungimea de 1-2 m si este originara din Nordul Africii, Sudul Europei si Orientul Mijlociu. A fost naturalizata cu succes in America de Nord si in America de Sud. Prefera clima calda si solurile nisipoase sau cu pietris. In Romania, creste in zone calde si insorite, cum este Dobrogea.

Mecanism de actiune

Din semintele dure ale armurariului se obtine un complex de bioflavonoide cunoscut ca silimarina. Printre acestea se numara silibina, isosilibina, silidianina. Fiind un complex de substante active cu rol antioxidant, silimarina protejeaza celulele hepatice de efectul oxidativ al compusilor toxici obtinuti prin metabolizarea hepatica a anumitor substante, creste productia de glutation si de SOD (superoxid dismutaza).

Directii

Protectie hepatica: Armurariul si silimarina sunt folosite inca din 1986 ca adjuvant in ciroze etanolice, steatoza hepatica alcoolica si non-alcoolica, hepatite virale, incarcarea ficatului cu toxine sau metale grele. Acesta protejeaza ficatul de actiunea oxidativa (degradanta) a substantelor de metabolism si sustine functia hepatica sanatoasa.

Alte directii: Administrarea de silimarina in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2 a evidentiat o scadere a rezistentei la insulina, dar si o reducere a nivelului de colesterol. Deoarece poate avea un efect similar estrogenic, extractul de armurariu a fost folosit pentru a stimula lactatia (de aici si denumirea de ciulinul laptelui), dar si de a regla menstruatia si a reduce manifestarile sindromului premenstrual.

Preparate pe baza de Gheara Diavolului

Produsele pe baza de armurariu si/sau silimarina pot fi achizitionate intr-o multitudine de forme comerciale: planta macinata, ceaiuri, tincturi, tablete, capsule, gemoderivate. Desi forma de ceai este printre cele mai cautate si utilizate, cercetatorii din SUA informeaza ca este forma cel mai putin activa, apa clocotita distrugand principiile active (extrem de sensibile la temperatura). Armurariul poate fi achizitionat ca atare sau in combinatie cu alte plante sau substante active. S-a stabilit ca doza optima recomandata este de maximum 460 mg de armurariu cu un continut de 70-80% silimarina. In aceste doze, se poate administra pentru perioade indelungate de pana la 41 de luni. Deoarece silimarina este greu solubila in apa, pentru a favoriza asimilarea ei este recomandat sa fie combinata cu fosfatidilcolina.

Interactiuni si reactii adverse

Produsele pe baza de armurariu si silimarina au un profil de siguranta ridicat, putand fi administrate pentru perioade lungi. Este recomandata administrarea cu precautie in cazul persoanelor cu diverse afectiuni influentate estrogenic: diverse tipuri de cancer, endometrioza.

Referinte
1. Silymarin, Milk Thistle Health Benefits, Side Effects, www.medicalhealthguide.com
2. Milk thistle (Silybum marianum), www.mayoclinic.org
3. Milk Thistle: Benefits and Side Effects, www.webmd.com
4. Milk Thistle (Silybum Marianum), www.herbwisdom.com
5. Silymarin Benefits for Liver Health, Cancer & Diabetes, www.nootriment.com
6. The use of silymarin in the treatment of liver diseases, www.ncbi.nlm.nih.gov
7. Silymarin, Natural Flavonolignans from Milk Thistle, www.cdn.intechopen.com

Produse ce contin Armurariu

  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    147,00 lei
  • 100 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    75,00 lei