📢10% reducere la 150 lei sau 20% la 250 lei cheltuiti

Articulatiile se simt protejate cu MSM

Articulatiile se simt protejate cu MSM

Procesul artrozic reprezinta o reala problema pentru aceia dintre noi care iubesc sportul, care au trecut de o anumita varsta sau cei care au un stil de viata extrem de activ. Sanatatea articulatiilor este pusa in pericol prin stilul de viata alert, prin inlocuirea lucrurilor naturale cu cele artificiale si prin practicarea de sporturi fara echipament de protectie adecvat. Pentru a prevenii acest lucru putem sa alegem o incaltaminte potrivita pentru diferitele activitati cotidiene, urmarea unei diete sanatoase, a unui regim de exercitii fizice prietenos pentru articulatii dar si utilizarea unor condroprotectoare.

Cuprins

1. Conceptul de condroprotectie si condroprotectoare
2. Nutraceutice pentru o articulatie sanatoasa
3. 
Metisulfonilmetanul (MSM)

 

1.Conceptul de condroprotectie si condroprotectoare

Cartilajul articular reprezinta un tesut de legatura inalt specializat al articulatiilor diartrodiale. Grosimea, densitatea si compozitia matricei pot varia intre articulatii diferite dar si in cadrul aceleiasi articulatii. Proprietatiile sale il fac remarcabil prin rezistenta deosebita la presiune, durabilitate si capacitatea de a distribui presiunea pe o suprafata cat mai mare a osului subcondral.

Degenerarea cartilajului articular cu pierderea structurii si functionalitatii acestuia, precum si modificarile articulatiei sinoviale, determina aparatia unui proces artrozic. Medicatia antiartrozica este reprezentata in general de analgezice, ea adresandu-se in principal doar efectelor consecutive distrugerii cartilajului articular, nu si cauzei. Noile scheme de tratament utilizate intens la nivel mondial includ utilizarea substantelor condroprotectoare. Acestea sunt capabile sa refaca echilibrul intre formarea si distrugerea cartilajului articular si, astfel, chiar sa stopeze evolutia bolii.

Fig. 2 - Afectarea cartilajului articular in osteoartroza

Fig. 1 - Afectarea cartilajului articular in osteoartroza

Condroprotectia reprezinta o serie de actiuni ce duc la prevenirea, intarzierea si repararea leziunilor articulare degenerative. Masurile de condroprotectie sunt reprezentate de: prevenirea leziunilor articulare (traume, rani cauzate de practicarea sporturilor, afecsiuni articulare precum osteoartrita), protectia articulatiei si intarzierea deteriorarii (evitarea supreponderalitatii, mentinerea unei posturi corecte, practicarea de exercitii fizice moderate si de tonifiere a musculaturii), tratarea proceselor inflamatorii articulare.

2. Nutraceutice pentru o articulatie sanatoasa

Tabel 1 - Eficienta clinica si mecanismul de actiune al celor mai utilizate nutraceutice in osteoartrita

Tabel 1 - Eficienta clinica si mecanismul de actiune al celor mai utilizate nutraceutice in osteoartrita5

Tabel 2 - Actiunea fitoflavonoidelor, polifenolilor si a bioflavonoidelor selctionate din nutraceutice asupra artritei

Tabel 2 - Actiunea fitoflavonoidelor, polifenolilor si a bioflavonoidelor selctionate din nutraceutice asupra artritei5


Metisulfonilmetanul (MSM)

Este un produs de sinteza ce se gaseste in mod natural in alimente precum carne proaspata, peste, lapte si o mare varietate de plante, precum lucerna. MSM-ul contine 34% din greutate sulf biodisponibil necesar pentru o varietate de functii biologice.

Numeroase studii realizate atat in vivo cat si in vitro au demonstrat utilitatea acestui compus, in special in ameliorarea simptomelor diferitelor afectiuni articulare. Un experiment dublu-orb realizat pe subiecti umani cu artrita a aratat ca 80% dintre pacientii carora li s-au administrat 750mg de MSM de trei ori pe zi, timp de 6 saptamani, au prezentat o diminuare a durerilor, in comparatie cu 18% dintre cei care au primit anti-inflamator. Intr-un studiu randomizat, dublu-orb, placebo-controlat, realizat de Kim et al, in 2004, s-a dorit evaluarea efectelor administrarii de MSM la pacienti ce prezentau osteoartrita a genunchiului. Participantilor la studiu li s-au administrat fie placebo fie MSM (OptiMSM, Bergstrom Nutrition, Vancouver, WA) in doza de 3000mg de doua ori pe zi, timp de 12 saptamani. Pacientii au fost evaluati folosind scale standardizate pentru eficienta clinica, efecte adverse si stabilirea markerilor de laborator.

Comparativ cu placebo, cei carora li s-a administrat MSM au observat o reducere substantiala a durerii si realizarea cu usurinta a activitatiilor cotidiene. De asemenea s-a observat o scadere a nivelului de homocisteina serica si a molondialdehidei urinare (indicator pentru a estima efectele stresului oxidativ asupra lipidelor).1 Administrarea per os de MSM (OptiMSM, Bergstrom Nutrition, Vancouver, WA) a determinat modificarea raspunsului imun la soarecii de laborator. Deformarea si inflamarea articulatiei indusa de administrarea injectiilor cu colagen de tipII (un model animal de artrita reumatoida) a fost semnificativ mai scazuta la soarecii ce au ingerat MSM decat in grupul de control precum si reducerea proliferarii leucociteor anormale la nivelul limfonodurilor.2

Studiile in vitro au demonstrat efectele condroprotectoare si antiinflamatoare ale curcuminului. Pentru a demonstra efectul condroprotector al curcuminului contra alterarilor morfologice celulare induse de IL-1β, au fost investigate efectele in vitro asupra semnalelor proteice ale apoptozei si asupra componentelor matricei cartilaj-specifice la nivelul condrocitelor IL-1 β-stimulate. Datorita microscopiei electronice s-a demonstrat efectul inhibitor al curcuminului asupra modificarilor degenerative induse de IL-1 β.

De asemenea curcuminul a avut un efect antagonic asupra supresiei colagenului de tip II si a determinat inhibarea sintezei de β1-integrina precum si activarea 3-capsazei indusa de IL-1 β. Acest studiu a relevat efectele antiapoptotice si anti-catabolice ale curcuminului asupra condrocitelor articulare IL-1 β-stimulate, demonstrand potential terapeutic pentru tratarea osteoartritei si a altor afectiuni osteoarticulare.3

In cadrul unui trial dublu-orb realizat in 2000, publicat in jurnalul Joint Bone Spine, se compara utilizarea unui extract pulbere de Harpagophytum in doza de 2610mg pe zi, cu 100 mg dintr-un medicament antiinflamator numit diacerhein, la 122 de pacienti suferinzi de gonartroza si coxartroza. Dupa 4 luni, pacientii aflati sub tratament cu harpagophytum au avut rezultate excelente, manifestate prin reducerea durerii si imbunatatirea mobilitatii articulare (comparabile cu medicamentul de sinteza), nefiind insa supusi efectelor secundare ale acestuia.4 Extractele de Boswellia serrata si Uncaria tomentosa (Gheara matei) au determinat inhibarea TNF-α, reducerea redorii articulare si imbunatatirea mobilitatii acesteia.5

Bibliografie

1 Kim LS, Axelrod LJ, Howard P, Buratovich N, Waters RF. Efficacy of methylsulfonyl-methane (MSM) in osteoarthritis pain of the knee: a pilot clinical trial. Osteoarthritis and Cartilage 2006;14:286-94
2 Hasegawa T, Kumamoto S, Ueno S, Yoshikai Y. Suppressive effect of methylsulfonylmethane (MSM) on Type-II collagen-induced arthritis in SBA/1J mice. Jpn Pharmacol Ther 2004;32:421-7.
3 Oshima Y, Theodosakis J, Amiel D. The Effect Of Distilled Methylsulfonylmethane (MSM) on Human Chondrocytes in vitro. 2007 World Congress on Osteoarthritis, Ft. Lauderdale, Florida; Osteoarthritis and Cartilage 2007;15:213.
4 Leblan D, Chantre P, Fournié B Harpagophytum procumbens in the treatment of knee and hip osteoarthritis. Four-month results of a prospective, multicenter, double-blind trial versus diacerhein. Joint Bone Spine. 2000;67(5):462-7
5 Daniel J. Leong, Marwa Choudhury, David M. Hirsh, John A. Hardin, Neil J. Cobelli and Hui B. Sun Nutraceuticals: Potential for Chondroprotection and Molecular Targeting of Osteoarthritis Int. J. Mol. Sci. 2013, 14, 23063-23085; doi:10.3390/ijms141123063

Produse recomandate


  • 90 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    72,00 lei
  • 60 tablete ActivTab™
    Pret obisnuit
    151,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare