Acumularea lipidelor in ficat ar putea impiedica dezvoltarea vaselor noi de sange

Acumularea lipidelor in ficat ar putea impiedica dezvoltarea vaselor noi de sange

Grasimea in exces care se acumuleaza la nivel hepatic poate impiedica dezvoltarea unor noi vase de sange, potrivit cercetatorilor de la Temple University School of Medicine (TUSM). Identificarea mecanismului exact care duce la depunerea de grasimi in ficat (hiperlipidemie) si la stoparea aparitiei unor noi vase sangvine nu a fost inca posibilia. Oamenii de stiinta au legat insa acest efect negativ de activitatea unei molecule denumite caspaza-1 si considera ca inhibarea actiunii caspazei-1 poate fi un pas major in ameliorarea unor afectiuni care au la baza dezvoltarea insuficienta a vaselor de sange.

Caspaza-1 actioneaza la nivelul celulelor endoteliale, prezente din abundenta in vasele de sange. Atunci cand grasimile ating cote alarmante in sistemul circulator, caspaza-1 genereaza inflamarea vaselor de sange. Potrivit descoperirilor din cadrul proiectului TUSM, caspaza-1 inhiba in acelasi timp si cresterea celulara si, implicit, dezvoltarea vaselor de sange si recuperarea in urma unei afectiuni ischemice.

Afectiunile ischemice presupun privarea tesuturilor de sange si oxigen, ceea ce conduce intr-un final la leziuni severe la nivelul vaselor de sange de la acest nivel. Printre principalele afectiuni ischemice se numara atacul de cord, accident vascular cerebral sau boala arteriala periferica.

Cercetarea, citata de sciencedaily.com, a aparut in numarul din 10 iulie 2015 al Journal of Biological Chemistry.

Produse recomandate


  • 30 tablete RapidS...
    Pret obisnuit
    52,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare