rodia-si-beneficiile-sale-pentru-sanatate-ce-proprietati-are-fructul-si-cum-se-consuma

Rodia este fructul unui arbust care se numeste rodiu sau rodier, cultivat inca din vremuri antice si in zona mediteraneana. Cultivarea rodiului este populara in India, Asia si Africa, dar si in zonele aride ale Statelor Unite, unde a fost adus in secolul al XVIII-lea, de catre colonistii spanioli. De altfel, in Spania, rodierul este adesea cultivat, orasul Granada primindu-si denumirea chiar de la aceasta planta. Originile rodiei isi au, insa, locul in Persia (Iranul de azi).

Exista doua specii de rodier: punica granatum si prunica protupunica, prima fiind cea mai cunoscuta, iar a doua, pe cale de disparitie. Cu o multime de beneficii pentru sanatate, dar si utilizari cosmetice, rodia este un fruct delicios, cu un gust dulce-acrisor si o aroma inconfundabila.

Cuprins:

Ce contine rodia - vitamine si antioxidanti ai fructului de rodie
Cum se consuma rodia
Beneficiile rodiei si ale sucului de rodie
Uz cosmetic: beneficiile rodiei pentru frumusetea pielii si a parului
Contraindicatii si efecte adverse ale consumului de rodie

Ce contine rodia - vitamine si antioxidanti ai fructului de rodie

Cand vine vorba despre informatiile nutritionale, rodia bifeaza o serie intreaga de nutrienti necesari. O cana de rodie contine 7 grame de fibre, 3 grame de proteine si 30 de grame de carbohidrati. Aceeasi cantitate iti asigura 30% din doza zilnica recomandata de vitamina C, 36% din DZR de vitamina K, 16% din DZR de acid folic si 12% din DZR de potasiu.

cum se consuma rodia seminte rodie comestibile

Pe langa acestea, rodia mai contine si:

  • Polifenoli - micronutrienti cu activitate antioxidanta;
  • Taninuri - compusi cu o structura chimica complexa, polifenolica;
  • Antociani - pigmenti cu rol antioxidant, care impiedica eficient actiunea distructiva a radicalilor liberi asupra celulelor, proteinelor si ADN-ului;
  • Vitamina E - actioneaza ca antioxidant in sprijinul sistemului imunitar si are, totodata, rol in sustinerea sanatatii pielii;
  • Vitamina A - cu rol in cresterea rezistentei la infectiile respiratorii si un sprijin important la functionarea sistemului imunitar, vitamina A ajuta si la sinteza anticorpilor si sustine sanatatea si integritatea mucoaselor si a membranelor;
  • Calciu - de la sanatatea si buna functionare a sistemelor muscular si osos, la rolul pe care il joaca in coagularea sangelui, beneficiile calciului sunt numeroase;
  • Magneziu - util in metabolizarea glucozei si a carbohiratilor, in cresterea densitatii osoase, in imbunatatirea functiei respiratorii, in transportarea altor minerale precum calciul, sodiul si potasiul catre membranele celulare, dar si in combaterea oboselii si a starilor de extenuare fizica si psihica, magneziul indeplineste o serie de roluri importante in organism;
  • Fier - esential pentru mentinerea multor functii vitale si prezent in proteinele care asigura functia respiratorie, dar si pe cea a metabolismului energetic.

Cum se consuma rodia

Rodia poate fi consumata ca atare, ca orice alt fruct, dar poate fi folosita si pentru a imbunatati alte preparate culinare. Cruda sau nu, rodia se consuma cu tot cu seminte, dupa indepartarea cojii. Iata cateva modalitati in care o poti consuma proaspata:

  • In salate de legume sau de fructe;
  • In iaurtul cu cereale, in care poti adauga seminte de rodie;
  • In sucuri si smoothie-uri;
  • Alaturi de un avocado toast;
  • Ca decor pentru sangria, cocktailuri alcoolice sau non-alcoolice.

Rodia, poate fi, insa, si preparata termic pentru obtinerea siropului de rodie, a sosului, a gemului sau a dulcetii de rodie, dar poate fi si folosita pentru obtinerea unor bauturi alcoolice precum vinul de rodie sau lichiorul de rodie.

Cum se curata rodia

cum se curata rodia

Exista doua modalitati simple de a indeparta coaja rodiei cu usurinta si intr-un mod igienic, fara a-ti pata hainele sau a murdari bucataria:

  • Cu lingura de lemn: taie fructul in doua jumatati egale si plaseaza-l deasupra unui bol, cu partea taiata in jos; apoi loveste coaja cu lingura de lemn, pana cand cad toate semintele. Poti pune apa rece in bol, inainte sa cureti rodia, pentru a separa semintele bune de cele uscate, care se vor ridica la suprafata apei.
  • Cu ajutorul cutitului: indeparteaza partea superioara a fructului, care se aseamana cu o floare; apoi, taie superficial coaja rodiei, in sase parti egale. Tine fructul cu ambele maini si plaseaza-ti degetele mari in varf, de unde ai taiat floarea si separa sectiunile cu ajutorul degetelor. Executa intreaga operatiune deasupra unui bol. La final, indeparteaza membrana alba care inconjoara fiecare sectiune si impinge semintele in bol. Poti folosi aceeasi metoda cu apa rece, pentru a separa semintele bune de cele uscate.

Beneficiile rodiei si ale sucului de rodie

beneficii rodie sanatate

Rodia este bogata in vitamine si minerale importante pentru organism. De la sustinerea functiilor imunitare si sinteza anticorpilor, la rolul pe care il are in circulatia si coagularea sangelui, acest fruct are o multime de proprietati benefice asupra organismului. Iata care sunt beneficiile rodiei, demonstrate stiintific:

Rodia are un aport nutritiv considerabil

Diametrul fructului de rodie are intre 5 si 12 cm. Desi coaja acesteia este groasa si necomestibila, semintele din interior, inconjurate de pulpa dulce, suculenta si rosie, sunt foarte bogate in nutrienti. Am mentionat anterior profilul nutritiv impresionant al rodiei pentru o cana de seminte (aproximativ 175 grame). Pe langa vitaminele si mineralele enumerate, rodia contine 24 de grame de zahar si, pentru aceeasi cantitate, furnizeaza 144 de calorii.

Rodia are proprietati medicinale

Fructele de rodie contin doi compusi specifici, folositi adesea pentru beneficiile lor asupra sanatatii:

  • Punicalagina, un antioxidant de trei ori mai puternic decat cei regasiti in vinul rosu sau in ceaiul verde; acesta se gaseste in sucul de rodie, dar si in tegumentele acesteia, din care se obtin extractul si pudra de rodie.
  • Acidul punicic, prezent in uleiul obtinut din seminte de rodie, este principalul acid gras din rodie, un tip de acid linoleic conjugat, cu efecte biologice precum sustinerea procesului de scadere in greutate si controlul diabetului, dar care poate oferi sprijin si in reducerea aparitiei cancerului de san si a celui de prostata.

Rodia are efect antiinflamator

Inflamatia cronica este responsabila de aparitia mai multor afectiuni precum cele cardiovasculare, cancerul, diabetul zaharat, obezitatea si boala Alzheimer. Rodiile au proprietati antiinflamatoare, datorita continutului bogat de antioxidanti. Acesti compusi manifesta proprietatile antiinflamatoare la nivelul tractului digestiv, al tesuturilor mamare si al colonului.

Intr-un studiu desfasurat pe o perioada de 12 saptamani in randul pacientilor diagnosticati cu diabet, s-a demonstrat ca 250 ml de suc de rodie consumati zilnic au efectul de a reduce markerii inflamatori CRP (proteina C reactiva) si IL6 (interleukina 6) cu pana la 32%, resprectiv 30%.

Rodia este un adjuvant demn de luat in calcul in lupta cu cancerul de prostata

Studiile de laborator indica faptul ca extractul de rodie poate incetini reproducerea celulelor canceroase si le poate chiar distruge, inducand atoptoza (moartea celulara programata) la nivelul acestora. De aceea, suplimentele alimentare pe baza de rodie sunt adesea recomandate pacientilor care sufera de acest tip de cancer, in completarea tratamentelor alopate.

Rodia poate ajuta in controlul cancerului de san

Compusii activi regasiti in fructele rodiului au acelasi efect si in fata celulelor canceroase situate la nivelul sanului. Pana in prezent, doar studiile de laborator au confirmat acest efect, astfel ca este necesara mai multa cercetare, pentru ca rolul anticancerigen sa fie confirmat pe deplin.

Rodia contribuie la echilibrarea tensiunii arteriale

Hipertensiunea este cauza principala a stopului cardiac si a infarctului. Intr-un studiu realizat pe pacienti diagnosticati cu hipertensiune, consumul zilnic, timp de doua saptamani, a 150 ml de suc de rodie a dus la diminuarea tensiunii arteriale. Alte studii au demonstrat efecte similare, in special in ceea ce priveste echilibrarea tensiunii arteriale sistolice.

Rodia ofera sprijin in reducerea durerilor articulare si a manifestarilor specifice artritei

Artrita este o afectiune cauzata de inflamatia cronica la nivelul articulatiilor. Datorita actiunii antiinflamatoare, rodia amelioreaza acest simptom. Studiile de laborator indica faptul ca extractul de rodie poate bloca enzimele care contribuie la deteriorarea articulatiilor in randul persoanelor care sufera de osteoartrita. Acelasi extract s-a demonstrat eficient in tratarea artritei la soareci.

Consumul de rodie poate reduce riscul afectiunilor cardiovasculare

Acidul punicic din componenta rodiei protejeaza inima, prin scaderea semnificativa a valorilor trigliceridelor si imbunatatirea fractiei de trigliceride HDL. Totodata, rodia sustine reducerea colesterolul ”rau” LDL, avand astfel proprietati benefice si in randul persoanelor care sufera de diabet sau care au colesterolul marit si previne oxidarea particulelor de colesterol LDL, inversand procesul de crestere a acestuie. Mai mult decat atat, prin proprietatile de reducere a tensiunii arteriale rezulta, de asemenea, in imbunatatirea si mentinerea sanatatii inimii si a sistemului vascular.

Rodia poate avea un rol important in preventia disfunctiilor erectile

Un studiu realizat pe iepuri arata ca sucul de rodie imbunatateste circulatia sangvina si, implicit, raspunsul erectil. Un alt studiu, realizat, de aceasta data, pe un esantion de 53 de barbati care sufera de disfunctii erectile, arata ca rodia poate avea rol in reducerea acesteia.

Rodia poate ajuta in lupta cu infectiile fungice si bacteriene

Compusii rodiei pot ajuta la combaterea microorganismelor daunatoare. Anumite tipuri de bacterii, precum si Candida albicans reactioneaza la compusii din rodie. Aceasta ofera protectie organismului impotriva infectiilor si a inflamatiilor bucale si s-a dovedit a fi eficienta inclusiv in ameliorarea simptomelor gingivitei, parodontitei si a stomatitei dentare.

Rodia poate contribui la imbunatatirea functiilor cognitive si a memoriei

Un studiu realizat pe pacienti care au trecut prin interventii chirurgicale arata ca administrarea a doua grame de extract de rodie poate preveni pierderile de memorie postoperatorii. Un alt studiu a demonstrat actiunea benefica a rodiei asupra markerilor memoriei verbale si vizuale. Totodata, cercetarile sugereaza si proprietatile rodiei de a ameliora manifestarile bolii Alzheimer.

Rodia imbunatateste rezistenta la efort si performantele fizice

Datorita continutului ridicat de nitrati dietetici, rodia imbunatateste performanta fizica, atat pentru ca imbunatateste circulatia sangvina, cat si pentru ca intarzie instalarea efectului de oboseala, crescand, astfel, eficienta exercitiilor.

Uz cosmetic: beneficiile rodiei pentru frumusetea pielii si a parului

rodie beneficii piele par

Antioxidantii precum vitamina C pe care ii contin fructele de rodiu reduc degradarea celulara. Alti compusi importanti ai acestora, precum taninurile, elagitaninele si antocianii actioneaza, de asemenea, in slujba frumusetii. Iata care sunt beneficiile rodiei asupra pielii si a parului:

  • Efectul antirid - datorita antioxidantilor pe care ii contine, rodia previne imbatranirea prematura si intarzie aparitia petelor pigmentare, a ridurilor si a liniilor fine. Totodata, rodia stimuleaza regenerarea celulara, avand astfel un rol activ in rejuvenarea celulelor pielii.
  • Efectul antiinflamator - combaterea actiunii nocive a radicalilor liberi merge mana-n mana cu reducerea inflamatiei de la nivelul pielii. Astfel, antioxidantii pe care ii contine rodia pot reduce simptome ale unor afectiuni dermatologice inflamatorii, precum acneea sau eczema.
  • Efectul antibacterian si antiacneic - aceeasi vitamina C din rodie are efecte de combatere a bacteriilor si ciupercilor prezente la nivelul pielii. Astfel, rodia se dovedeste eficienta inclusiv in lupta cu acneea, cauzata, de cele mai multe ori, de bacteria P. acnes.
  • Efectul de protectie solara - desi insuficienta pentru protectia pielii impotriva actiunii radiatiilor solare nocive UVA si UVB, rodia este bogata in antioxidanti si sporeste, astfel, protectia solara, conform mai multor studii.
  • Efectul de exfoliere - semintele de rodie pot fi pisate dupa uscare si folosite pentru exfolierea tenului si a pielii corpului, indepartand eficient celulele moarte de la suprafata epidermei.
  • Efectul de stimulare a cresterii parului - datorita continutului ridicat de antioxidanti, rodia imbunatateste circulatia sangelui la nivelul scalpului si ajuta astfel foliculii de par sa creasca mai repede.

Contraindicatiile si efectele adverse ale consumului de rodie

rodia contraindicatii si efecte adverse

Rodia si sucul de rodie sunt, in general, sigure pentru consum, atunci cand sunt consumate in cantitati obisnuite. Insa, exista situatii in care consumul ar trebui limitat sau chiar evitat:

  • Alergiile - semintele de rodie contin alergeni, astfel ca un efect advers al consumului poate fi manifestat prin prurit la nivelul pielii, inflamatii cutanate, dificultati de respiratie si abundenta secretiilor nazale.
  • Administrarea unui tratament alopat pentru scaderea colesterolului - consumul de rodie poate interfera cu medicatia prescrisa, daca este vorba despre inhibitori ai reductazei HMG-CoA, cunoscuti si sub denumirea de statine. Desi studiile in acest sens nu sunt concludente inca, au fost inregistrate cazuri in care consumul de rodie, asociat tratamentelor pentru reducerea colesterolului, a avut efecte adverse.
  • Administrarea altor tratamente alopate, precum antiaritmicele, blocantele pentru canalele de calciu, statinele, imunorepresoarele, inhibitorii de proteaza - in cazul in care urmezi un astfel de tratament, este indicat sa discuti cu medicul curant cu privire la consumarea fructelor de rodie, a sucului de rodie, a semintelor, a extractului sau a altor preparate care au in compozitie acest fruct.

In concluzie, rodia este un aliment bogat in nutrienti, cu o multime de beneficii asupra sanatatii, dar si cu proprietati antioxidante complexe, care actioneaza inclusiv la nivelul pielii si al parului. Proprietatile sale variaza de la stimularea circulatiei sangvine, la regenerarea celulara, iar formele in care poate fi consumata sunt variate si pot fi adaptate oricarui regim alimentar echilibrat. In cazul in care urmezi un tratament alopat, discuta cu medicul tau, pentru a confirma posibilitatea consumului de rodii.

Sursa foto: Pexels

Resurse:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11052704/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22648724/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23475478/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21762028/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23573120/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24962397/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16448212/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24949028/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23320197/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16379557/
  11. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.4977/abstract
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21457902
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20955562
  14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19504467/
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20334708
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17048194
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15947695
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17568759
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18590349
  20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20930339
  21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12801361
  22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23970941
  23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4146683/
  24. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02258776
  25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5806496/
  26. https://abcnews.go.com/Health/WellnessNews/story?id=7356652&page=1
  27. https://www.verywellhealth.com/pomegranate-juice-may-interact-with-certain-medications-89171#possible-side-effects

 

Produse recomandate

loader
Pomegranate (Rodie)

60 capsule vegetale

92.00 lei
In stoc