maini-si-picioare-reci-in-permanenta-afla-cauzele-si-remediile-naturale-ale-acestei-afectiuni

Milioane de persoane din intreaga lume sufera din cauza circulatiei periferice deficitare, care se manifesta prin dureri, umflaturi si senzatie de rece si amorteala la nivelul extremitatilor (mainilor si picioarelor). Datorita predispozitiilor genetice, femeile au un risc de 9 ori mai mare de a dezvolta aceasta afectiune decat barbatii. Cu toate acestea, consumul de alcool, fumatul si un stil de viata sedentar, determina, de la an la an, cresterea numarului de persoane de ambele sexe care sufera de tulburari circulatorii periferice.

Cuprins

Ce este circulatia periferica deficitara
Cauzele circulatiei periferice deficitare
Grupe de persoane cu risc crescut in dezvoltarea acestei afectiuni

Ce este circulatia periferica deficitara

Senzatia de maini si picioare reci este cauzata de faptul ca sangele “folosit” nu mai poate fi transportat prin vene, inapoi spre inima. In mod normal, valvele venoase sunt cele care impiedica sangele sa curga in jos, inapoi spre membrele periferice, actionand ca niste „supape” care dirijeaza circulatia sanguina intr-o singura directie – spre inima. Atunci cand aceste valvele venoase nu se mai inchid, ele nu se mai pot opune circulatiei descendente a sangelui, care se intoarce astfel la tesuturile periferice, cauzand in timp acea senzatie de amortealasi rece la nivelul mainilor si picioarelor.

Cauzele circulatiei periferice deficitare

Slabirea muschilor piciorului face ca sangele sa circule cu presiune prin vene si conduce in timp la dilatarea acestora, care impiedica inchiderea totala a valvelor. Slabirea acestor muschi poate fi cauzata de factori precum cresterile in greutate, sedentarismul, fumatul si stresul.
De asemenea, s-a constatat ca afectiuni precum neuropatia periferica, hipotiroidismul sau disfunctia hipotalamica, pot avea ca efect secundar senzatia de maini si picioare reci.

Grupe de persoane cu risc crescut in dezvoltarea acestei afectiuni

Din cauza unor structuri genetice specifice, precum pielea mai subtire, dispunerea diferita a straturilor de grasime si carentele de fier din organism, femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa aiba senzatii de maini si picioare reci. Pielea subtire a femeilor nu reuseste sa izoleze suficient de bine extremitatile corpului, astfel ca acestea sunt mai expuse la frig, ajungand la scurtcircuitarea mai rapida a circulatiei sanguine prin vene.
De asemenea, tulburarile circulatorii periferice sunt predominante si la persoanele care sufera de diabet, precum si la persoanele cu probleme digestive grave.

(articol actualizat la data 05-01-22)