vitamina c pentru copii

Vitamina C, aliatul esential pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului tau

Atunci cand vine vorba despre sanatatea si bunastarea copiilor, unul dintre cele mai populare ingrediente mentionate este vitamina C. Si pe buna dreptate, pentru ca aceasta este un element esential pentru buna functionare a organismului, indiferent de varsta. Un puternic antioxidant, vitamina C joaca un rol major in multe functii biologice din organism, de la mentinerea sanatatii oaselor si dintilor, a pielii si vaselor de sange la vindecarea ranilor, de la absorbtia fierului la sustinerea sistemului imunitar. Descopera in cele ce urmeaza de ce este atat de importanta vitamina C pentru sanatatea copilului si cum sa ii asiguri celui mic un aport adecvat.

 

CUPRINS

Ce este vitamina C

Cunoscuta ca acid ascorbic, aceasta este un micronutrient hidrosolubil, care nu poate fi produs ori stocat de organism. A fost izolata in 1928 de biochimistul maghiar Albert Szent-Gyorgyi, care a si primit pentru descoperirea sa premiul Nobel pentru medicina in 1937. Aportul de vitamina C poate fi asigurat doar din dieta si din suplimente alimentare care o contin. Vitamina C este implicata in sute de procese care au loc in organism, iar printre cele mai importante pot fi mentionate:

  • contribuie la productia naturala (biosinteza) a colagenului, cea mai abundenta proteina din corp, necesara pentru formarea tesutului conjunctiv din piele, ligamente si oase
  • sustinerea functiei imunitare
  • stimularea vindecarii si cicatrizarea ranilor, avand efect reparator asupra pielii
  • cresterea nivelului de absorbtie a fierului din surse vegetale
  • protejarea celulelor de daunele provocate de radicalii liberi, prin functia sa de antioxidant.

Tipuri de vitamina C

vitamin c

Printre cele mai intalnite tipuri de vitamina C utilizate pentru suplimentele alimentare se numara (1): 

Acidul ascorbic (cu formula chimica C6H8O6)

Aceasta este forma cel mai des folosita in suplimentele alimentare si este considerata eficienta pentru majoritatea populatiei. Acidul ascorbic poate sa fie natural (acidul L-ascorbic) ori sintetic. Cele doua versiuni sunt identice din punct de vedere chimic si similare ca biodisponibilitate, dupa cum au aratat mai multe studii (2). Pe de alta parte, unele cercetari au aratat ca suplimentele alimentare cu acid ascorbic cu eliberare lenta sunt mai putin eficiente, rata de absorbtie a compusului putand scadea cu pana la 50% (3).

Alege Childlife® Essentials Vitamin C 250 mg (pentru copii) de la Secom®, forma lichida de vitamina C din sursa naturala, fara zahar adaugat si cu gust placut de portocale, ce ofera suport in functionarea normala a sistemului imunitar al copilului. Nu contine gluten (Certificare NSF-Gluten Free), cazeina, alcool, lapte, ou, soia, grau, drojdie, porumb, coloranti, arome, indulcitori artificiali, organisme modificate genetic (Certificare Non-GMO).

 

Childlife®, Creat de pediatri, aprobat de parinti, iubit de copii.

 

ChildLife® Essentials ofera o gama completa de suplimente alimentare din surse naturale, special concepute pentru sanatatea bebelusilor si a copiilor. Formulele produselor au fost elaborate de dr. Murray Clarke*, fondator ChildLife® Essentials, dupa mai bine de 20 de ani de experienta clinica cu copiii. Acestea sunt create din ingrediente naturale de cea mai inalta calitate, au gust placut, sunt usor de administrat.

Ascorbatii minerali

Sarurile minerale ale acidului ascorbic (ascorbatii minerali) sunt versiuni “tamponate” ale compusului, respectiv mai putin acide. Acesta este motivul pentru care sunt recomandate persoanelor care sufera de diverse probleme gastrointestinale. Pe de alta parte, trebuie sa se ia in considerare faptul ca, odata cu acidul ascorbic, organismul va asimila si mineralul, deci este important sa se acorde atentie dozajului. Cei mai cunoscuti ascorbati minerali sunt:

  • ascorbatul de sodiu - in doze mari, acesta poate creste semnificativ nivelul de sodiu din organism. De aceea, persoanele care urmeaza diete cu continut scazut de sare, de exemplu, cele recomandate in cazul hipertensiunii arteriale, trebuie sa-si limiteze cantitatea totala de sodiu alimentar consumata zilnic. In general, o doza de 1.000 de miligrame de ascorbat de sodiu furnizeaza si aproximativ 111 mg de sodiu.
  • ascorbatul de calciu - o doza de 1.000 de miligrame furnizeaza in jur de 90-110 mg de calciu. Este important sa se tina cont de aceste valori daca se administreaza in paralel si suplimente alimentare cu acest mineral. 
  • ascorbatul de potasiu - o dieta bogata in fructe si legume poate furniza mai mult decat doza minima de potasiu recomandata zilnic. Este necesara monitorizarea nivelului de potasiu, pentru a evita riscul de hiperkaliemie (hiperpotasemie - crestere anormala a nivelului de potasiu din sange). Aceasta forma de vitamina C nu este recomandata in mod special persoanelor care iau medicamente diuretice si celor cu insuficienta renala. 
  • ascorbatul de magneziu - ca si in cazul celorlalte forme de ascorbati prezentate mai sus, este necesara monitorizarea nivelului de magneziu, pentru a nu se depasi dozele zilnice recomandate. 

Aceeasi recomandare este valabila si pentru suplimentele alimentare cu ascorbat de zinc, de molibden, de crom si de mangan. 

Palmitatul de ascorbil (vitamina C lipozomala)

Vitamina C lipozomala este un tip de acid ascorbic care este mai bine absorbit de organism. Principala diferenta dintre vitamina C lipozomala si cea obisnuita este prezenta lipozomilor pe baza de acizi grasi, care o protejeaza de descompunerea in sistemul digestiv si o ajuta sa penetreze mai eficient membranele celulare. Aceasta este o forma liposolubila a vitaminei C, care este frecvent utilizata in produsele de ingrijire a pielii si in preparatele farmaceutice topice, deoarece este mai stabila decat unele forme apoase de acid ascorbic (4). Prezenta in suplimentele alimentare a palmitatului de ascorbil sporeste continutul de acid ascorbic din acestea. Se considera ca vitamina C lipozomala are o biodisponibilitate de cinci-zece ori mai mare in comparatie cu acidul ascorbic obisnuit. Palmitatul de ascorbil mai este folosit in industria alimentara, ca antioxidant, pentru a creste termenul de valabilitate al uleiurilor vegetale si al unor produse precum chipsurile din cartofi. 

Este important de mentionat ca, desi aceste diferite forme de vitamina C pot avea aplicatii specifice, acidul ascorbic este in general considerat cea mai eficienta versiune.

Care sunt beneficiile vitaminei C pentru copii

vitamina c pentru copii secom

Vitamina C este considerata pe scara larga un compus nutritiv cheie pentru sustinerea functionarii organismului copiilor si al adultilor (5). Printre cele mai importante beneficii pentru cei mici ale vitaminei C se numara urmatoarele:

Sustinerea sistemului imunitar

Vitamina C stimuleaza productia de celule albe, care au rolul de a apara organismul de infectii, si le ajuta sa functioneze mai eficient. De asemenea, sustine functia de bariera a pielii si actioneaza ca antioxidant, protejand celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. Acestia sunt molecule instabile produse in timpul metabolismului normal al corpului si ca raspuns la factori de mediu precum poluarea si expunerea la soare ori la fumul de tigara. Prin sustinerea functiilor sistemului imunitar, vitamina C poate contribui la prevenirea unor afectiuni, precum cele cardiace, dar si a  infectiilor (6). De exemplu, potrivit unor studii, vitamina C poate reduce durata unei raceli obisnuite si poate ameliora severitatea simptomelor acesteia (7). De asemenea, este utila in combaterea infectiilor respiratorii, care sunt frecvente  la copii, dar si in gestionarea problemelor cronice, cum ar fi astmul. 

Sustinerea cresterii si dezvoltarii organismului

Una dintre cele mai importante functii ale vitaminei C consta in sustinerea cresterii si dezvoltarii sanatoase a sistemului osos si a dintilor copilului, precum si in mentinerea sanatatii gingiilor (8). Vitamina C este implicata in producerea de colagen, proteina esentiala pentru oase, si ajuta si la cresterea densitatii minerale osoase. Un nivel adecvat de vitamina C in organism poate reduce riscul de fracturi si leziuni osoase. Rolul vitaminei C in sustinerea sanatatii oaselor este deosebit de important pentru copii, deoarece acestia inregistreaza perioade rapide de crestere.

Sustinerea sanatatii sistemului nervos

Vitamina C joaca un rol foarte important in dezvoltarea si mentinerea unui sistem nervos sanatos (9, 10). Este esentiala pentru sinteza anumitor neurotransmitatori si este, de asemenea, implicata in imbunatatirea memoriei, a performantei cognitive si a capacitatii de concentrare. In plus, prin rolul sau de antioxidant, vitamina C poate contribui la prevenirea unor tulburari neurologice (11). 

Sustinerea sanatatii pielii

Dupa cum am mentionat anterior, vitamina C contribuie la sinteza colagenului, o proteina care asigura fermitatea si elasticitatea pielii. Vitamina C stimuleaza cresterea si repararea tesuturilor cutanate afectate de rani ori diverse afectiuni, de exemplu, acneea, si protejeaza pielea de daunele provocate de radicalii liberi, generati de expunerea la soare, poluare si alti factori de mediu (12, 13).

Imbunatatirea ratei de absorbtie a fierului

Vitamina C ajuta la cresterea nivelului de absorbtie in organism a fierului non-hemic, cel de origine vegetala, un compus nutritiv foarte important pentru producerea celulelor rosii din sange si transportul oxigenului in tot corpul (14). Acest lucru poate fi deosebit de important pentru copiii care au o dieta vegetariana sau consuma prea putina carne, din diverse motive. De asemenea, acest lucru este esential in perioadele de crestere rapida, cand organismul necesita un nivel mai mare de fier.

Care sunt cele mai importante surse de vitamina C pentru copii

vitamina c la copii

Este important sa te asiguri ca cel mic primeste o cantitate adecvata de vitamina C, pentru a sustine procesul de crestere, pentru a-i intari sistemul imunitar si pentru a-i mentine pielea sanatoasa. Iata cateva sfaturi utile in acest sens:

  • ofera-i o alimentatie echilibrata - introdu o varietate de alimente bogate in vitamina C in dieta zilnica a copilului. Fructe precum citricele (portocalele, lamaile, grepfrutul), capsunile, kiwi, mango, ananasul, pepenele, acerola si legume ca ardeii, broccoli, rosiile, cartoful dulce si spanacul sunt surse foarte bune de vitamina C. Mai mult decat atat, implica-l pe cel mic in alegerea si pregatirea meselor si explica-i importanta fructelor si legumelor pentru sanatatea sa
  • incurajeaza consumul de fructe proaspete - gustarile, salatele, deserturile si smoothie-urile pot fi o optiune delicioasa pentru a creste aportul de vitamina C
  • include legume bogate in vitamina C la toate mesele principale - adauga ardei gras, rosii sau spanac la salate, supe sau alte preparate
  • evita gatirea alimentelor bogate in vitamina C la temperaturi foarte ridicate. Acest compus nutritiv este sensibil la apa, aer si caldura, asa ca foloseste fructe si legume cat mai proaspete si incearca sa le pregatesti mai mult la abur sau la cuptorul cu microunde
  • administreaza-i suplimente alimentare cu vitamina C, daca este necesar. Cere sfatul medicului pediatru sau al unui nutritionist, care poate stabili daca este necesar acest lucru, in special daca cel mic are anumite probleme de sanatate. Fiecare copil este unic, iar nevoile nutritionale pot varia in functie de varsta, greutate, starea generala de sanatate si de nivelul de activitate.

Ofera-i copilului tau Childlife® Essentials Multi Vitamin & Mineral de la Secom®, formula complexa de minerale si vitamine, ce completeaza necesarul de vitamine si minerale pentru dezvoltarea armonioasa a copilului.

Care sunt dozele de vitamina C recomandate copiilor

Dozele zilnice de vitamina C recomandate copiilor pot varia, in functie de varsta si de sex. Potrivit National Institutes of Health, dozele zilnice recomandate de vitamina C sunt urmatoarele:

  • pentru copiii cu varsta de la 0 la 6 luni - 40 mg
  • pentru copiii cu varsta de la 7 la 12 luni - 50 mg
  • pentru copiii cu varsta de la 1 an la 3 ani - 15 mg
  • pentru copiii cu varsta intre 4 si 8 ani - 25 mg
  • pentru copiii cu varsta intre 9 si 13 ani - 45 mg
  • pentru adolescentii cu varsta intre 14 si 18 ani - 75 mg
  • pentru adolescentele cu varsta intre 14 si 18 ani - 65 mg

Deficitul de vitamina C la copii

Carenta de vitamina C poate duce la aparitia scorbutului, o afectiune care are ca simptome sangerarile gingiilor, pierderea dintilor, oboseala, durerile musculare si articulare, anemia si chiar depresia. Scorbutul este o afectiune fatala, daca nu este tratata. Totusi, in prezent, cazurile de deficit de vitamina C sunt rare, pentru ca, in general, exista acces la numeroase alimente bogate in vitamina C. Printre categoriile cu risc de deficit de vitamina C se numara:

  • bebelusii hraniti cu lapte de vaca fiert (care este, de altfel, nerecomandat copiilor mai mici de un an) - acest produs lactat are un continut mic de vitamina C, care este redus si mai mult prin fierbere
  • copiii care nu au un meniu diversificat, din diferite motive
  • copiii suferind de afectiuni precum malabsorbtia, cancerul, sindromul colonului iritabil sau anumite boli de renale, care necesita dializa.

Excesul de vitamina C la copii

Vitamina C este solubila in apa, astfel incat orice exces este eliminat din organism prin urina. Insa administrarea in exces a suplimentelor alimentare cu vitamina C (< 2000 mg) poate cauza aparitia unor manifestari precum tulburarile gastro-intestinale, ca greturile, crampele si diareea, pietrele la rinichi, gastrita, durerile de cap, insomniile. De asemenea, in cazul persoanelor suferind de hemocromatoza, care determina organismul sa stocheze prea mult fier, dozele mari de vitamina C pot alimenta supraincarcarea cu acest mineral, deteriorand tesuturile corpului.

Ca parinte, este foarte important sa-i asiguri copilului vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru o dezvoltare sanatoasa si armonioasa. Vitamina C trebuie sa fie inclusa in dieta acestuia de la o varsta frageda, pentru a-i sustine starea de sanatate si un stil de viata echilibrat. 

Sursa foto: Freepik

Resurse:

  1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3847730/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7069582/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9172105/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7655735/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/
  7. https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-023-17229-8
  8. https://scialert.net/abstract/?doi=pjn.2004.5.13
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4179190/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12459890/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32745879/
  12. https://www.health.harvard.edu/blog/why-is-topical-vitamin-c-important-for-skin-health-202111102635
  13. https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-C#wound-healing
  14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6940487/

Acesta este un articol publicitar si poate contine plasare de produse. 

Produse recomandate


  • 118 ml (gust de p...
    Pret obisnuit
    65,00 lei
  • 237ml (gust de po...
    Pret obisnuit
    115,00 lei
  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    74,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare