argint coloidal

Imunitatea copiilor: Argintul Coloidal si alti aliati naturali

Imunitatea joaca un rol esential in cresterea, dezvoltarea si protejarea de infectii si diverse afectiuni a organismului. In cazul copiilor, sistemul imunitar este in continua dezvoltare, atingand maturitatea abia dupa adolescenta. Aceasta caracteristica ii poate face pe copii mai vulnerabili la unele probleme de sanatate. Insa anumite ingrediente pot ajuta la sustinerea sistemului imunitar al celor mici. Folosite in mod inteligent, impreuna cu o alimentatie echilibrata si practici de viata sanatoase, pot contribui la intarirea capacitatii copiilor de a rezista la infectii si la promovarea unei dezvoltari fizice si psihice optime. 

 

Alege ChildLife First Defense de la Secom® o compozitie unica pe baza de argint coloidal si zinc, ingrediente eficiente in echilibrarea sistemului imunitar, in reducerea stresului oxidativ si a timpului de recuperare a organismului in cazul episoadelor infectioase.

 

 CUPRINS 

Ce trebuie sa stii despre sistemul imunitar al copilului

Sistemul imunitar ofera organismului capacitatea de a lupta cu agenti patogeni, precum virusuri, bacterii si fungi, precum si cu factori de mediu agresivi, ca poluarea si radiatiile ultraviolete. In primele luni de viata, organismul unui copil este inca protejat de anticorpii mamei (imunitate innascuta), iar, pe masura ce se maturizeaza, isi dezvolta si propriul sistem imunitar (imunitate dobandita) (1). Totusi, acest proces depinde de mai multi factori, de la stilul de viata si alimentatie la mediul inconjurator. Incapacitatea sistemului imunitar al copiilor mici de a apara eficient organismul de agentii patogeni explica frecventa mai mare a infectiilor virale si bacteriene cu care se confrunta acestia. Cele mai frecvente in acest sens sunt infectiile respiratorii si intestinale, dar si afectiunile autoimune si alergiile. Medicul pediatru poate evalua regulat starea de sanatate a celui mic, pentru a vedea daca raspunsul sau imun poate fi stimulat prin anumite metode, astfel incat sa-si mentina vitalitatea si energia la cote maxime. 

Care sunt metodele prin care poti sustine sistemul imunitar al copilului tau

imunitatea la copii

Un sistem imunitar puternic favorizeaza o dezvoltare fizica si psihica sanatoasa (2). Cele mai importante metode prin care iti poti ajuta copilul sa aiba un sistem imunitar robust sunt urmatoarele:

O dieta echilibrata

Ofera-i copilului o alimentatie variata, bogata in vitamine, minerale, fibre si proteine de buna calitate si saraca in grasimi saturate, sare si zahar. Cele mai importante ingrediente pentru sustinerea sistemului imunitar sunt:

  • vitamina C - joaca un rol crucial in productia si functionarea celulelor imunitare, in special a limfocitelor si fagocitelor, necesare in lupta impotriva infectiilor bacteriene si virale (3). Studiile au aratat ca vitamina C poate reduce durata infectiilor respiratorii, cum ar fi raceala, putand chiar atenua gravitatea simptomelor (4)
  • vitamina D - este importanta pentru modularea raspunsului imunitar, ajutand la controlul inflamatiei (5). Mai multe studii au aratat ca un nivel adecvat de vitamina D in organism poate contribui la reducerea riscului de infectii respiratorii, precum raceala si gripa, dar si la ameliorarea simptomelor astmului (6)
  • zincul - este implicat in maturizarea si activarea celulelor imunitare, in special a limfocitelor T, si joaca un rol vital in productia de anticorpi, molecule esentiale pentru a identifica si neutraliza agentii patogeni (3). 

Atat vitaminele C si D3, cat si zincul au proprietati antioxidante, ajutand la neutralizarea radicalilor liberi si  contribuind la reducerea stresului oxidativ si a deteriorarii celulare, un aspect esential pentru functionarea optima a sistemului imunitar. 

Dieta joaca, de asemenea, un rol cheie pentru o flora intestinala integra, un lucru foarte important, avand in vedere ca aproximativ 70% din celulele imunitare sunt situate la nivelul intestinului. Probioticele, precum bacteriile lactice si bifidobacteriile, pot sa promoveze sanatatea intestinala, consolidand astfel prima linie de aparare a sistemului imunitar, mai ales in cazul infectiilor respiratorii si gastrointestinale, frecvente la copii (7).

Un mediu sanatos si conditii igienice adecvate

Mediul de viata este foarte important pentru sistemul de aparare naturala al organismului. Poluarea, expunerea la fumul de tigara si spatiile supraincalzite, dar si variatiile mari de temperatura si igiena excesiva pot afecta sistemul imunitar. Un anumit nivel de expunere la germeni este esential pentru ca cel mic sa isi formeze rezerva naturala de anticorpi. Insa invatarea gesturilor corecte de igiena, inclusiv spalatul regulat pe maini cu apa si sapun, ajuta la limitarea transmiterii germenilor. 

Activitatile fizice regulate

Activitatile fizice regulate sunt importante pentru ameliorarea imunitatii. In timpul exercitiilor fizice sunt eliberati hormoni, ca endorfinele, proteine, precum citokinele, cu rol in reglarea raspunsului imun, si aminoacizi, ca glutamina, care activeaza sistemul imunitar. 

Somnul de calitate

Somnul regleaza activitatea hormonilor de crestere si are un efect pozitiv asupra dezvoltarii fizice si neuronale. Un copil odihnit va fi mult mai rezistent la infectiile comune. Respecta orele de somn si incearca sa-i stabilesti o rutina corecta inainte de culcare, astfel incat organismul sau sa se poata recupera eficient.

Ce este argintul coloidal si cum poate sa sustina imunitatea copilului tau

ioni de argint

In cautarea continua de a asigura sanatatea si bunastarea copiilor lor, multi parinti apeleaza la metode naturale prin care pot sa le stimuleze sistemul imunitar. O astfel de solutie este argintul coloidal, un ingredient cu beneficii pentru sanatate cunoscute de milenii (8). Argintul coloidal, prezinta proprietati antibacteriene, antifungice si antivirale (9), a devenit popular in ultimii ani pentru ca ofera suport sistemului imunitar. Acesta este o suspensie de micro-particule de argint intr-un lichid, de obicei apa pura sau deionizata, cu incarcare electrica pozitiva. 

Principalele directii de utilizare ale argintului coloidal la copii sunt urmatoarele:

  • actiune si protectie antibacteriana, antivirala si antifungica - unele studii au aratat ca ionii de argint ar putea afecta mecanismele celulare ale bacteriilor si virusurilor, respectiv ADN-ul lor, inhibandu-le capacitatea de a se reproduce in organism (10). De asemenea, prin oxidarea catalitica, argintul coloidal ar putea inhiba respiratia celulara a unor agenti patogeni, care astfel sunt distrusi. Un alt studiu sustine ca argintul coloidal este un agent antimicrobian cu spectru larg util impotriva bacteriilor aerobe si anaerobe, avand un spectru mai limitat si mai specific impotriva fungilor (11). De asemenea, unele cercetari au aratat ca ionii de argint ar putea inhiba activitatea unor virusuri precum  herpes simplex si cel al hepatitei B, dar si a unor ciuperci precum Candida albicans  (12). Astfel, prin proprietatile sale antimicrobiene, argintul coloidal ar putea oferi o protectie suplimentara in cazul infectiilor comune, foarte frecvente mai ales in copilarie, si implicit să echilibreze sistemul imunitar. (13). 
  • reducerea timpului de recuperare dupa infectiile bacteriene si virale
  • reducerea frecventei afectiunilor respiratorii, a racelilor si a durerilor de gat. Argintul coloidal poate sa fie folosit ca un ajutor natural in perioadele in care copiii prezinta un risc mai mare de infectii.

Este recomandata respectarea cu strictete a indicatiilor privind administrarea si dozarea suplimentelor alimentare cu argint coloidal. Depasirea dozei recomandate poate cauza, in timp, o manifestare ireversibila numita argirie sau argiroza, care are ca simptome pigmentarea in nuante de gri-negru a pielii si mucoaselor, din cauza acumularii particulelor de argint. De asemenea, argintul coloidal ar putea reduce eficienta anumitor tratamente urmate in paralel sau sa afecteze functiile hepatice, daca este administrat in exces pe termen lung. Inainte de a apela la suplimente alimentare,  se recomanda consultarea unui medic, pentru a stabili dozele potrivite, in functie de nevoile individuale ale fiecarui copil. 

First Defense de la Childlife Essentials, pentru imunitatea copilului tau

Secom® iti ofera produsul First Defense Childlife Essentials, care poate sa ajute la echilibrarea sistemului imunitar al copilului tau prin producerea imunoglobulinelor igA, igM, igG si a limfocitelor T. First Defense poate sa stimuleze imunitatea specifica (dobandita) umorala si celulara, sa creasca numarul de fagocite – celule care inglobeaza si distrug agentii patogeni. De asemenea, poate sa stimuleze imunitatea innascuta, sa ajute organismul sa se recupereze mai rapid dupa anumite infectii si protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. 

In afara de argintul coloidal si zincul prezentate mai sus, First Defense contine cateva ingrediente recunoscute pentru capacitatile lor de a sustine apararea naturala a organismului:

  • sunatoarea (Hypericum perforatum) - aceasta este o planta cunoscuta mai ales pentru proprietatile sale calmante, dar si antibacteriene si antivirale, astfel ca poate fi un sprijin natural pentru consolidarea imunitatii copiilor, promovand starea lor generala de bine. Anumiti compusi ai sai au proprietati antiinflamatorii, creand astfel un mediu mai favorabil pentru un sistem imunitar puternic. De asemenea, datorita continutului sau de compusi antioxidanti, sunatoarea poate ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor oxidative 
  • arabinogalactanul din Larix laricina (o specie de conifer originar din America de Nord) - extractul de Larix laricina imbunatateste raspunsul sistemului imunitar innascut si adaptativ, inclusiv in infectiile cailor respiratorii superioare. Totodată, arabinogalactanul din Larix are efect prebiotic si sustine cresterea bacteriilor benefice in colon (Bifidobacterium si Lactobacillus acidophilus), cu rol pozitiv in mentinerea echilibrului florei intestinale, promovand astfel o rezistenta mai buna la infectii 
  • frunzele de maslin - extractul din frunzele de maslin (Olea europaea) este recunoscut pentru proprietatile sale medicinale de secole. Acesta poate contribui la intarirea imunitatii copiilor si la sustinerea starii lor generale de bine, prin continutul mare de antioxidanti. Ca si celelalte ingrediente mentionate anterior, are proprietati antiinflamatorii, dar si antimicrobiene, putand contribui la lupta impotriva infectiilor, mai ales a celor ale tractului respirator
  • semintele de grepfrut (Citrus paradisi) - bogat in bioflavonoide, extractul din seminte de grepfrut este larg utilizat datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, antimicrobiene si antioxidante. Actioneaza impotriva unei game largi de bacterii, virusuri, ciuperci si paraziti, ceea ce poate contribui la prevenirea infectiilor si la sustinerea imunitatii copiilor.

Cu o forma lichida usor de dozat si de administrat, First Defense Childlife Essentials de la Secom® poate fi folosit ca suport pentru functionarea normala a sistemului imunitar. 

Sursa foto: Freepik

Resurse:

  1. https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=all-about-the-immune-system-90-P01665
  2. https://www.health.harvard.edu/blog/boosting-your-childs-immune-system-202110122614
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20515554/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279544/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21527855/#:~:text=Vitamin%20D%20can%20modulate%20the,an%20increased%20susceptibility%20to%20infection
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8389855/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18512639/
  8. https://www.researchgate.net/publication/26330393_History_of_the_Medical_Use_of_silver
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5093183/
  10. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/s0920586196002039
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23017226/
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5037809/#B199-ijms-17-01534
  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27620485/

Acesta este un articol publicitar si poate contine plasare de produse. 

Produse recomandate


  • Pret obisnuit
    127,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare