Celulele stem utilizate in ruptura de menisc

Celulele stem utilizate in ruptura de menisc

Un nou dispozitiv medical cu celule stem a fost utilizat in tratamentul rupturii de menisc, una dintre cele mai intalnite leziuni ale genunchiului.

Dispozitivul care foloseste celule stem din maduva spinarii a fost dezvoltat si testat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie, coordonata de profesorul Anthony Hollander, seful catedrei Stem Cell Biology din cadrul University of Liverpool. Dupa recoltarea celulelor stem, acestea sunt impregnate pe un suport care este apoi implantat in zona rupturii. Tesutul meniscului este cusut peste implant, pentru a nu-si modifica pozitia.Un nou dispozitiv medical cu celule stem a fost utilizat in tratamentul rupturii de menisc, una dintre cele mai intalnite leziuni ale genunchiului.

Primul test s-a efectuat pe un grup de cinci pacienti. La un an dupa interventie medicii au observat ca tesutul meniscului s-a refacut in cazul tuturor pacientilor. Dupa doi ani, trei dintre pacienti isi recuperasera complet functiile genunchiului, iar la doi dintre acestia s-a reintervenit chirurgical, fiind extirpat tesutul afectat din cauza reaparitiei simptomelor sau ca urmare a aparitiei unor noi leziuni.

Rezultatele sunt promitatoare, sustin oamenii de stiinta, in acest moment lucrandu-se la imbunatatirea suportului pentru celule stem, astfel incat sa fie reduse costurile, dar si la simplificarea tehnicii.

Meniscul este o formatiune fibro-cartilaginoasa aflata la suprafata tibiei si este implicata in lubrifierea, protectia suprafetelor articulare si stabilizarea articulatiei.

Anual, peste un milion de persoane din Europa si Statele Unite ale Americii sufera o ruptura de menisc, sportivii fiind mai predispusi acestui tip de leziuni. Peste 90% dintre rupturile de menisc afecteaza inelul fibros articular (partea exterioara a articulatiei), care nu este alimentat cu sange, acest lucru ingreunand repararea lui. Din aceasta cauza, majoritatea sportivilor opteaza pentru indepartarea tesutului lezat, practica ce creste riscul de osteoartrita la varste mai inaintate.

Sursa: Science Daily

Produse recomandate


  • 90 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    72,00 lei
  • 60 tablete ActivTab™
    Pret obisnuit
    151,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare