Insomnia, un efect al stresului de zi cu zi

Insomnia, un efect al stresului de zi cu zi

Sfarsitul de an e atat de aproape, dar asta nu presupune doar ocazii de sarbatoare si cadouri primite si oferite, ci si stres. Finalul lui decembrie se traduce in viata multora dintre noi cu perioade aglomerate la birou, cu mai multe task-uri si termene care trebuie bifate pe ultima suta de metri. In aceste conditii, nu e de mirare ca ajungem sa suferim de probleme cu somnul si sa devenim victime ale uneia dintre cel mai frecvent intalnite afectiuni ale prezentului: insomnia.

Descopera in randurile de mai jos de ce este insomnia un fenomen intalnit cu precadere la final de an, cum se manifesta aceasta si ce efecte are asupra noastra, dar si mijloacele prin care ne putem imbunatati situatia.

Insomnia, cosmarul sfarsitului de an

Activitatea de la job este pe sfarsite, dar sarcinile se inmultesc, iar termenele de predare a proiectelor devin tot mai solicitante. Acasa, pregatirile pentru sarbatori sunt in toi, dar necesitatea de a le aloca timp intra in contradictie cu orele petrecute peste program, la serviciu. Presiunea de a cumpara la timp cele mai frumoase cadouri, conjugata cu grijile financiare si bugetele planificate pe final de an, pentru a face fata tuturor cheltuielilor presupuse de perioada sarbatorilor, completeaza acest tablou alarmant. Realitatea este ca finalul de an este peste masura de stresant pentru multi dintre noi, iar insomnia se reflecta perfect ca un efect al agitatiei si presiunii continue.

Stresul este afectiunea secolului si majoritatea dintre noi ne-am confruntat cu situatii stresante cel puÅ£in o dată in viata. Il putem recunoaste usor atunci cand pulsul o ia razna, inima bate mai repede, muschii se incordează si apar durerile de stomac, caracterizate prin acel “ghem” care se contracta neplacut. Stresul ne afecteaza digestia, buna functionare a sistemului nervos si circulator, dar influenteaza in acelasi timp si calitatea somnului.

Cum va dati seama daca suferiti de insomnie pe baza de stres? In primul rand, este foarte important sa identificati momentul de instalare a acesteia. Daca perioada in care v-ati pierdut somnul coincide cu o evolutie a situatiilor stresante la birou, atunci este foarte probabil ca insomnia sa fie cauzata de aceasta presiune. Mai departe, sentimentele si senzatiile experimentate sunt un alt indice al cauzalitatii insomniei. Va simtiti obosit, dar irascibil, temator, anxios, va enervati din orice si aveti probleme in a va pastra calmul si stapanirea de sine chiar si in cele mai banale situatii? Cel mai probabil, sunteti inca o victima a stresului, iar insomnia - un efect al acestuia.

Important este sa identificam si care este legatura cauzala dintre stres si insomnie. Totul porneste de la perioadele aglomerate, in care volumul de sarcini il depaseste pe cel normal. Atunci cand ne asteapta taskuri ce par sa nu se mai sfarseasca, uitam sa ne mai ridicam de pe scaun si renuntam sa mai luam pauza de masa. Stresul ne afecteaza fizic, cauzand dureri musculare (din cauza incordarii si a orelor petrecute intr-o pozitie crispata), dureri de stomac (mancatul pe fuga sau saritul peste mese) si migrene. Odata pierduta adrenalina, care ne “sterge” aceste senzatii, disconfortul se va instala spre seara, inainte de a merge la culcare, iar asta ne ingreuneaza somnul.

Un mediu de lucru ostil, in care ne simtim permanent presati sau chiar amenintati va conduce si la cresterea presiunii arteriale. Cercetari recente1 au nuantat relatia stransa dintre o tensiune arteriala ridicata si insomnie, aflate in co-dependenta: asa cum episoadele de insomnie duc la o crestere a presiunii sangelui, si aceasta din urma poate antrena dificultatea de a adormi. Ne trezim astfel prinsi intr-un ciclu nociv, in care stresul are un rol fundamental.

De asemenea, stresul de la muncă va cauza si hiperexcitabilitate, care nu dispare insa atunci cand parasim locul de munca. Ajungem acasa, constatam ca nu ne mai putem linisti fluxul gandurilor, ca ne este imposibil sa ne relaxam trupul si mintea si, prin urmare, nu reusim sub nicio forma sa adormim.

Probabil cea mai puternica forma prin care stresul cauzeaza insomnie este anxietatea. Mai ales atunci cand volumul mare de munca este dublat de teama, iar grijile continua sa ne macine pana tarziu in noapte, creierul nu mai reuseste sa se relaxeze. Fie nu reusim sa adormim, fie somnul ne este perturbat, trezindu-ne pe parcursul noptii si fiindu-ne imposibil sa ne mai odihnim (sau adormind foarte greu).

Efectele stresului si ale insomniei, conjugate, se dovedesc devastatoare. Oboseala continua, somnul resimtit puternic pe tot parcursul zilei, dar pierdut noaptea, completeaza cercul vicios, cauzand mai departe episoade de insomnie. Experimentam o iritabilitate suparatoare, schimbari de dispozitie, efecte psihice care ne altereaza comportamentul. Pierderile de memorie si imposibilitatea de a ne concentra vor pune in pericol productivitatea si eficienta la munca, ne vor afecta motivatia si ne vor impinge sa comitem erori. Constatam ca nu mai suntem in stare sa ne ducem la bun sfarsit activitatile de zi cu zi si nu ne mai respectam programul. Nu in ultimul rand, lipsa de somn se resimte si fizic: de la durerile de muschi si oase, la migrene si la indigestie, intregul organism ne este afectat de insomnie, iar imunitatea este slabita.

Ce facem cu insomnia cauzata de stres

Insomnia acuta nu necesita, de cele mai multe ori, un tratament medicamentos, ci poate fi contracarata prin cateva schimbari ale stilului de viata.
Incercati sa inlaturati din viata dvs sursele de stres, sa diminuati volumul de munca, sa limitati statul peste program sau sa va repetati o mantra pozitiva, ca sunteti capabil sa faceti fata. Reduceti sau renuntati la consumul de cafea si alcool, alegeti o alimentatie sanatoasa, faceti sport, incercati yoga, meditatia sau tehnicile de relaxare.

Ca intotdeauna, natura ne vine in ajutor, sustinandu-ne lupta impotriva insomniei. Important este sa mizati acum pe suplimente cu ingrediente cu eficienta recunoscuta nu numai in tratarea insomniei, dar si in calmarea stresului.

Valeriana este o planta utilizata in tratamentul insomniei si al anxietatii din cele mai vechi timpuri. Spre deosebire de medicamente, are mai putine efecte adverse si, mai important, nu creeaza dependenta. Un studiu desfasurat in Elvetia in anii ‘80 a analizat rolul valerianei, prin comparatie cu placebo, asupra a 128 de subiecti. Rezultatele au indicat ca in cazul persoanelor care primisera extracte de valeriana calitatea somnului se imbunatatise considerabil.2

Roinita este o alta planta utilizata inca din Evul Mediu, gratie efectelor ei calmante, reducand anxietatea, stresul si inducand somnul. Potentialul ei a fost analizat alaturi de cel al valerianei, iar edificatoare este o cercetare intreprinsa tot in Elvetia, in cadrul careia ‘98 de voluntari sanatosi au primit fie placebo, fie trei pastile cu valeriana si roinita. Interesant este ca, desi subiectii nu aveau probleme cu insomnia, cei carora le fusesera administrate valeriana si roinita au afirmat ca dorm mult mai bine decat inainte.3

Multi dintre noi am auzit despre efectele pozitive ale valerianei si roinitei, dar nu la fel de bine cunoscut este rolul hameiului in lupta impotriva insomniei. Cercetatorii considera ca actiunea de degradare oxidativa este cea care ii garanteaza efectul sedativ, demonstrat intr-un studiu realizat pe prepelite: pasari cu un program de somn similar cu cel al oamenilor. Primind o doza de 2mg de hamei, pasarile au prezentat o intensitate mai mica a activitatii nocturne si, prin urmare, un somn mai profund.4

Rolul neurotransmitatorilor secretati de creier in reglarea mecanismelor somnului este tot mai discutat in ultima perioada, iar L-Triptofanul este considerat cel mai eficient, din acest punct de vedere, reducand stresul si imbunatatind somnul. Un studiu realizat la Frankfurt, pe 39 de pacienti suferind de insomnie cronica, a demonstrat ca o doza de 2 g de L-Triptofan avea efecte de inducere a somnului.5

Melatonina, hormon secretat de glanda pineala, a suscitat numeroase controverse in ceea ce priveste efectul sau in tratarea insomniei. Rolul sau pozitiv a fost insa nuantat in urma publicarii unei cercetari conduse de specialistii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology, SUA), care, dupa ce au analizat nu mai putin de 17 studii despre melatonina, au ajuns la concluzia ca dozele mici sunt benefice nu numai in inducerea somnului, dar si in reducerea frecventei cu care ne trezim noaptea. 6

Aceleasi rezultate pozitive au fost intarite si de un studiu efectuat asupra a 354 de pacienti suferind de insomnie primara, de peste 55 de ani, carora li s-a administrat melatonina si placebo. In cazul melatoninei, efectele beneficie au atins nu numai calitatea si profunzimea somnului, dar si energia la trezire.7

Insomnia este o afectiune cu efecte serioase asupra organismului nostru, care ne afecteaza profund calitatea vietii. Luptati impotriva tulburarilor de somn din perioada de sfarsit de an cauzate de stres, efectuand mici schimbari ale stilului de viata si recurgand la ingrediente naturale, cu potential benefic demonstrat.

Solutii naturale pentru insomnie

Sleep Optimizer® contine o asociere de ingrediente ce ofera proprietati superioare pentru reducerea tulburarilor de somn cauzate de stres, schimbari de mediu sau de fus orar. Contribuie la reglarea ciclului circadian, inducerea starii de relaxare si la imbunatatirea circulatiei sangvine cerebrale. Formula cuprinde Valeriana, L-Triptofan, PharmaGaba, Roinita, Hamei şi Melatonina.

Mellow Tonin® este o formula care contine melatonina si VitaminaB6. Acesta ajuta la reducerea timpului necesar pentru a adormi, contribuind si la atenuarea tulburarilor de somn.

Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate.


Referinte:
1. Sleep loss and hypertension: a systematic review, www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Aqueous extract of valerian root (Valeriana officinalis L.) improves sleep quality in man, www.sciencedirect.com
3. Valerian/Lemon Balm Combination Well-Tolerated in Clinical Study, www.herbs.org
4. The sedative effects of hops (Humulus lupulus), a component of beer, on the activity/rest rhythm, www.ncbi.nlm.nih.gov
5. Treatment of severe chronic insomnia with L-tryptophan: results of a double-blind cross-over study, www.ncbi.nlm.nih.gov
6. Rest easy: MIT study confirms melatonin's value as sleep aid, www.news.mit.edu
7. Efficacy of prolonged release melatonin in insomnia patients aged 55–80 years: quality of sleep and next-day alertness outcomes, www.tandfonline.com

Produse recomandate


  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    86,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare