-20% la achizitii de 250 de lei | -10% la achizitii de 150 de lei

Rhodiola rosea - un aliat impotriva oboselii

Rhodiola rosea - un aliat impotriva oboselii

Obseala, stresul si surmenajul sunt elemente pe care le traim cu totii, in special daca traim in spatiul urban. Adaptarea organismului la factorii de stres fizic si psihic poate fi cheia acestor probleme, iar Rhodiola poate fi utila in acest sens. Cum ne ajuta aceasta planta si care este rolul ei in cresterea capacitatii de adaptare pentru a ne mentine echilibrul de care avem nevoie pentru buna functionare?

Rhodiola Rosea – planta care prefera frigul

Rhodiola Rosea, cunoscuta si ca Golden Root, Arctic Root, Roseroot, Toiagul lui Aaron, Coroana Regelui, Radacina de Aur, este o planta perena care prefera solurile nisipoase, uscate si clima rece. Poate fi gasita in zonele nordice ale Americii, Europei si Asiei, inclusiv in Siberia. Planta ajunge la o inaltime cuprinsa intre 5 cm si 40 cm, pe aceeasi radacina crescand mai multe tulpini. Florile sunt galben-verzui, uneori pot avea tente de rosu in centru si sunt placut mirositoare1.

Planta este folosita integral, radacina in scop terapeutic, iar tulpina ca aliment, in special la salate.

Despre beneficiile terapeutice ale Rhodiola 77 d.H Rosea mentioneaza, pentru prima data Discorides, medic grec, in anul 77 d.H, in lucrarea: De Materia Medica. Vikingii foloseau rhodiola pentru a spori capacitatile fizice, chinezii considerau ca este cel mai eficient remediu pentru raceala si gripa, medicii mongoli o recomandau pentru tuberculoza si cancer, iar medicii rusi moderni o folosesc pentru cresterea performantelor fizice ale sportivilor, militarilor, astronautilor.

In prezent Rhodiola Rosea este unul dintre cei mai cunoscuti adaptogeni (formula care sustine adaptarea organismului si psihicului la schimbari de mediu, de temperatura, la modificari de ordin hormonal sau in afectiuni emotionale cum ar fi depresiile usoare, anxietatea, stresul).

Literatura de specialitate recomanda administrarea produselor pe baza de radacina de Rhodiola Rosea pentru reducerea nivelului de stres si pentru ameliorarea oboselii, in special celei cauzate de stresul cotidian3,4.

Cum actioneaza Rhodiola cand suntem obositi

Principalele substante active din Rhodiola sunt rosavin, rosarin si salidrosida, antioxidanti vegetali, care au ca principala caracteristica capacitatea de a reduce efectele monoaminoxidazei. Aceasta este o substanta care poate degrada moleculele de serotonina (“hormonul fericirii”, asigura un tonus general bun, creste capacitatea de a socializa si relationa cu oamenii din jur) si dopamina (neurotransmitator inhibitor, care are rolul de a reduce efectele stresului si anxietatii, extrem de sensibil la schimbarile ambientale). Unul dintre cele mai citate studii a fost derulat de catre cercetatorii rusi si viza reducerea oboselii induse de stres in randul studentilor straini, acestia reprezentand una dintre cele mai expuse categorii la stres si la oboseala indusa de acesta, mai ales in timpul sesiunii. Rezultate remarcabile au mai fost prezentate in cadrul unui studiu derulat de cercetatori din Armenia in colaborare cu cercetatori din Suedia si Germania. Acesta a vizat reducerea oboselii si stresului manifestate de medici in timpul garzilor5,6.

Cele mai bune efecte au administrarii de Rhodiola Rosea au fost inregistrate in consumul de durata, minim 12 saptamani, la doze cuprinse intre 200 si 600 mg pentru reducerea stresului si la doze cuprinse intre 340 si 680 mg in cazul depresiei, in care se foloseste ca adjuvant al tratamentului alopat7.

Stiati ca

Extractul de Rhodiola Rosea este al doilea cel mai cunoscut si folosit adaptogen pe plan mondial, dupa Panax Ginseng, depasind Ashwagandha (Ginseng Rosu sau Indian)8.

Referinte:
1. https://ro.wikipedia.org/wiki/Rhodiola_rosea
2. http://www.herbwisdom.com/herb-rhodiola.html
3. http://www.curador.net/indexnl/rosea/Spasov.SHR-5.students.2000.pdf
4. http://www.curador.net/index_fr/rosea/Darbinyan.pdf
5. https://en.wikipedia.org/wiki/Salidroside
6. http://www.infopsihologia.ro/2012/12/dopamina/
7. https://www.drugs.com/npp/rhodiola-rosea.html
8. https://examine.com/supplements/rhodiola-rosea/

Produse recomandate


  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    91,00 lei
  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    91,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare