-20% la achizitii de 250 de lei | -10% la achizitii de 150 de lei

Dermatita (eczema) cauze, simptome, preventie si tratament

Dermatita (eczema): cauze, simptome, preventie si tratament

Dermatita este una dintre cele mai comune boli de piele, care poate apărea în orice etapă a vieții. Gravitatea simptomelor depinde de vârstă, factorii declanșatori și tipul de eczemă. Cu toate că nu există un tratament 100% eficient pentru vindecarea acestei probleme dermatologice, sunt anumite metode care pot preveni apariția ei sau pot ameliora manifestările.

Cuprins:
Ce este dermatita (eczema)?
Tipuri de eczeme
Simptomele dermatitei
Eczema: cauzele apariției
Diagnosticul dermatitei
Eczema: prevenție
Eczema: tratament
Complicații dermatită

Ce este dermatita (eczema)?

Eczema, cunoscută sub numele medical de dermatită, este o afecțiune inflamatorie, caracterizată prin modificări epidermice, cauzate de factorul genetic, de un sistem imunitar hiperactiv, de infecții, alergii ori substanțe iritante.

Există mai multe tipuri de eczeme, cu manifestări diverse, în funcție de cauzele apariției. Însă, printre simptomele specifice dermatitei se numără pruritul (mâncărime intensă), eritemul (roșeață sub formă de pete), edemul (umflarea cauzată de excesul de lichid), piele uscată în zona erupțiilor și durere.

Dermatita poate fi clasificată în funcție de perioada manifestărilor:.

  • Dermatita (eczema) acută - se referă la o erupție cu evoluție rapidă, caracterizată prin vezicule și edem.
  • Dermatita (eczema) cronică - se referă la o zonă iritabilă de pe corp, care are o manifestare de durată. Pielea afectată este, adesea, mai închisă la culoare, mai groasă și mai zgâriată (din cauza gratajului) decât cea din alte zone ale corpului.
  • O stare intermediară este cunoscută sub denumirea de eczemă subacută.

    Eczeme piele

Tipuri de eczeme

Există mai multe tipuri diferite de dermatită. Unele pot avea o manifestare de durată, în timp ce altele se dezvoltă ocazional și pot trece perioade îndelungate până la apariția simptomelor specifice. Unele tipuri de eczeme sunt mai frecvente la copii, iar altele sunt mai comune la adulți. Printre cele mai cunoscute tipuri de dermatită se numără:

  • dermatita atopică;
  • dermatita de contact;
  • dermatita de scutec;
  • dermatita dishidrotică;
  • neurodermatita;
  • dermatita numulară;
  • dermatita periorală;
  • dermatita seboreică;
  • dermatita de stază;
  • eczema mâinilor.

Dermatita atopică

Dermatita atopică este cea mai frecventă formă de eczemă. De obicei, debutează în copilărie și devine mai blândă sau dispare la vârsta adultă. Dermatita atopică face parte din ceea ce medicii numesc „triada atopică“, ce mai cuprinde astmul și rinita alergică („febra fânului“). Asta pentru că mulți oameni care suferă de dermatită atopică au și celelalte două afecțiuni.

În cazul persoanelor care suferă de dermatită atopică, sistemul imunitar - din motive care nu au fost pe deplin identificate - devine hiperactiv. Acest lucru declanșează inflamația, care afectează bariera de protecție a pielii. Factorul genetic și anumiți declanșatori din mediul înconjurător pot fi, de asemenea, responsabili cu deteriorarea barierei pielii. În consecință, pielea devine uscată, apar erupții cutanate de diferite nuanțe (de la cenușiu și maro la violet și roșu), iar senzația de mâncărime este intensă.

Dermatita atopică se manifestă, de obicei, în copilărie. Poate apărea în primele șase luni de viață ale bebelușului.

În unele cazuri, simptomele dermatitei atopice se pot ameliora odată cu înaintarea în vârstă, în vreme ce unii copii care dezvoltă această boală de piele vor avea manifestări pe tot parcursul vieții.

Dermatita de contact

Dermatita de contact apare după ce pielea intră în contact cu o substanță care declanșează o reacție alergică. Poate fi de două tipuri:

  • dermatită de contact alergică - o reacție a sistemului imunitar la un alergen;
  • dermatită de contact iritativă - când o substanță chimică sau un alt tip de substanță irită pielea.

Multe substanțe pot provoca reacții alergice, inclusiv cele regăsite în săpunuri, produse de îngrijire a tenului, parfumuri, bijuterii și plante.

Acest tip de eczemă provoacă, de obicei, erupții cutanate, umflarea zonelor afectate și mâncărime.

Pentru tratarea dermatitei de contact, este nevoie de identificarea și evitarea factorilor declanșatori.
dermatita

Dermatita de scutec

Dermatita de scutec este o inflamație a pielii care apare în rândul bebelușilor. În majoritatea cazurilor, dermatita de scutec se manifestă prin inflamarea pielii în urma contactului cu anumite substanțe. Urina și fecalele sunt principalii factori care irită pielea bebelușilor.

Alte cauze comune ale dermatitei de scutec sunt:

  • candida - o  infecție fungică în zona scutecului, care poate apărea dacă iritația nu este tratată în câteva zile;
  • seboreea - o afecțiune comună a pielii a cărei cauză nu este cunoscută și afectează zona scutecului, dar și alte părți ale corpului.

Când este iritată, pielea bebelușului este, de obicei, roșie. Tratamentul acestei eczeme include perioade fără scutece, precum și folosirea cremelor protectoare. De asemenea, este important ca zona scutecului să fie mereu curată, de aceea acesta trebuie schimbat des. În plus, este recomandată evitarea folosirii unor produse care pot irita pielea, precum săpunul sau șervețelele parfumate.

Dermatită dishidrotică

Eczema dishidrotică provoacă vezicule mici, care determină mâncărime intensă, pe palme, pe tălpi și pe marginile degetelor de la mâini și de la picioare. Deși cauza reală a eczemei dishidrotice nu este cunoscută, este mai frecventă la persoanele care au o altă formă de eczemă și tinde să apară în familie, sugerând o componentă genetică.

Eczema dishidrotică este mai frecventă la adulții tineri, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Aceștia pot suferi o singură dată de dermatită dishidrotică, dar, de regulă, această problemă a pielii este de durată: apare și dispare pe parcursul vieții.

Eczema dishidrotică poate fi cauzată de alergii (rinita alergică), expunerea la substanțe - precum nichelul -, stresul, vremea caldă și umedă, dar și transpirația la nivelul mâinilor și picioarelor.

Neurodermatita

Neurodermatita este o afecțiune a pielii care debutează cu prurit. Din cauza faptului că mâncărimea este foarte intensă, nevoia de grataj (scărpinat) crește, ceea ce duce la deteriorarea pielii, care devine mai groasă și solzoasă. De asemenea, pot apărea sângerări și infectări ale zonelor cu probleme.

Deși nu este o boală de piele care să pună viața în pericol și nici nu este contagioasă, neurodermatita poate afecta calitatea vieții. Din cauza mâncărimii intense și recurente, somnul și funcția sexuală pot fi perturbate.

De obicei, simptomele neurodermatitei apar pe gât, încheieturi, antebrațe, picioare și în zona anală.

Dermatită numulară

Dermatita numulară, cunoscută și sub denumirea de eczemă discoidă, se manifestă prin formarea unor pete circulare pe piele, însoțite de mâncărime. Petele formate pot semăna cu o monedă.

De regulă, eczema numulară apare după o leziune a pielii, cum ar fi o arsură sau ciupitură de insectă, dar există și alte cauze, precum o reacție alergică la metale ori substanțe chimice.

Este mai frecventă în rândul bărbaților, care au, de obicei, primul episod după vârsta de 50 de ani. În ceea ce privește femeile, acestea pot dezvolta dermatită numulară înainte de vârsta de 30 de ani.

Unii copii cu dermatită atopică severă pot dezvolta, de asemenea, eczemă numulară.
Dermatita periorala

Dermatită periorală

Dermatita periorală este o erupție care apare în jurul gurii. Pielea afectată poate fi solzoasă, uscată și descuamată, cu umflături inflamate, numite papule. Dermatita periorală poate arăta ca acneea și este, adesea, confundată cu ea.

În cazuri mai rare, dermatita periorală apare pe pleoape sau în jurul ochilor și nasului, la nivelul urechilor, gâtului și scalpului sau pe organele genitale.

Acest tip de eczemă este mai frecvent în rândul femeilor cu vârsta între 25 și 45 de ani.

Dermatită seboreică

Considerată o formă cronică de eczemă, dermatita seboreică apare pe corp unde există o mulțime de glande producătoare de ulei (sebacee), respectiv zona superioară a spatelui, pe scalp și pe nas.

Dermatita seboreică provoacă o erupție cutanată, cu scuame și prurit. Manifestările dermatitei seboreice sunt asemănătoare cu cele ale altor afecțiuni ale pielii, precum psoriazisul, dermatita atopică sau o reacție alergică.

Deși cauza exactă nu este cunoscută, experții consideră că dermatita seboreică poate apărea din pricina mai multor factori, printre care genetica, stresul, vremea rece și uscată, unele afecțiuni medicale și consumul anumitor medicamente.

Nou-născuții și adulții cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani sunt mai predispuși riscului de a dezvolta dermatită seboreică. Este mai frecventă în rândul bărbaților decât al femeilor.

Dermatită de stază

Dermatita de stază, numită și dermatită gravitațională și eczemă venoasă, apare când există o insuficiență venoasă sau o circulație deficitară la nivelul membrelor inferioare. Insuficiența venoasă apare în momentul în care valvele din venele picioarelor, care ajută la transportul sângelui, slăbesc, iar lichidul se scurge direct pe piele. Din acest motiv apar umflături, roșeață, mâncărime și durere la nivelul picioarelor.

Insuficiența venoasă poate fi cauzată de îmbătrânire, dar poate semnala și o afecțiune medicală gravă, cum ar fi boala de inimă sau de rinichi.

Dermatita de stază este mai frecventă la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, iar femeile sunt mai predispuse să sufere de această afecțiune a pielii în comparație cu bărbații.

Eczema mâinilor

Persoanele care lucrează în medii în care folosesc, în mod regulat, substanțe chimice care irită pielea pot suferi de eczema mâinilor. Coafezele, frizerii, personalul care se ocupă de curățenie ori cel medical intră în categoria de risc pentru a dezvolta eczema mâinilor.

Printre cele mai frecvente simptome ale acestui tip de dermatită se numără: pruritul, înroșirea și uscarea pielii.

eczema

Simptomele dermatitei

Simptomele dermatitei variază de la forme ușoare la forme severe și arată diferit, în funcție de ce parte a corpului este afectată. De asemenea, simptomele vor varia în funcție de tipul de dermatită care le provoacă. Însă, cele mai comune simptomele ale eczemei sunt:

  • erupțiile cutanate;
  • veziculele;
  • pielea îngroșată, uscată și crăpată;
  • pielea decolorată;
  • pielea iritată;
  • pruritul;
  • eritemul;
  • edemul;
  • durerea.

Pe pielea mai închisă la culoare, erupțiile cutanate vor fi, de obicei, gri, violet sau o nuanță mai închisă decât cea a pielii. Pe pielea mai deschisă la culoare, petele cauzate de dermatită vor fi roz sau roșii.

Scărpinatul poate provoca răni deschise, care se pot infecta. Aceste infecții ale pielii se pot răspândi și, dacă nu sunt tratate la timp, pot pune viața în pericol.

Persoanele care suferă de dermatită pot experimenta perioade de timp în care simptomele se agravează, urmate de perioade de timp în care manifestările se vor ameliora.
piele atopica

Eczema: cauzele apariției

Cercetătorii nu au identificat cauza exactă pentru apariția eczemei, însă mulți profesioniști din domeniul sănătății consideră că aceasta se dezvoltă ca urmare a unei combinații de factori genetici și de mediu.

Copiii sunt mai predispuși să dezvolte dermatită, dacă unul dintre părinți a fost diagnosticat cu o astfel de afecțiune a pielii. În cazul în care ambii părinți au o afecțiune atopică, riscul este și mai mare.

De asemenea, anumiți factori de mediu pot contribui la apariția eczemei.

  • Factori iritanți: săpunuri, șampoane, detergenți, dezinfectanți, sucuri din fructe proaspete, carne și legume.
  • Alergeni: acarienii, animalele de companie și mucegaiul pot provoca eczeme alergice.
  • Microbi: anumite bacterii, precum Staphylococcus aureus, virusuri și fungi.
  • Temperaturi extreme: vremea caniculară, precum și cea rece, umiditatea ridicată și cea scăzută, dar și transpirația cauzată de exercițiile fizice intense pot provoca eczeme.
  • Alimente: produsele lactate, ouăle, nucile, semințele, alimentele din soia și grâu.
  • Stres: nu este o cauză directă pentru apariția eczemei, dar poate agrava simptomele.
  • Hormoni: femeile pot avea simptome când au loc schimbări hormonale, cum ar fi în timpul sarcinii și în anumite momente ale ciclului menstrual.

Totodată, persoanele care au anumite probleme de sănătate, care suferă de astm sau de alergii sunt mai predispuse să dezvolte eczeme, în comparație cu cele clinic sănătoase.

Diagnosticul dermatitei

Pentru a diagnostica dermatita, medicul va examina pielea afectată și va încerca să identifice factorii declanșatori.

Pentru a obține rezultate mai concludente, un medic dermatolog poate recomanda:

  • un test de sânge - pentru a identifica alte cauze ale erupției care ar putea să nu aibă legătură cu dermatita;
  • o biopsie a pielii - pentru a identifica tipul de dermatită;
  • un test de alergie.

Este obligatoriu un consult medical dacă simptomele dermatitei provoacă disconfort și durere - motiv pentru care calitatea somnului, precum și desfășurarea activităților zilnice sunt afectate -, manifestările nu se ameliorează după tratamente fără prescripție medicale, iar infecțiile cutanate se agravează.

Eczema: prevenție

Există câteva măsuri care contribuie la reducerea simptomelor dermatitei.

  • Evitarea factorilor declanșatori. Odată ce descoperi care sunt factorii declanșatori, este important să eviți contactul cu aceștia. Purtarea hainelor sau a echipamentului de protecție, în cazul în care efectuezi o sarcină care implică iritanți sau substanțe chimice, precum și folosirea produselor cosmetice fără alcool și parfumuri sunt pași necesari pentru reducerea simptomelor.
  • Hidratarea pielii. Aplicarea produselor de îngrijirea hidratante, limitarea băilor la 5-10 minute, pentru a nu usca pielea, precum și folosirea apei calde, în locul celei fierbinți, contribuie la evitarea dezvoltării anumitor tipuri de dermatită.
  • Atenție acordată zonelor afectate. Scărpinatul poate deschide sau redeschide rănile și poate răspândi bacteriile în alte părți ale corpului.
  • Gestionarea stresului. Pentru că stresul este unul dintre factorii care pot contribui la agravarea simptomelor dermatitei, este important să fie ținut sub control, prin anumite activități relaxante (yoga, sport, lectură, meditație etc.).

Eczema: tratament

În prezent, nu există un remediu cu eficiență 100% pentru tratarea eczemelor. Însă, un medic dermatolog poate prescrie un tratament care să contribuie la vindecarea pielii afectate și prevenirea apariției simptomelor.

Planul de tratament se determină în funcție de vârsta, simptomele și starea actuală de sănătate a pacientului.

Pentru tratarea dermatitei, medicul dermatolog poate recomanda:

  • creme sau unguente cu corticosteroizi - pentru a reduce mâncărimea și inflamația; 
  • antibiotice topice (aplicate locale)- pentru tratarea infecțiilor;
  • antihistaminice - pentru a ține sub control mâncărimea și pentru a preveni efectele cauzate de scărpinat;
  • inhibitori de calcineurină - pentru a reduce răspunsul imunitar care cauzează pete roșii și mâncărime;
  • creme hidratante - pentru repararea barierei și refacerea pielii;
  • terapie cu lumină (fototerapie) - pentru vindecarea erupțiilor cutanate, prin expunerea pielii la lumină ultravioletă.

Complicații dermatită

Deși cele mai multe forme de dermatită au manifestări ușoare, iar această afecțiune a pielii nu este una care să pună viața în pericol, există anumite complicații care pot apărea în cazuri extreme:

  • infecții virale ale pielii:
  • deprivare de somn;
  • conjunctivită;
  • blefarită (inflamație și roșeață a pleoapei).

În concluzie, eczema este o afecțiune comună a pielii, cel mai frecvent tip fiind dermatita atopică. Este o problemă cutanată care poate provoca disconfort și poate varia ca severitate. Se prezintă diferit în funcție de vârsta unei persoane și de factorii care o declanșează. Deși, în prezent, nu există niciun remediu 100% eficient pentru vindecarea dermatitei, sunt anumite metode prin care simptomele pot fi prevenite sau ameliorate.

Sursă foto: Freepik/ Shutterstock

Resurse:

  1. https://dermnetnz.org/topics/dermatitis
  2. https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/atopic-dermatitis/
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/contact-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352742#
  4. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/diaper-dermatitis#
  5. https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/dyshidrotic-eczema/
  6. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/neurodermatitis/symptoms-causes/syc-20375634#:
  7. https://www.healthline.com/health/skin/nummular-eczema
  8. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21458-perioral-dermatitis#
  9. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/seborrheic-dermatitis-medref
  10. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/venous-stasis-dermatitis#
  11. https://www.healthline.com/health/types-of-eczema#hand-eczema
  12. https://www.medicalnewstoday.com/articles/14417#causes
  13. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/4089-dermatitis
  14. https://www.medicalnewstoday.com/articles/14417#treatments

Produse recomandate


  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    51,00 lei
  • 100 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    78,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare