-20% reducere la comenzi peste 200 lei

Constipatia la copii

Constipatia la copii

Constipatia este o problema comuna in randul copiilor, dar nu trebuie tratata cu indiferenta. Aflati de ce apare si cum poate fi gestionata in mod natural.

De ce sufera copiii de constipatie?

Nu trebuie sa va nelinistiti daca cel mic sufera de episoade sporadice de constipatie; de fapt, aceasta afectiune este des intalnita in randul copiilor. Se poate considera ca un copil are constipatie daca are mai putin de trei scaune pe saptamana, disconfort sau durere la eliminarea scaunelor, scaune consistente, tari sau uscate.

Ce este important de retinut este ca nu neaparat frecventa scaunelor devine principalul indicator al constipatiei, cat dificultatea eliminarii lor. Multi parinti se ingrijoreaza daca micutul nu merge la toaleta o data pe zi, dar realitatea este ca numarul miscarilor intestinale difera de la un copil la altul. Un minimum de trei scaune pe saptamana este considerat normal, iar atat timp cat consistenta este moale, iar eliminarea materialelor fecale este usoara, lipsita de durere, nu aveti de ce sa va faceti griji.

Trebuie sa va ingrijorati, insa, atunci cand copilul experimenteaza dureri in timpul eliminarii scaunului, disconfort abdominal sau cand scaunul are urme de sange. Un alt fenomen asociat constipatiei este si incontinenta fecala, care presupune eliminarea spontana, necontrolata, de materii fecale (fenomen cunoscut cu denumirea de encoprezis).1 Semne suplimentare, la care trebuie sa fiti atenti si care pot indica constipatia, sunt si balonarea frecventa, pierderea poftei de mancare, agitatia nejustificata, schimbarile comportamentale (micutul este iritabil sau trist fara motiv), greata sau chiar diareea. Nu ezitati sa apelati la un doctor de urgenta atunci cand constipatia este insotita de febra, voma, pierdere in greutate sau aparitia fisurilor anale.

O alta cauza a constipatiei la copii este alimentatia. O dieta saraca in fibre si in lichide, in care domina alimentele procesate, chipsurile, branzeturile, painea alba, dulciurile si carnea reprezinta un factor cu implicatii majore in aparitia constipatiei.
De asemenea, schimbarile in nutritie pot diminua numarul scaunelor, in acest caz inceputul diversificarii la bebelusi poate fi asociat cu probleme de tranzit si constipatie.

Cei mici isi pot acutiza singuri constipatia abtinandu-se sa mearga la toaleta. In toiul unui joc incins, copiii prefera sa amane o activitate plictisitoare, alegand sa-si retina miscarile intestinale. La fel pot proceda si la scoala, fiindu-le rusine sa ceara voie invatatoarei sa mearga la toaleta. Nu in ultimul rand, durerea experimentata in timpul scaunelor eliminate cu dificultate il face pe cel mic prizonier intr-un cerc vicios: isi aminteste cat de greu i-a fost ultima data, asa ca prefera sa amane pe cat se poate momentul mersului la toaleta.

Va sfatuim sa nu neglijati nici cauzele emotionale ale constipatiei. Schimbarile de viata, petrecute la varste mici, pot perturba echilibrul copiilor, iar inceperea scolii, mutatul sau neintelegerile din familie isi vor pune amprenta asupra lor, provocand, intre altele, constipatia. Istoricul familial are partea sa de „vina”: daca va confruntati la randul dvs cu constipatia, sunt sanse mari ca fiul sau fiica sa va mosteneasca aceasta problema.

Cum preveniti si gestionati constipatia celui mic

Acum ca am deslusit specificul si cauzele constipatiei in randul celor mici, sa analizam care sunt modalitatile prin care ne asiguram ca micutii nu se vor mai chinui cu miscarile intestinale dificile sau dureroase.

O alimentatie sanatoasa este cheia unui tranzit echilibrat. Decorati farfuria celui mic cu legume si fructe proaspete si includeti neaparat in regimul acestuia cereale si paine integrala, fasole uscata sau mazare, piersici, caise, spanac, iaurt si supe cat cuprinde. Fibrele sunt esentiale, dar nici lichidele nu trebuie trecute cu vederea. Incurajati-l pe cel mic sa bea apa de cate ori ii este sete si feriti-l de sucurile carbogazoase. Smoothie-urile proaspete, preparate din prune, pere sau mere sunt o alternativa gustoasa la bauturile din comert si sunt recomandate daca un copil are tendinta de a se constipa.

Este foarte important si sa creati un ritual al mersului la toaleta. Mai ales la varstele fragede, copiii tind sa ignore senzatia de defecare! Insistati bland ca cel mic sa foloseasca toaleta dimineata, astfel ii veti consolida un obicei sanatos si veti lupta eficient impotriva instalarii constipatiei. Mentineti-va calmul, mai ales daca nu aveti succes din prima, iar stresul nu-i constructiv.

Natura ne este intotdeauna un ajutor de nadejde. Ingredientele care provin din sanul ei sunt utile si in cazul prevenirii constipatiei si reglarii tranzitului intestinal. Printre metodele naturale care sunt de ajutor in aceasta problema se numara si probioticele - microorganisme vii nepatogene, care au numeroase efecte pozitive asupra sanatatii.

Probioticele pot reduce episoadele de constipatie, au concluzionat si cercetatorii Departamentului de Pediatrie al Universitatii Aldo Moro din Bari, Italia. In perioada 2010-2012, cercetatorii au urmarit un 589 de nou-nascuti din 9 centre italiene, care sufereau de constipatie. Acestora li s-au administrat cinci picaturi de probiotic, tulpina lactobacillus reuteri, timp de 90 de zile, observandu-se la finalul perioadei ca episoadele de constipatie s-au redus comparativ cu efectul placebo (4,2 scaune pe zi comparativ cu 3,6).2

Efectele probioticelor in constipatia la copii au fost analizate si de un grup de cercetatori de la Child Growth and Development Research Center, de la Universitatea Isfahan din Iran. Acestia au administrat timp de doua luni ulei mineral (Paraffin 1) sau ulei mineral imbogatit cu probiotice (Lactol®, compus al Lactobacillus Sporogenes) unui grup de 60 de copii cu varste cuprinse intre 2 si 14 ani, timp de doua luni. Rezultatele au fost net superioare in cazul uleiului mineral amestecat cu probiotice: frecventa mai mare a scaunelor, reducere a durerii in timpul eliminarii scaunelor si diminuare a incontinentei fecale, imbunatatiri vizibile in tratamentul constipatiei.3

Un alt ingredient pe care puteti miza in lupta impotriva constipatiei care il chinuie pe cel mic este colostrul, respectiv laptele matern din primele ore dupa nastere. Denumirile oferite colostrului atesta potentialul sau, fiind considerat un „miracol al naturii” sau „aur lichid”. Colostrul este sarac in grasimi, dar bogat in carbohidrati, proteine, anticorpi, factori de crestere si anticorpi care sustin dezvoltarea bebelusului. Cercetatorii au remarcat insa si potentialul laxativ bland al colostrului, absolut necesar pentru a pune in functiune digestia copilului si a-i sustine primele miscari intestinale.4

Colostrum plus Probiotics si Baby’s Jarro-Dophilus® + FOS, GOS, solutii inovative pentru care ajuta copilul in constipatie

Optati pentru formule naturale, special create pentru nevoile copiilor. Colostrum plus Probiotics de la Secom® este un produs care ajuta la dezvoltarea si protejarea florei intestinale benefice a copilului. Formula care asociaza colostrum-ul cu probioticele contribuie la imbunatatirea tranzitului, reducerea constipatiei si simptomelor asociate acesteia.

Baby’s Jarro-Dophilus® + Fos, GOS contine 3 miliarde bacterii probiotice, pentru o repopulare optima a florei microbiene. Formula actioneaza pana la nivelul colonului datorita celor 6 tulpini probiotice (4 Bifidobacterium si 2 Lactobacillus) si cele 2 tulpini prebiotice (FOS si GOS). Acesta ajuta la reglarea tranzitului intestinal si poate fi administrat din prima zi de viata a copilului.

Produsele sunt recomandate de Societatea Romana de Pediatrie.


Referinte:
1. Explicatia detaliata a incontinentei maselor fecale (encoprezis) la copii: cauze, la ce trebuie sa atrageti o atentie deosebita, tratament eficient, goo.gl/SNlaQ2
2. Prophylactic use of a probiotic in the prevention of colic, regurgitation, and functional constipation: a randomized clinical trial, goo.gl/eFEkgw
3. Comparison of Lactobacillus Sporogenes plus mineral oil and mineral oil alone in the treatment of childhood functional constipation, goo.gl/3qwfNo
4. Colostrum, goo.gl/6jpjuU

Produse recomandate


  • 50g pudra (gust d...
    Pret obisnuit
    152,00 lei
  • flacon cu 71 g pu...
    Pret obisnuit
    150,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare