-20% reducere la comenzi peste 200 lei

Coenzima Q10: molecula care ne protejeaza inima

Coenzima Q10: molecula care ne protejeaza inima

Coenzima Q10 (Ubichinona) este o substanta liposolubila, similara vitaminelor, cunoscuta mai mult in industria cosmetica, dar cu implicatii majore in sanatatea sistemului cardiovascular. Ce este aceasta molecula si care sunt rezultatele celor mai noi studii privind aplicabilitatea sa in domeniul sanatatii, aflati in randurile de mai jos.

Istoric

Coenzima Q 10, cunoscuta si sub numele de ubiquinona, a fost izolata pentru prima data in anul 1957 de catre echipa de cercetatori condusa de Dr. Crane, incadrul Universitatii Wisconsin. Meritul determinarii structurii sale chimice - 2,3-dimetoxi-5-metil-6-decaprenil-benzoquinona, un an mai tarziu,in 1958, apartine doctorului Folkers si colegilor sai de la Universitatea din Texasi.

Structura, forme, raspandire.

Ubiquinona (CoQ10) reprezinta un antioxidant ubiquitar, fiind extrem de raspandita in natura. In organism ea face parte dintr-un sistem redox, impreuna cu forma sa redusa-ubiquinolul.

Aceasta este sintetizata in celulele organismului si utilizata ca atare sau sub forma redusa. Cele doua forme sunt inter-convertibile, in functie de necesitatile organismului.

Coenzima Q 10: De ce trebuie sa privim dincolo de concentratie

Ubiquinona asa cum ii spune si numele, prezinta o raspandire ubicvitara (insa si numele ei deriva de la cuvantul latin “ubique”- care in traducere libera inseamna “peste tot”).

Fiind o substanta liposolubila, ubiquinona in stare pura are o biodisponibilitate redusa. Se absoarbe prin difuziune pasiva facilitata de molecule de transport, la nivelul enterocitelor, trecand in limfa si apoi in circulatia generala. Nefiind absorbita direct in circulatia sangvina este necesar un interval mai lung de timp pana la atingerea concentratiilor plasmatice maximale. Exista mai multe tipuri de tehnologii utilizate pentru cresterea biodisponibilitatii coenzimei Q10. Metodele conventionale includ reducerea dimensiunii particulei de Q10 sau cresterea solubilitatii prin utilizarea: emulsiilor, suspensiilor, a dispersiilor solide, imbogatita cu ciclodextrine etc.

Printre formele farmaceutice cu biodisponibilitate superioara se numara sistemele inovatoare care se bazeaza pe incorporarea particulelor in vezicule lipidice de transport (lipozomi).

Lipozomii reprezinta nanovezicule alcatuite dintr-un strat bilipidic format din fosfolipide si colesterol, care faciliteaza absorbtia ubiquinonei, crescandu-i substantial biodisponibilitatea.

Utilizarea CoQ10 in contextual afectiunilor cardiovasculare

Ubiquinona reprezinta deja o resursa terapeutica cu traditie, utilizata de peste 30 de ani in tratamentul complementar al afectiunilor cardiovasculare. Deficitul de CoQ10 este documentat la pacientii care sufera de afectiuni cardiovasculare. Suplimentarea se impune cu atat mai mult cu cat este binecunoscut faptul ca anumite clase de medicamente utilizate in mod usual in patologia cardiovasculara accentueaza deficitul de CoQ10 (statine, beta-blocante etc.).

Coenzima Q10 in HTA

In hipertensiunea arteriala este documentat rolul modulator al ubiquinonei, aceasta actionand asupra rezistentei periferice. Majoritatea lucrarilor de specialitate documenteaza faptul ca efectul therapeutic se instaleaza la cca. 4-12 saptamani de la debutul administrariiii.

Intr-o meta analiza privind rolul Coenzimei Q10 in terapia hipertensiunii arteriale, realizata in 2007, s-au evaluat 12 studii clinice, care au inclus 362 de pacienti. Dintre acestea trei au fost de tip randomizat controlat, unul de tip cross-over si opt dintre acestea,studii open-label. In cadrul primei categorii evaluate, s-a constat o reducere cu 16.6% a presiunii sangvine sistolice (de la 167.7 mmHg la 151.1 mm Hg) si cu 8.2% a celei disatolice ( de la 103 mmHg la 94.8 mm Hg), exclusive in lotul de pacienti in care s-a adminsitrat tratamentul cu Q10, nu si in lotul placebo. In studiul de tip cross-over s-a inregistrat o reducere de 11 mm Hg a presiunii sangvine si stolice si de 8 mm Hg a celei diastolice, iar in studiile de tip open-label o scadere de 13.5 mmHg a presiunii sangvine sistolice si respectiv de 10.3 mm Hg a celei diastolice. In toate studiile incluse in meta analiza imbunatatirea inregistrata a fost in alt semnificativa din punct de vedere statistic (p<0.001)iii.

Un studiu dublu – orb publicat intr-un numar recent al International Journal of Vitamin and Nutrition Research, a constatat o reducere a markerilor inflamatori la pacientii usor hipertensivi carora li s-a administrat coenzima Q10 (CoQ10), 100mg/zi timp de douasprezece saptamani.

La finalul studiului, participantii care au primit CoQ10 au prezentat scaderi semnificative ale interleukinei - 6 si a proteinei c de inalta sensibilitate, comparativ cu nivelurile masurate la inscriere. S-a observat, de asemenea, o crestere a adiponectinei la cei care au administrat CoQ10, in timp ce nivelurile din grupul placebo au scazut usor1.

Secom® pune la dispozitia practicienilor doua produse Jarrow Formulas, studiate clinic- Q absorb®si QH absorb®,ce contin forme patentate de Ubiquinona si respective Ubiquinol, bioidentice cu cele produse de organismul uman si cu biodisponibilitate superioara gratie tehnologiei inovatoare utilizate.

Profilul de siguranta a fost stabilit clinic, fiind confirmata siguranta in administrare si tolerabilitatea superioara pentru doze de pana la 900 de mg/zi,in cadrul studiului “Safety assessment of coenzyme Q10 (Kaneka Q10) in healthy subjects: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial.”,realizat de Ikematsu H. et al. si publicat in 2006 in“Regulatory Toxicology and Pharmacology”.iv

Utilizarea extractului de ubiquinona sintetizata in mod natural de drojdii garanteaza structura 100% naturala, alcatuita exclusiv din izomerul trans, si puritatea ridicata a moleculei, care este lipsita de contaminantii ce pot fi intalniti in cazul formelor obtinute prin sinteza chimica partiala. Kaneka Q10® beneficiaza de statutul GRAS (generally recognized as safe/sigura pentru consumul uman) si este obtinuta in SUA, in unitati ce respecta normele GMP (Good manufacturing Practices/ nome de buna practica in productia farmaceutica) elaborate de FDA (Food and Drug Administration). In plus, pe parcursul procesului tehnologic nu se utilizeaza organisme modificate genetic. Kaneka Q10® este lipsita de alergeni si beneficiaza de atestare in acest sens, precum si de certificare Kosher.

QH-absorb® reprezinta un produs studiat clinicv ,cu eficienta si biodisponibilitate superioara. Fiecare capsula asigura 200 de mg de Kaneka QH®, molecula patentata de Ubiquinol, forma redusa a Co-Q10. QH-absorb® reprezinta rezultatul unei intense activitati de cercetare care a condus la obtinerea moleculei Kaneka QH®, Ubiquinolbio identic cu cel intalnit in organismul uman, stabil si cu o biodiponibilitate de 777% gratie tehnologiei inovatoare utilizate.


Referinte:
i Ubiquinone. Biosynthesis of quinine ring and its isoprenoid side chain. Intracellular localization.
Anna Szkopinska et al.
ActaBiochimicaPolonica , Vol.47 No. 2/2000, 469-480
ii The Role of Coenzyme Q10 in Clinical Medicine: Part II. Cardiovascular Disease, Hypertension, Diabetes Mellitus and Infertility
Alan R. Gaby, M.D.
Alt Med Rev 1996; 1(3): 168-175.
iii Coenzyme Q10 in the treatment of hypertension: a meta-analysis of the clinical trials
FlRosenfeldt et al.
Journal of Human Hypertension (2007) 21, 297-306
iv Safety assessment of coenzyme Q10 (Kaneka Q10) in healthy subjects: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial
Ikematsu H1, Nakamura K, Harashima S, Fujii K, Fukutomi N.
RegulToxicolPharmacol. 2006 Apr;44(3):212-8. Epub 2006 Jan 23.
v Study on safety and bioavailability of ubiquinol (Kaneka QH) after single and 4-week multiple oral administration to healthy volunteers.
Hosoe K1, Kitano M, Kishida H, Kubo H, Fujii K, Kitahara M., RegulToxicolPharmacol. 2007 Feb;47(1):19-28. Epub 2006 Aug 21.

1 BagheriNesami, Nasim, et al. "The Effect of Coenzyme Q10 Supplementation on Pro-Inflammatory Factors and Adiponectin in Mildly Hypertensive Patients: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial." International Journal for Vitamin and Nutrition Research 85.3-4 (2015): 156-164.

Produse recomandate


  • Pret obisnuit
    294,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare