-20% la achizitii de 250 de lei | -10% la achizitii de 150 de lei

Ceaiul de tei - de la mituri la beneficii dovedite pentru sanatate

Ceaiul de tei - de la mituri la beneficii dovedite pentru sanatate

 Fie ca locuim la tara sau la oras, cunoastem prea bine mireasma inconfundabila a florilor de tei, care umple noptile de vara. Intr-adevar, teiul este un arbore foarte raspandit in tara noastra, iar florile sale au numeroase beneficii pentru sanatate, pe care le vom afla in continuare.

FLORI DE TEI - MIT SI ISTORIE

Teiul apare in traditiile unora dintre cele mai vechi popoare din Europa. Inca din Antichitate, a inspirat poeti precum Homer, Horatiu, Virgiliu si Ovidiu, iar popoarele germanice asociau copacul cu Freya - zeita iubirii si a adevarului. Multi considerau ca mireasma sa puternica ii face pe oameni sa spuna intotdeauna adevarul cand se afla sub un tei, astfel ca arborele era folosit ca loc pentru nunti, dar si pentru procese.

LEMNUL DE TEI, DE LA INSTRUMENTE MUZICALE LA TRATAREA REUMATISMULUI

Lemnul de tei este adesea folosit la producerea unor instrumente muzicale, precum chitara sau pianul. Astazi, exista pe teritoriul Europei arbori de tei despre care se spune ca au varsta de peste 1.000 de ani. Cei mai cunoscuti sunt Teiul din Neuenstadt am Kocher, Germania, si unii din plantatia din Westonbirt Arboretum, Gloucestershire, Anglia.

Beneficiile ceaiului din flori de tei sunt cunoscute de majoritatea oamenilor. Mai putin cunoscut este faptul ca si lemnul de tei, partea care se gaseste sub scoarta, poate sa fie folosit, pe cale orala, pentru a trata boli hepatice, ale vezicii biliare si celulita. Lemnul de tei poate fi folosit local, pentru a calma mancarimile, simptomele reumatismului si abcese ale picioarelor provocate de circulatia sanguina deficitara. Carbunele din lemn de tei este folosit pentru a reduce tulburarile intestinale si ulcere ale piciorului.

SPECIILE DE TEI DIN ROMANIA

teiflori

Exista aproximativ 30 de specii de tei, toate facand parte din genul Tilia2. In Romania, cele mai raspandite sunt Tilia platyphyllos (teiul cu frunza mare), Tilia cordata (teiul pucios sau teiul cu frunza mica) si Tilia tomentosa (teiul argintiu).

Poate cel mai celebru exemplar de pe teritoriul tarii noastre, Teiul lui Eminescu este un arbore argintiu vechi de peste 500 de ani.

RECOLTAREA FLORILOR DE TEI

Florile de tei se culeg cu tot cu frunze (bractee) si intotdeauna pe timp insorit. Perioada de recoltare variaza de la specie la specie, dar, de obicei, are loc la sfarsitul lunii iunie sau la inceputul lunii iulie, la scurt timp dupa inflorire.

Odata recoltate, florile sunt lasate la uscat in locuri racoroase, departe de lumina soarelui. In aproximativ sapte zile, ele vor fi uscate si gata de folosit pentru ceai.

Nu este recomandata recoltarea florilor teilor care cresc prea aproape de drumuri cu trafic intens sau de alte surse de poluare, deoarece acestea lor pot fi contaminate cu agenti poluanti.

CUM SE PREPARA CEAIUL DE TEI

Exista studii diferite, fiecare specificand altceva in privinta dozarii corecte a ceaiului de tei3. De aceea, vei putea gasi sfaturi diferite privind modalitatile de preparare a ceaiului de tei. In general, pentru o cana de ceai de tei este recomandat sa folosesti minimum o lingurita de flori sau un plic de ceai. Acestea nu se fierb niciodata, ci se lasa la infuzat in apa fierbinte (se toarna peste flori de tei dupa ce a dat in clocot), timp de aproximativ patru minute.

In privinta consumului de ceai de tei, acesta nu ar trebui sa depaseasca trei cani pe zi pentru adulti si o cana pentru copii.

PENTRU CE ESTE BUN CEAIUL DE TEI - BENEFICIILE CEAIULUI DE TEI PENTRU SANATATE

In mod traditional, ceaiul de tei este consumat in special in caz de raceala si este considerat o bautura cu efect calmant. In continuare, sa vedem exact pentru ce este bun ceaiul de tei.

CE CONTINE CEAIUL DE TEI

Florile de tei sunt bogate in antioxidanti, care ajuta organismul sa scape de actiunea nociva a radicalilor liberi, responsabili de stresul oxidativ celular. Printre acesti oxidanti se numara flavonoidele (precum quercetina, kaempferol si procyanidin) si taninurile4. De asemenea, teiul contine uleiuri esentiale, precum eugenol, limonene si citral. 

Trebuie mentionat ca aceste substante fac din florile de tei un ingredient foarte cautat si in industria cosmetica, fiind folosite la fabricarea diverselor creme si masti de fata, dar si a parfumurilor.

Ceaiul de tei nu are un continut semnificativ de vitamine si de nutrienti, insa nici nu contine cofeina.

AMELIORAREA SIMPTOMELOR RACELII, GRIPEI SI BRONSITEI

ceaidetei

Ceaiul de tei contine un mucilagiu care poate ajuta la reducerea inflamatiei din gat si din gura. De asemenea, printre ceai de tei beneficii se numara si acela ca poate favoriza transpiratia.

CALMAREA INDIGESTIEI

Ceaiul de tei poate fi folosit pentru calmarea tulburarilor stomacale, deoarece contine agenti carminativi (care calmeaza durerile abdominale si favorizeaza evacuarea gazelor intestinale), ce au un puternic efect antispasmodic6. Pentru ameliorarea indigestiei, a crampelor si flatulentei excesive poti bea ceai de tei

EFECT ANXIOLITIC

Florile de tei sunt folosite in lumea intreaga pentru efectul lor calmant7, astfel ca cercetatorii au incercat sa dovedeasca aceste efecte in conditii de laborator. Rezultatele au scos la iveala faptul ca ceaiul de tei are intr-adevar un efect anxiolitic, contribuind astfel la ameliorarea insomniilor si a simptomelor anxietatii. In plus, ceaiul de tei poate avea si efecte anticonvulsive8.

EFECT ANTIINFLAMATOR

Analizand proprietatile antioxidantilor din ceai de tei, s-a demonstrat ca quercetina si kaempferolul au si proprietati antiinflamatorii9. Astfel, ceaiul de tei poate ameliora durerile musculare si ale ligamentelor.

MENTINEREA GREUTATII OPTIME

Ceaiul de tei poate fi recomandat si pentru mentinerea greutatii corporale10. Efectul diuretic al ceaiului de tei poate ajuta organismul sa elimine mai multa apa - atat prin urina, cat si prin transpiratie -, contribuind astfel la eliminarea toxinelor din corp.

INTARIREA SISTEMULUI IMUNITAR

Compusii fenolici din ceai de tei au un puternic efect antibacterian11. Astfel, ceaiul de tei poate intari sistemul imunitar, ajutand organismul sa lupte impotriva bolilor.

CEAI DE TEI CONTRAINDICATII SI PRECAUTII

teiceai

Este important ca florile de tei sa nu fie infuzate un timp mai indelungat decat durata medie recomandata (patru minute). Altfel, ceaiul de tei nu va mai avea un efect calmant ci, dimpotriva, poate cauza excitarea sistemului nervos, provocand chiar si insomnii.

CONSUMUL FRECVENT DE CEAI DE TEI POATE AFECTA INIMA?

Raspunsul la intrebarea daca ceaiul de tei ataca inima este pozitiv. Consumul frecvent de ceai de tei a fost corelat cu afectarea inimii, motiv pentru care nu este recomandat persoanelor cardiace. 

CEAIUL DE TEI IN SARCINA

Desi ceaiul poate avea beneficii pentru femeile insarcinate, mugurii de tei pot duce la subtierea sangelui13, ceea ce poate favoriza aparitia complicatiilor in ultimul trimestru de sarcina. Este recomandat ca femeile insarcinate sa evite, in general, consumul de ceai de tei.

CEAIUL DE TEI LA COPII

Persoanele cu varsta sub 18 ani nu ar trebui sa consume ceai de tei fara avizul unui medic. Motivul este acela ca nu exista suficiente date stiintifice privind consumul de ceai de tei la copii. 

CEAI DE TEI - INTERACTIUNI

Nu sunt raportate interactiuni cu alte plante medicinale sau medicamente. De asemenea, proprietatile diuretice ale teiului ar putea creste actiunea unor medicamente care au astfel de efecte, de exemplu, tratamentele antihipertensive, agravand riscul de deshidratare.

In concluzie, poti bea ceai de tei pentru aroma sa placuta si numeroasele beneficii dovedite pentru sanatate. Este recomandat, totusi, sa consumi ceai de tei cu masura, mai ales in situatiile in care se recomanda precautii. 

Foto: Shutterstock, Freepik

 

Produse recomandate


Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare